AcasăEconomieSpecialiștii avertizează. Cărbunele trebuie menținut până în 2034. Regenerabilele nu-l vor putea...

Specialiștii avertizează. Cărbunele trebuie menținut până în 2034. Regenerabilele nu-l vor putea înlocui

UE a lasat-o mai ușor cu regenerabilele. Guvernul României încă nu a aflat

Capacitățile de producție pe cărbune de la Complexul Energetic Oltenia ar trebui menținute maximum posibil, până în 2034 și chiar mai mult, ne spune dr. Ing. Nicolae Codreanu, fost director tehnic al Complexului Energetic Hunedoara. Jumătate din producția de energie a Germaniei provine din cărbune, iar la nivel european, puținele regenerabile care se mai instalează sunt folosite pentru a înlocui energia pe gaze, care este foarte scumpă, nu energia pe cărbune.

România nu-și poate permite sub nicio formă să închidă puținele capacități pe cărbune pe care le mai are. Înlocuirea energiei produsă din cărbune cu energie produsă de vânt și de soare este o utopie, cel puțin în acest moment. Soluția inerției sintetice, care să combată dezechilibrele din sistemul energetic produse de sincopele din producția regenerabilelor variabile, este încă departe de a fi pusă la punct, deși se fac cercetări costisitoare în acest sens. Chiar și cu cercetarea finalizată, punerea în funcțiune a acestora înseamnă investiții uriașe, susțin specialiștii din energie. ”Regenerabilele variabile, fotovoltaicele și eolianul, dezechilibrează sistemul energetic, astfel că este nevoie de surse constante. Polonia, deși avansează și ea cu regenerabilele, are termen de eliminare a surselor pe cărbune în 2048. Opinia mea este că noi nu trebuia să ne grăbim. La nivel european a încetinit dezvoltarea regenerabilelor, începând din 2019, conform studiului EMBER. Din ultimele date, din cauza prețurilor la gaze, regenerabilele au înlocuit centralele pe gaze, nu cele pe cărbune, numai la noi, în România, este invers. Deși România nu ar trebui să aibă astfel de probleme, dat fiind că este al doilea producător de gaze din UE”, ne-a declarat dr. ing. Nicolae Codreanu, fost director tehnic al Complexului Energetic Hunedoara. În timp ce Guvernul României face eforturi să închidă și ce a mai rămas din capacitățile pe cărbune, Germania folosește din plin cărbunele, astfel că, în 2022, 43,7% din totalul energiei produse era pe cărbune. Comparativ, țara noastră are un procent de doar 12% pe cărbune, din totalul producției de energie.

Eolianul, mai bun decât panoul solar

La nivelul SEN, puterea netă a fotovoltaicelor din România este de 1.300 de MW, însă factorul de încărcare, adică raportul dintre energia reală produsă într-un an și energia pe care ar produce-o în modul ideal, este, la nivelul României, este de 15-20%. Eolianul are un factor de încărcare între 25% și 30%, deci este mai eficient decât fotovoltaicul și chiar și mai predictibil decât acesta. Dar direcția dată de UE este de a se pune accent pe fotovoltaice. ”Totuși, regenerabilele de genul eolian și fotovoltaic implică la nivelul SEN probleme tehnice, pentru că acestea nu participă la inerția maselor în mișcare și atunci comportamentul la perturbații nu ajută sistemul, ci îl încurcă, este un factor destabilizator. Ca să reduci influența acestor factori destabilizatori este nevoie de soluții tehnice pentru realizarea inerției sistemice. Este adevărat, se lucrează la acestea, unele sunt destul de dezvoltate, dar nu s-a ajuns la maturitatea tehnologică a proiectelor. Cei mai avansați sunt americanii, care au investit miliarde de dolari în cercetare. Toate aceste soluții, care ar trebui să compenseze scăderea constantei de inerție a sistemului energetic, necesită eforturi financiare și încă tehnice”, ne-a precizat dr. ing. Nicolae Codreanu.

Reactoarele 3 și 4, prima urgență

Ca să dezvolți sistemul energetic din România primul lucru care trebuie făcut este finalizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, susțin experții în energie. ”Al doilea lucru foarte important este stocarea și cel mai bun sistem de stocare este cel al centralelor hidroelectrice cu acumulare prin pompare. La noi, cel mai mare proiect, de 1.000 de MW, este la Tarnița, care, odată cu dezvoltarea regenerabilelor variabile, a devenit mai necesar ca oricând. România nu are decât 92 MW sistem de stocare clasic, în timp ce Germania are 9.280 MW centrale hidroelectrice cu acumulare prin pompare, pe care îi utilizează când nu e soare, când nu bate vântul, când este nevoie de energie care să acopere aceste perioade de deficit de energie”, ne mai spune dr. ing. Nicolae Codreanu. Bateriile de stocare sunt încă foarte scumpe, iar problema cea mai mare este că sunt confecționate din materii prime rare, care se găsesc majoritar în China, astfel că independența energetică propăvăduită de UE înseamnă, de fapt, o altă dependență.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
1.107 afisari

9 COMENTARII

  1. Asa si trebuie. Crede cineva ca va acoperi ceva continuu o resursa fluctuanta care tine de conditii meteo si altele??? Cata minciuna mai pot vinde europenii,??

    • sau daca nu , Rotativa Doctorandului Ciulacu
      Votati Rotativele fratilor , pana va ia Dracu , Scaraotzchi

  2. Iar tradatorii de tara, jegurile peneliste din echipa cistigatoare inchid toate minele si termocentralele.

  3. La prima vedere ai zice că Codreanu este de partea binelui dar, mai pe ocolite, ne vinde „energie verde” dar, vai! vai!, „nu s-a ajuns la maturitatea tehnologică a proiectelor”. Minciuni pentru toate gusturile.
    Luminați-vă!:
    gasresoures.net
    petrole-abiotique.blogspot.com/
    Întrebare: Cum de în anii 1960/1970 cînd tehnologia nu era atît de rafinată era atîta curent că plăteai mai puțin cu cît consumai mai mult. Adică dacă primii 100KWh costau mai nimic, ce era peste costau mai nimic împărțit la trei.

  4. CU HAHALERE ,CU IDIOTI SI IRESPONSABILI ,CU POPANDAI CARE FAC SLUJ BRUXELLULUI !,NU POTI AVEA UN SISTEM ENERGETIC VIABIL !,NU _S INSTARE SA PREIA MACAR DE LA ALTII SOLUTIILE DE SUPRAVIETUIRE A SISTEMULUI ENERGETIC.
    ACEST CAZUT IN CAP POPESCU ,SUSTINUT PROSTESTE DE JOHANIS A FACUT MAI MULT RAU ROMANIEI DECAT MAFIA+ SECURISTII IN 10 ANI !,DE CE NU SE AUTOSESIZEAZA DNA DE SABOTAREA ECONOMIEI NATIONALE DE CATRE ACEST VIERME ?.
    FOTOVOLTAICELE SUNT NISTE RAHATURI SCUMPE IMPACHETATE FRUMOS !,CU O EFICIENTA DE MAX 15% NU SE AMORTIZEAZA CHELTUIALA NICI IN 15 ANI !;EOLIENELE SUNT ALTA TEAPA CU EFICIENTA DE MAX 25% ,LA CARE SUNT ASCUNSE TOATE EFECTELE NEGATIVE DE MEDIU !.
    LA PACHET FOTOVOLTAICELE SI EOLIENELE NU-S INSTARE SA SUSTINA INTRAREA IN FUNCTIUNE A UNUI CONSUMATOR DE MARE PUTERE !.
    PROSTIA SI INCOMPETENTA AZI GUVERNEAZA ROMANIA SPRE UN VIITOR DEZASTRU.

    • Bizon cācatule gros, 1976 de pùli sā sùgi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fùt pe nevastā-ta si ma.ta pana imi dau drùmu pe bùrta ei, lù.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas. Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati Jègurilor fùtù-va in gura de déjectii ruse si hoituri perimate sa-i sugéti pùlà lu Zelensky lábàgiilor pedérasti mùisti rusi. Fùtùtzi mortzii mätii si a familiei tale de viermi de cäcát vorbitori de limba romana dar déjectii rusesti imputzite fùtu-va in gura de milogi si trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti. Bag pùla in rassa ta de éxcrement imputit sùgi pùlá zilnic pentru o zama haurista putinista. Romanii sa-si borasca pùllile in gura ta si a familiei tale toata natia romana si Diaspora , fùtu-va in gura de milogi trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pùla in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas. Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi Sa imi ba.g toata pùla in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scùllament de pe internet, sa ma fùt in ambasada rùsiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actionarii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bùlangii La.che nemancati care ati fost si sunteti niste expirati

      Bizon cācatule gros, 1976 de pùli sā sùgi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fùt pe nevastā-ta si ma.ta pana imi dau drùmu pe bùrta ei, lù.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pu.la in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas.

      Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi

      Sa imi ba.g toata pu.la in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scullam.ent de pe internet, sa ma f.ut in ambasada rusiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actio.narii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bul.an.gii La.che nemanc.ati care ati fost si sunteti niste expirati

      Jègurilor fùtù-va in gura de déjectii ruse si hoituri perimate sa-i sugéti pùlà lu Zelensky lábàgiilor pedérasti mùisti rusi.

      Fùtùtzi mortzii mätii si a familiei tale de viermi de cäcát vorbitori de limba romana dar déjectii rusesti imputzite fùtu-va in gura de milogi si trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti. Bag pùla in rassa ta de éxcrement imputit sùgi pùlá zilnic pentru o zama haurista putinista.

      Romanii sa-si borasca pùllile in gura ta si a familiei tale toata natia romana si Diaspora , fùtu-va in gura de milogi trolli imputiti , jeguri ordinare , scatofagi infecti ,paduchiosi rapanosi imputiti ,cersetori si milogi de cäcàt fùtuva rasa in gura de jeguri postaci imbécili si crétini iddíoti
      Bizon cācatule gros, 976 de pul.i sā su.gi la.foc automat, sa le dai fālci pana faci gar.gara cu slobbo.zzu. S-o fu.t pe nevastā-ta pana imi dau drumu pe burta ei, lu.a-ti-as copiii-n pulā, sa le bag degetu in gurā sa creadā ca e tzatzā si sa-l su.gā dup-aia sa le bag pùla in loc de deget, sa le dau la m.uie pana le.vin.e gris cu lapte-n f.alci, sa iti aliniez co.piii si sa-i f.ut in c.ur pana le iese cācat pe nas.

      Sa il fu.t pe ta.c-tu la subrat sa-l pun sa faca ca locomotiva, pi.sa-m-as in capu lui si pe oasele la toti mor.tii tāi

      Sa imi ba.g toata pùla in toti gāozzarii propagandisti rusi plini de scùllament de pe internet, sa ma fùt in ambasada rùsiei de cācānari tomberonisti mo.rti de foame si pe actionarii vostri. Ba.ga-v-as caltabosu in geanta de bùlangii La.che nemancati care ati fost si sunteti niste expirati
      .

      • ITI PLACE MULT SA SUJI POOLA , E SUBZISTENTA TA , ALTFEL MORI
        MARS PE ZOAIE.COM . ACOLO E LOCUL TAU DE MORTACIUNE

  5. „specialistii” nu au luat in calcul
    posibilitatea scaderii cererii,
    mai un pretz aberant
    mai un genocid discret…….

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger