AcasăEconomieSolidaritatea în criza gazelor la OMV Petrom: consumatorii casnici să plătească și...

Solidaritatea în criza gazelor la OMV Petrom: consumatorii casnici să plătească și daunele economice

Actualizarea Planului de urgență pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale în România s-a lăsat cu scântei. Compania austriacă OMV Petrom a solicitat Guvernului să transfere povara daunelor economice în sarcina consumatorilor casnici, în cazul activării solidarității europene în criza gazelor. O modificare importantă a planului a fost ca, în cazul activării nivelului de Urgență, să se reintroducă în producție sondele cu randament scăzut.

Solicitările OMV Petrom, de a introduce amendamente în noul Plan de urgență pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale în România, au fost respinse de Guvern. În principal, austriecii de la OMV Petrom au solicitat ca toate costurile suplimentare cu reducerea consumului pentru agenții economici, în cazul activării solidarității europene, să se regăsească în prețurile pentru consumatorii casnici.

”Apreciem necesară completarea proiectului cu o serie de principii/reguli care să reglementeze modalitatea de decontare a cantităților oferite de furnizorii clienților neprotejați, prin reducerea consumului, către furnizorii clienților protejați, pe perioada situației de urgență. Astfel, propunem ca furnizorii clienților protejați să aibă obligația de a cumpăra gazele naturale de la furnizorii clienților neprotejați, disponibilizate prin reducerea consumului acestora, anterior perioadei de livrare. Cantitățile care vor face obiectul acestor contracte ar trebui comunicate de autoritatea competentă parților implicate, pe baza datelor primite de la operatorul de transport și sistem (OTS). În ceea ce privește prețul, apreciem că proiectul ar trebui să stabilească o serie de criterii minime cum ar fi: prețul mediu al gazelor naturale calculat pe baza prețului din contractele pe care furnizorul clienților neprotejați nu le poate onora, costurile de transport și înmagazinare subterană, alte costuri indirecte cum ar fi cheltuieli de judecată sau rambursarea daunelor financiare sau de altă natură care rezultă din întreruperea obligatorie a consumului clienților neprotejați”, se arată în solicitarea OMV Petrom. Compania a susținut că, fără asemenea măsuri, ulterior perioadei de livrare, furnizorii clienților protejați vor cumpăra aceste cantități, de la OTS, sub forma unui dezechilibru negativ.

Respingere totală

Totodată, OMV Petrom s-a plâns de faptul că impunerea unei reduceri procentuale a consumului pentru clienții neprotejați, adică agenții economici, ar fi dificil de implementat din punct de vedere tehnic. În ce privește măsurile pentru reducerea obligatorie a cererii, în conformitate cu o listă de priorități în care vor fi incluși clienții neprotejați a căror activitate nu determină o perturbare semnificativă asupra lanțurilor de aprovizionare care sunt esențiale pentru societate, OMV Petrom a cerut stabilirea unor criterii minime, respectiv prin identificarea în cadrul proiectului a sectoarelor de activitate care ar putea fi vizate de o astfel de măsură. În replică la toate solicitările OMV, Guvernul a transmis că gazele naturale disponibilizate pentru clienții protejați vor fi vândute furnizorilor acestora prin intermediul piețelor centralizate și că există deja un mecanism în plan pentru stabilirea consumatorilor neprotejați.

Gaze și din piatră seacă

Executivul a adoptat, în schimb, o propunere a Distrigaz Sud Rețele, în care se cerea ca, în cazul nivelului de Urgență, se se identifice posibilităţile de creştere a producţiei interne de gaze naturale, inclusiv prin reintroducerea temporară în producţie a zăcămintelor/sondelor cu randament scăzut/nivel scăzut al rentabilităţii economice, în măsura posibilităților tehnice, cu respectarea cerințelor minime de calitate a gazelor naturale conform reglementărilor în vigoare. ”Măsurile de creştere a producţiei vor fi dispuse în consultare cu producătorii interni de gaze naturale. Producătorii de gaze naturale vor identifica, anual, până la data de 1 iulie, lista cu potențialele zăcăminte/sonde cu randament scăzut/nivel scăzut al rentabilităţii economice, care respectă cerințele minime de calitate a gazelor naturale și care pot fi puse în producție în cazul nivelului de Urgență și transmit autorității competente potențialele volume de gaze aferente acestora”, se arată în Planul de urgență pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale în România.

23.548 afisari

28 COMENTARII

 1. Mai produceti niste cutermure nenorocitilor. Nu va lasati cu gazele de sist pina nu produceti un cutremur!

 2. trebuie nationalizate toate resursele energetice ale tarii ,asta înseamna independenta energetica….nu sa vina niste neica nimeni sa îti dicteze utilizarea resurselor…daca nu esti colonie….altfel închite-o….

 3. Votati-l pe Franck Neel…
  Votati-l pe Caprau…
  Și pe Verchere..

  Au bonus de cca 600000 euro / an
  Iar Verchere de 1,6 milioane..

  Plătește prostimea..

  Dar, o sa vedeți, VOR PLATI!
  Tot ce au făcut, TOT, exista înregistrat, cu date, cifre și facturi. Cu filmări.
  Vor plati…

  • Vor declara cele mai profitabile sonde…nerentabile și cu risc și vor primii scutiri de taxe pe acestea…sa rămână petrolul gratis.. .mici inginerii dar pe milione de euro…un fel de Niger este șimaica nostra România !

 4. Daca ati avea sânge in Instalatii, ati da o lege, in caz de forța majora, toate instalațiile si producția de combustibil, revin tării. Punct, si nu mai comentează nimeni. Dar ce te faci, cand vine ambasada si da cu pumnul in masa, iar guvernanții noștri fac in nădragi, de nici nu ii mai taxează si le mai prelungește contractul gratuit 15 ani?

 5. Pana la urma o sa ne convingem ca boicotarea firmelor și produselor austriece este singura măsură care trebuie aplicata.

  • Nu. Ptr ca nu exista producător roman în afara de PETROM.
   Trebuie f-tuti cei care ii sprijină. Politicieni , Cons Conc , ANAF…
   Cei care au date și nu le aplica.
   Cei care știau despre Velichkov , despre Mayer, Popescu, Caprau și au tăcut și tac.
   Dar, le vine randul

 6. O casa de amanet profesionista si cu experienta!!!!
  care reuseste sa satisfaca zeci de clienti lunar prin salvarea de la situatii financiare neplacute temporar. Avantajele amanetului sunt diverse. Alaturi de noi ai oportunitatea de a amaneta o gama larga de obiecte, astfel serviciile sunt urmatoarele:
  ● Amanet aur
  ● Amanet electronice
  . Amanet Masini
  Informatii la 0724998826
  http://www.amanetcar.ro
  #amanet
  #automobile
  #masini
  #amanetauto

 7. Până și în Bulgaria, unde combustibilul (benzina și motorina) este mult mai ieftin decât la noi, OMW are prețul cu 10 eurocenți mai mare decât alții, ROMPETROL spre exemplu.

  • De ce spune omw că a crescut prețul pe baril, așa că și la pompa trebuie să crească prețul, dar nu spune nimic despre petrolul ROMANESC adus la rafinărie cu 20 de dolari barilul, pe care, după ce-l transforma in carburant, la pompa apare tot cu preț mare. Întreb pentru un prieten, aude cineva dintre guvernanți sau organele lor de control, cu studii făcute la 45 de ani la Spiru Haret?

 8. Aceste lepre de austrieci, de macelari naziști, își permit multe arogante pe teritoriul României. După ce ca au secătuit România, au ras Arpechim Pitești si Doljchim, au înstrăinat platformele marine, care ne-ar fi fost de mare ajutor în extragerea gazelor, DNA ar fi trebuit sa aibă în vizor direct OMV și reprezentanții statului roman, cei care au închis ochii la aceste arogante. Pana și politicienii din ziua de azi sunt racordați direct la pusculita cu spaga OMV. Halal politicieni. Au distrus CEO Oltenia sa bage și acolo Austrieci. Dacă tot nu au reușit sa stăpânească Oltenia acum 300 de ani, au reușit acum sa ia petrolul, sa se asocieze cu o parte CEO, asta datorita unui mare tradator Virgil Popescu, pe care nici Iohaniss, nici Ciuca, nici Ciolacu, nu s-au deranjat sa îl tragă la raspundere. In plus ultima guvernare( guvernul meu 1 si 2 marca Johaniss) a scăpat OMV de taxa de solidaritate impusa la nivel european. Este tragic, aceasta tara și acest popor, nu merita asemenea blestem. Trebuie inițiată o campanie publica pt naționalizarea OMV PETROM și a firmelor de de distribuție a energiei electrice, care jecmanesc cetățeanul roman.

  • Stimate domn, austriecii nu sunt naziști, sunt mâna cu care rusul scoate organul din pantaloni. Austria se numește și mica Rusie. Cercetați pe net chiar și numai cum se numea omw când a fost înființată și nu vă veți mai mira de ce își bat joc de noi. Era un fel de sovrom-la noi avea denumirea aceasta o firma unde jumate era statul român și jumate statul sovietic, actual rus. Așa e și cu omw. Cercetați pe net, nu va mint, nu am niciun interes…

 9. Dacă întru o dată în Cotroceniu piz….di ,o să întru singur ca ma bazez pe mine,și așa ăi dau doua zeci de pumni în gura lui zdrențe de Johannis și pe care ăi mai întâlnesc pe acolo,ne-au distrus,vândut,amanetat,fără drept de apel,totu pute a mută,dar mită din aia crasă,de milioane de euro,fraților Johannis își ia mita de sute de mii de euro,de la:PSD,PNL,OMV,de la curent,gaze,de peste tot,ded-ul președinte trebuie arestat cel puțin 20 de ani peste tot e o mită sub orice critică,inclusiv SIE,SRI,SPP,poliție ,deci va jur în România, numai comunismu,poate redresa situația,și legea marțială ca în China,nu vorbim că dai un cubuc la o secretara sau un mic cadou ,vorbim de milioane de euro,ANAF e vândut până în măduva oaselor,la alegeri,SRI și STS joacă jocul voturilor din calculator,deci va jur fraților fără revenirea comunismului,sau a patriotismului adevărat ,România va muri

 10. Haideti la vot. Dar nu mai avem clasa politica, sau macar pe cine sa punemin locul astora. Cei care nu mai apuca osul de ros, vazuta implicarea in jaful impotriva Romaniei si la puscarie. Fara Dubai, Italia sau alte paradisuri. Si cei care au fost presedinti, diplomati, senatori, bombardieri sau dame de companie.

 11. Cum se face…ca desii vedem ca suntem furați..suntem asa indiferenți ! Apoi au trecut la nivelul de a fi batjicuriti…cu shenghen și tot disprețul aferent….si tot rabdam…!
  Mari patrioti mai suntem în tara aceasta…!

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Spaimă într-un bloc din Galați. O femeie a fost dusă la spital, în urma unei explozii produse într-o garsonieră

Au fost momente de spaimă pentru locuitorii unui bloc din municipiul Galați. O femeie a ajuns în grija cadrelor medicale.Pompierii au fost chemați să...

Supărare mare la o biserică din Târgu Jiu, chiar de Sfântul Andrei. A fost chemată poliția

În timp ce în alte lăcașuri de cult din țară s-au ținut slujbe în tihnă încă de la primele ore ale zilei de joi,...