AcasăEconomieSoarta hidroenergiei românești a fost pecetluită la Bruxelles. Interdicții totale pentru capacitățile...

Soarta hidroenergiei românești a fost pecetluită la Bruxelles. Interdicții totale pentru capacitățile noi

România are interdicție la construirea hidrocentralelor, odată cu transpunerea Directivei Cadru Apă a UE, care prevede conservarea cursurilor de apă. Potenţialul hidroenergetic tehnic amenajabil este de cca. 40,5 TWh/an, ceea ce ar asigura aproape 70% din consumul intern de energie electrică. Potențialul a fost redus, însă, la 27 TWh/an, din cauza instituirii protecției site-ului Natura 2000. Pentru cei circa 10 TWh disponibili nu există perspective, dat fiind opoziția UE față de astfel de proiecte.

Strategia energetică a României 2022-2030, cu perspectiva anului 2050, aflată pe site-ul Ministerului Energiei, arată clar că viitorul hidroenergiei în țara noastră a fost pecetluit deja la Bruxelles. Implementarea Directivei Cadru Apă în legislația internă face, practic, imposibilă construcția de noi capacități hidroenergetice. Conform schemelor de amenajare complexă concepute înainte de 1990, potenţialul hidroenergetic tehnic amenajabil este de cca. 40,5 TWh/an, din care cca. 11,6 TWh/an revin Dunării, iar pe râurile interioare se poate valorifica un potenţial cca. 24,9 TWh/an prin centrale cu puteri instalate mai mari de 3,6 MW, iar restul de 4,0 TWh/an în centrale mai mici, se arată în Strategie. După aderarea României la Uniunea Europeană, utilizarea resurselor de apă a trebuit să ţină cont de politicile promovate pentru protecţia mediului. În domeniul hidroenergetic, aceste politici de mediu au avut impact asupra modului în care se poate valorifica potenţialul natural, în principal prin conjugarea a două măsuri: adoptarea unor nivele superioare pentru debitele de servitute/ecologice şi stabilirea arealelor incluse în reţeaua Natura 2000. Practic, în anul 2018, faţă de anul 1990, s-au diminuat stocurile anuale de apă utile cu circa 20% şi au fost blocate cele mai fezabile amplasamente pentru proiecte noi ca urmare a instituirii arealelor Natura 2000, care ocupă circa 22,5% din suprafaţa tuturor bazinelor hidrografice. Astfel, faţă de cei 40,5 TWh/an energie estimată în 1990, în anul 2018 potenţialul tehnico-economic amenajabil s-a redus la circa 27,10 TWh.

Fără susținere de la UE

Hidroelectrica operează centrale care însumează 17,46 TWh/an și aproximativ 0,80 TWh/an este energia de proiect a tuturor microhidrocentralelor deţinute de alţi operatori, în marea lor majoritate privaţi. La nivelul anului 2021, restul de potenţial hidroenergetic tehnic care ar mai putea fi amenajat în Romania este apreciat ca fiind de cca. 10,30 TWh/an. ”Evoluția sectorului hidroenergetic pentru perioada 2022-2030 se va realiza în funcție de implementarea unor politici energetice specifice, armonizate cu politicile europene privind protecția mediului. În acest sens, având în vedere impactul negativ semnificativ asupra stării ecologice a apelor curgătoare produs de microhidrocentralele cu centrale pe derivație, realizarea de noi proiecte de acest tip nu va beneficia de susținere până în anul 2030”, se precizează în Strategie. Din analizele Băncii Mondiale, proporția hidroenergiei în mixul energetic al României va urma să scadă considerabil până în 2050, astfel că se urmărește închiderea unor astfel de capacități, chiar dacă autoritățile au negat acest lucru.

Jocurile au fost făcute

Implementarea Directivei Cadru Apă impune un management eficient al resurselor de apă care pot fi supuse riscului neatingerii obiectivelor de mediu, risc cauzat de presiunile antropice, nu doar cele prezente dar și cele viitoare. Modificările caracteristicilor fizice ale cursurilor de apă au sau pot avea impact asupra florei și faunei acvatice și implicit asupra stării ecologice a apelor, potrivit Directivei. În România, în procesul de planificare, presiunile hidromorfologice identificate sunt lucrările de barare transversală, cu efecte asupra regimului hidrologic și a curgerii minime, stabilității albiei, transportului sedimentelor și a migrării biotei, care întrerup conectivitatea longitudinală a corpului de apă, lucrările în lungul râului, cu efecte asupra vegetației din lunca inundabilă și a zonelor de reproducere și asupra profilului longitudinal al râului, a structurii substratului și a biotei, care conduc la pierderea conectivității laterale, precum și prelevările și derivațiile, cu efecte asupra curgerii minime, stabilității albiei și biotei, se arată în Hotărârea de Guvern care transpune Directiva Europeană.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
85.828 afisari

81 COMENTARII

  1. Cand avem doar yesmani si popandai la Bruxelles e normal sa ni se impuna aberatii !: nucleara e contestata ,vantul nu bate ,fotovoltaica nu are decat randament de 15% ,iar cea mai ieftina energie cea HIDRO NE INTERZIC FINALIZAREA CENTRALELOR CONSTRUITE DE ZECI DE ANI NISTE NEICA NIMENI.
    ACEEASI NIMENI CARE NU IMPUN SA SPRIJINIM UCRAINA ,ACEEASI NIMENI CARE NE TIN LA POARTA SCHENGEN !!,UNDE ?,LA CE -AM ADERAT ? -LA O POARTA NOUA !,ROMANII SUNT VITEII EUROPEI ???.
    PUBLICATI MAI IDIOTILOR DOCUMENTELE DE ADERARE ,SA STIE TOT PROSTUL DIN CE I SE TRAGE DEZASTRUL .

      • De acord, dar sa recuperam și contravaloarea furturilor de după 1990

    • De nu au terminat până acum o hidrocentrala cu 90%construit și nu au fost în stare să finalizeze.Se ascunde ceva?

    • Perfectă dreptate! Numai că nu spuneți TOT! Oricum, noua ordine mondială are frâiele în mână, deja funcționează la noi! Ne-au impus (au numit!) președinți, prim ministri, oameni slab intelectual, șantajabili… Votul nostru nu a avut nicio valoare. Mai au să ne pună să dinamităm toate barajele și treaba este rezolvată. …

    • NE. MERITAM SOARTA. FIINDCA LA BRUXELES ROMANIA NU ARE. ROMANI. ADEVARATI CARE SA -I APERE INTERESELE POPORULUI ROMAN ARE NISTE LINGAI SI TRADATORI CU EXCEPTIA A 3 PARLAMENTARI : DOAMNA GRAFINI , RARES BOGDAN SI DOMNUL CHERCHES IAR RESTUL SANT NUMAI CU PREZENTA .

    • Aceiași U.E. a tăcut mâlc când Premierul Ungariei sa întâlnit în China cu președintele Chinei și cu Vladimir Putin, adică noi stingem lumina și stam in frig și dăm bani Ucrainei ca sa lupte cu Putin iar un stat membru NATO și UE se întâlnește cu Putin, suntem de râs dacă nu de plâns.

  2. Comunitatea ne vrea si săraci si prosti. Nu vor sa fim independenți energetic de UE. Hidro este energie verde, nu avem nevoie, in schimb nemții au voie la energie pe cărbune, doar sa devină dependenți de energia altora. Oare nu vrem sa ne vedem ca UE ne da cu o mana si ne ia cu 10 mâini. Popor de oi

    • Adevărat ce a-ti comentat,dar nu avem ce face,asa este scris să sufere poporul roman

  3. Sintem prostii Europei, hidrocentrale nu avem voie, iar minele si termocentralele pe carbuni le-am inchis deja, desi restul Europei arde carbuni in draci.

      • După concluziile lipsite de sens, pe car le tragi, cred că ești primul pe listă. Așa că îți recomand să schimbi verbul a fi d la persoana a doua plural, la persoana întâi plural sau chiar singular.

      • Sunt mulți la Bruxelles care s-ar ,,împreuna ” cu tine. Sigur ești de-al lor ,,L…T”” -istule!

    • Restu europei cumpara de la singurii exploatatori mari Germania si Franta, astia au si impus restrictiile.

  4. Tradatorii de tara din echipa cistigatoare inghit orice porcarie!

    • Să ne răspundă individul în sandale ghinea ,ce conține această mizerie de trădare națională PNRR și de ce este secretizat ,dacă are in vedere binele țări și al cetățeanului

    • Ciolacu > papagal, cel mai slab prim-ministru, din că-ți au existT vreodată în România….cum a ajuns sa fie prim-ministru? Cine l- a propulsat? Ce fata are? Nimic sobru…o figura ștearsă,sa nu zic de imbecil….

      • Și de sandalele lui Ghinea n-ai nicio părere sau ești cu cotizația la zi la USR?

      • Da Ciolacul se zbate să repună Romania pe linia de plutire după ce guvernele liberale alde Tăriceanu, Câțu, Ciucă ne-au îngropat în datorii..

  5. Orice Guvern al ROMANIEI care nu este un Guvern Ocupat de Globalisti (GOG) ar declara ROMANIA Stat Suveran si Independent si ar rupe legaturile dintre ROMANIA si Birocratia dela Bruxelles cu efect instantaneu, nu cum au facut aia dela BREXIT carora le-a mai luat inca sase ani ca sa iasa. Viva BREXIT! Viva ROMEXIT! Viva MAGYAREXIT!

  6. DIRECTIVA Evropei… Ati vazut in ce v-ati bagat? Acum jucati dupa melodia cantata la Bruscseles.

  7. Marele stat român nu e în stare să construiască o şcoală, o centrala hidroelectrică nici în 100 de ani nu ar reuşi. Aşa că interdicțiile UE sunt doar pur teoretice.

    • Prostanacule ,pe râul Jiu sant construite doua hidrocentrale finalizate în proporție de 90 % nefinalizate și blocate de USR-isti trădători….

  8. Ce de postaci proruși aici; protejați mediul înconjurător, râurile și pădurile sunt pline de gunoaie, construcții ilegale și fără minimul de bun gust, autostrăzi făcute cu parandărăt. Gunoaie aruncate pe stradă, mașini parcate pe trotuare, profesori doar cu numele și multe altele; bine face UE întâi respectate regulile, disciplină, educația, dacă vrem să evoluăm dacă nu amintiți-vă ce au pățit părinții, bunicii noștri cu rușii.

  9. Guvernanții și parlamentarii români, atât cei interni cât și cei din UE nu știu câte urechi au în cap. Acești obedienți vor duce la distrugerea țării, ne-au adus pe ultimul loc în UE cu incultura și lipsa de patriotism. Rușine!!!

    • Pai n-au mai rămas prea multe de distrus și cu viteza pe care o au în a lua decizii proaste…

  10. Urmeaza, ca urmare a dezechilibrului climatic, o criza acuta a lipsei de apa.

    Prin umare, orice rezerva de apa dulce va fi o comoara pentru orice stat !

    Nu si pentru Romania, noi nu avem voie printre multe alte interdictii, sa stocam apa si sa o folosim pentru producerea de energie verde si alte beneficii !

  11. Va grăbiți sa comentați un text pe care nu-l înțelegeți! A fost grea școală,nu? Din potențialul acceptat de cca 27% utilizam în centralele hidroelectrice cca 18%. Deci aritmetica spune ca avem încă cca 10% diferența de acoperit intre „ce ai” și ce mai poți construi! Apoi, voi vedeți cum arata cursul Dunării în timpul verii,încât chiar traficul unor barje de 1000 to navighează cu dificultate! V-a rămas în cap ca România are o rețea hidrografica bogata și îndestulătoare,realitatea este diferita,dar trebuie sa te informezi înainte de a comenta! Voi cei care plângeți după comunism,credeți ca nu s-ar fi construit ,de catre Ceausescu,noi baraje hidroenergetice dacă acestea ar fi avut o eficienta acceptabila ? Sunt convins ca majoritatea comentatorilor de aici habar nu au cum funcționează o centrala hidroelectrica,ce randament are și care este durata de amortizare! Sau credeți ca Oltul este Amazon?!

    • Domnule unul că dumneata care se crede deștept a vândut tara asta pe nimic străinilor și acum străinii ne interzic noua că sa fim slugii in tara noastra ….

    • Domnule , Oltul nu este Amazon , tocmai de accea s-au inventat acumularile de apa si barajele , ecluzele sa poti naviga , Olanda pompeaza apa din aval in amonte deoarece are unde sa o stocheze , viiturile se atenueaza si nu mai produc prapad , stiti toti cate ceva dar ff putin si nu pina la capat , nu sunt interesat de rusi dar nici de bruxelezi …&Co ; poate din ramanerea noastra in urma vom ajunge cumva primii ( la celalalt capat ….) care s-ar putea sa avem noroc sa fie mai bun ca directia actuala . Nu va mai grozaviti , jigniti , puneti mana pe carte si SMERITI-Va !

    • Ca durata de amortizaare va spun sigur ca e mult mai scurta in comparatie cu o centrala nucleara
      Sau chiar cu o centrala pe lighnit mai ales daca luam in considerare efectele miliardelor de tone de co2 eliberate in atmosfera.
      Un alt avantaj al hidrocentralelor este eficienta ridicata pe timp innorat iarna cand instalstiile fotovoltaice aproape ca nu produc nimic insa debitul oltului cresta e considerabil

    • Da , plus că majoritatea la care vă referiți este „școlită” la propaganda bolșevică ,via Ant. 3 voiculesciană ,Rtv.,s a m d , și chiar dacă nu-și prea „arată” ei pro ruZZismul , o „țin” ei, din „trombonul” lor hodorogit contra UE !

  12. Domnule Putin scapa-ne de UE si de Davos ! Macar o mie de focoase . Hai ca nu e mult !:

  13. Stati sha! Incet, incet ue sa va rupe. Ungaria, polonia, slovacia ay dat tonul. Nu moare calul cand vrea cainele. Vom vedea cat ne mai ploconim pentru miliardele pline de conditii care vin cu greu, si or sa vina cu greu, pentru ca razboiul e scump, mai ales pentru noi, pentru care noi nu mai producem nici macar gloante. Cu industrie distrusa, cu agricultura ce va fi si ea distrusa, la ce mai avem nevoie de energie? Apa? Nu e nevoie! Desi a trecut, 1984 vine!

    • Și mai ales,milioane pe care nu sunt capabili să le cheltuie pentru ca nu sunt în stare sa facă proiecte.Eh,asa-i când în administrația publica au angajat veri,amante,mătuși,bunici,prieteni fără competente…Păcat de poporul care plătește pentru toate mizeriile astea…

  14. Corect ! Și grabnic . Dar, sintem prea „berbeci castrați” cum zicea cineva pe-aici că sa luăm o asemenea hotărîre !

  15. Nu mai vorbiți de „guvernul României”, formula cea mai corecta, „slugile strainilor”. Guvernul unei țări, nu ascultă orbește ordinele străinilor care-i jecmanesc propria țară, propriul popor care ia acordat increderea prin vot, care-i plătește privilegiile financiare, etc. Romania are la guvernare niște „giboni slugărnici”, slugi umile la „usa strainilor”. Amintiti-va de celebrele mese mobiliare unde, pe jos așteptau „câinii să li se arunce câte un os de ros”. Guvernul României, nu este un guvern al unei țări unde DEMOCRAȚIA este stăpână, este o grupă de pioni teleghidată de stăpânii din afsra romaniei, la resursele uriase pe care le are Romania, sărăcia ar trebui sa fie o excepție, nu o regulă, dar „cu un guvern care-si respectă votanții/ conationalii, cei care ii plătesc luxul !.

  16. Vad că vă jigniți și vă bălăcărit mai că la ușa cortului, toată lumea vede și pricepe și se pricepe la comentat pe telefon!, dar acolo unde trebuie să-și spună părerea nimeni nu mai iese semn că toată lumea e mulțumită!. Au impus limită la cât să cheltuim, cei care pot creștere încă un porc inplus numai au voie să-l vândă pentru că trebuie să-l declare la fisc și multe alte măsuri luate de acești berbeci castrați cum ziceți voi!. S-auzim de bine!.

  17. Tot timpul am fost proști!!! De, cine să ne conducă? De-alde?? Mergem în excursii in Dubai.Romania este prea scumpă!

  18. Sunt unul dintre inventatorii romani care cauta fonduri pentru aplicarea / dezvoltarea unor inventii care respecta aceste restrictii impuse de catre UE.
    Stiu cum putem sa construim „HIDROCENTRALE… RADU” oriunde:
    – In oricare tip de apa naturala: oceane;mari;fluvii;lacuri;rauri; …balti(permanente)!
    – In oricare sistem de stocare a apei:lacuri de acumulare;piscine; bazine naturale / artificiale. Intr-o groapa sapata in desert; in varf de mnute;in locuri izolate; in curtile / pivnitele tuturor tipurilor de locuinte private …etc.
    In toate aceste locatii, daca imersionam noile tipuri de „HIDROCENTRALE… RADU” – acestea vor produce Energii Mecanice / Electrice permanente; constante; fara costuri de productie si cu cele mai mici investitii specifice !?

  19. Europarlamentarii dorm în papuci,sausunt analfabeți.Ei nu cunoască beneficiile construcțiilor hidrotehnice,sau dau pantalonii jos in fata UE!

  20. avut 33 de ani sa finalizam pe cele începute. Cine ne-a ținut sa lu lucram, UE?
    Lenea noastră ancestrala și hoția n-au distrus, nu UE!

  21. Cu regret, dar politicienii români sunt niște diletanți fără educație, indiferent ce diplome au. Sunt ariviști care nu știu decât eu, al meu, mie. Pentru ei, țara, ceilalți cetățeni nu sunt decât masă de manevră.

  22. Astea cu directive europene sunt praf în ochi.
    Dacă faci ca ei apoi ii întrebi dr ce a trebuit luată măsură revin ri spun ca a fost doar o recomandare, Guvernul nostru a implementat.

  23. Toți, în afară de Mircea, bateți câmpii. UE are dreptate. Potențialul exploatabil în condiții de rentabilitate, cu perspectivă de amortizare în perioade de timp rezonabile, a fost valorificat deja. Tot ce a mai rămas este numai natură, parcuri, rezervații etc. de devastat. Hidrotehnica și hidroenergetica nu sunt domenii accesibile intelectual chiar oricui îi trece prin căpșor să-și dea cu părerea. Chiar și Ceaușescu a ascultat într-o mare măsură de specialiști și a acceptat ca toate investițiile să se facă în ordinea importanț. Ce a mai rămas ne valorificat de către hidroelectrica sunt cursuri superioare de rîuri , în munți la altitudine unde rechinii din hidroenergie ai noului regim au devastat cele mai frumoase cursuri de apă din Carpații Meridionali (Capra , Buda , Valea Rea , Sebeș , Dejani , Cugir , Sadu și multe altele , spre unicul lor profit. „Nu spun cine, persoane importante”. Acești
    oameni pe care lumea nu poate să-i mai încapă și tot vin în țara noastră și ne cer pământ și apă, sucesc mințile oamenilor, profitând de precara instruire a acestora, mobilizându-i spre un scop infam , adică acela de a solicita în numele demnității naționale , valorificare întregului potențial hidroenergetic al „patriei”. Vreți să-i mai băgați în buzunare cuiva zeci și sute de milioane de Euro din afacerea asta ? Voi credeți că românii vor avea vreun profit de un anumit fel ? Ia urcați-vă în automobile și colindați munții României pe drumurile de pe văile rîurilor de munte și vedeți ce a mai rămas . Ușoare urme de ape. Dezastru ! Dacă asta vrem, asta vom obține.
    A spus cineva o vorbă cândva : Români, vi se pregătește ceva !
    Așadar fiți cu băgare de seamă !

  24. Da! Romanii, destepti, frumosi si aia batrani si aia tineri! Intelijenti si incoruptibili! Poporul ales! Oculta a umblat prin guvern cu plasele cu milioane de euro mita sau parandarat! Oculta si-a luat case si tablouri din banutii romanilor! Da! Oculta si-a facut fata notar sau europarlamentar! Oculta i-a gasit pe Ciuca si Ciolacu si i-a pus prim ministrii! Chiar si la usr, oculta a gasit numa prunci cu muci! Noi!? Sfinti!

  25. Prosti mai suntem! Daca nu punem piciorul in prag si nu batem cu pumnul in masa, astia ( ue si guverntembelii), ne vor termina in propria tara.

  26. Nu trebuie sa ne mai mire nimic! Întotdeauna cautam sa trimitem la Bruxell băieți simpatici sau fete simpatice, filozofi, care știu domnule limba engleza la perfectie, dar niciodată domnule specialiști adevărați din domeniul energiei, din domeniul agriculturii, sau economiști strategi care sa cunoască strategia de tara nu numai contabilitate. Ce sa faci cu ai noștri habarnisti complexați la Bruxell? În loc sa investim banii din PNRR în întreprinderi ultraprofitabile ne apucam sa facem luxuri neprofitabile, clădiri SF, sa platim pensii speciale dulăilor care ne-au adus în aceasta situație!

  27. Majoritatea românilor se cred deștepți și corecți, dar când ar trebui să arate acest lucru (adică la vot) , atunci sunt proști și coruptibili (bani sau produse primite) sau și mai rău nu vin la vot. Ne merităm din păcate soarta pe care ne-o facem singuri prin oamenii și partidele pe care le votăm. Dacă nu ne plac nici unii de ce nu sunt cel puțin 4 milioane anulate, pentru ca ei să nu se mai laude ce procente bune au obținut la vot.

  28. Ca specialist de o viață în hidroenergetica ,reglementările UE, nu sunt decât niște crime asupra mediului natural, emise de minți bolnave și subversive. Microcentrale sunt acelea care afectează major, flora și fauna râurilor și umplu pădurile cu fiare.

  29. Trebuie să fim cu Occidentul dar noi să fim stăpânii și ei slugile cel puțin în declarații De asemenea să le amintim toate crimele comise în istorie împotriva altor popoare și împotriva românilor

  30. Țara au furat-o romanii și nu străinii. Dacă au apărut pe la noi și hoții din Italia, Austria sau Siria sau Palestina, ăștia și-au umplut conturile cu girul romanilor ca și-au luat întotdeauna partea. Câte hidrocentrale s-au făcut în România în ultimii 30 de ani? Aha? De ce doar atâtea, zero? Și ce ne mai pasa noua de românica, la toți! La ăia la Bruxelles le pasa de România exact atât cât le pasa și guvernanților și parlamentarilor și jiludecatorilor și primarilor și bandiților din servicii, adică la toți.

  31. Dar exportul de masă lemnoasa către UE și restul lumii bogate și totodată defrișările de ce nu le-ați interzis domnilor șefi de la UE.
    Am ajuns în țara noastră să nu ne mai permitem 1 m cub să ne încălzim!!!
    😡😡😡

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger