AcasăEconomieSistemul energetic național, salvat de hidroenergie. Regenerabilele, în cădere liberă

Sistemul energetic național, salvat de hidroenergie. Regenerabilele, în cădere liberă

În primele șase luni ale acestui an, Hidroenergia a înregistrat o creștere explozivă a producției cu aproape 50% față de aceeași perioadă a anului trecut. Foarte ciudat este că regimul pluviometric ale celor două perioade a fost extrem de asemănător, singura explicație fiind decizia de a produce mai multă energie. Pe de altă parte, producția eolienelor și fotovoltaicelor s-a prăbușit, efectiv, înregistrând scăderi de peste 14%.

Potrivit raportului Institutului Național de Statistică privind resursele de energie primară în primele șase luni ale acestui an, producția de hidroenergie a atins un nivel record, depășind cu aproape 50% valorile din aceeași perioadă a anului trecut. Foarte dubios este faptul că anul trecut, când prețurile la energie erau extrem de mari în piață, producția de hidroenergie a fost la cel mai scăzut nivel, invocându-se seceta prelungită și, implicit, precipitațiile deficitare.

De pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie aflăm însă că regimul pluviometric din primele șase luni ale anului trecut a fost aproape identic cu cel din primul semestru al acestui an, ceea ce înseamnă că nu absența precipitațiilor a fost cauza producției scăzute de energie la Hidroelectrica. Anul trecut, specialiștii din sectorul energetic atrăgeau atenția că Hidroelectrica nu funcționează la parametrii maximi, fiind oprite mai multe capacități de producție. Fără producție suficientă, România a fost nevoită să importe cantități semnificative de energie, care au pus presiune de prețurile din piață, majorându-le artificial.

Anul acesta, când prețurile de pe piața europeană au scăzut foarte mult, Hidroelectrica și-a revenit miraculos și a început să pompeze energie în sistem. Datele INS arată că în hidrocentrale s-a produs cu 47,6% mai multă energie decât în aceeași perioadă a anului trecut, înregistrându-se o cantitate totală de 11,3 miliarde de kWh, cu 3,66 miliarde de kWh în plus. O ușoară creștere a cantității de energie s-a consemnat și la energia nucleară, care a produs cu 150,1 milioane de kWh mai mult față de primele șase luni ale anului trecut.

Rateuri la fotovoltaice

Pe de altă parte, în primele șase luni ale acestui an, toate celelalte surse de producere a energiei au înregistrat scăderi majore. Cele mai importante au fost la termocentralele pe cărbune și pe gaze, care au produs cu peste 20% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut.

În pofida anunțurilor repetate ale Ministerului Energiei și ale Guvernului privind dezvoltarea sectorului fotovoltaicelor, producția acestor capacități a scăzut cu 14,4% față de anul trecut, mai exact cu 137,1 milioane de kWh. În ce privește energia eoliană, aceasta a înregistrat scăderi mai mici, de 0,3%, producând cu 13,9 milioane de kWh mai puțin. Importurile au scăzut cu 6,3%, iar exporturile de energie au crescut, incredibil, cu 108,9%. Motivele acestei creșteri au fost legate nu numai de explozia producției la Hidroelectrica, ci și de o prăbușire dramatică a consumului. Astfel, în primele șase luni ale anului 2023, în economie consumul s-a redus cu 5,7%, iluminatul public, cu 24,7%, iar consumul populației a scăzut cu 12,6% față de aceeași perioadă a anului trecut. De precizat că în perioada 1 ianuarie-30 iunie 2022, consumul populației scăzuse deja cu 7,3% față de același interval al anului 2021, iar consumul de energie în sectorul economic scăzuse și el cu 3,7%.

Incertitudinile viitorului

Capacitatea instalată la fotovoltaice la data de 18 august 2023 era de 1.522 MW, însă această sursă de energie nu reușește să producă mai mult de 500 MW var, în timpul zilei, căci noaptea nu produce nimic. Mai mult, din acest total al capacității instalate, doar 558 MW sunt dispecerizabile, adică dau energie în sistemul energetic național în funcție de solicitările Transelectrica. ”Ca să fii dispecerizabil, trebuie să îndeplinești mai multe condiții. În primul rând, ca putere, apoi ca posibilități de reglaj a tensiunii, de reacție la perturbații și la defectele în sistem”, ne-a declarat dr.ing. Nicolae Codreanu, fost director tehnic al Complexului Energetic Hunedoara. Totodată, deși sunt înregistrați 77.638 de prosumatori, cu putere instalată totală de 973,245 MW, aceștia nu contribuie cu energie în sistem decât cu un procent de maxim 1% într-o lună de vară.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
24.626 afisari

30 COMENTARII

  1. Apa curge si noaptea, si daca nu bate vantul, asigurand stabilitate in furnizare. De aceea energia hidro este mult mai buna decat cea solara sau eoliana. Plus ca poate fi stocata: daca exista exces de energie, se pompeaza apa inapoi sus in lacul de acumulare, iar acea apa va produce energie prin cadere atunci cand este nevoie. Solarele si eolienele nu pot face ceva similar.

    • A scăzut energia fotovoltaica pentru ca nu strălucit soarele, toată perioada a fost invitata??? !!!!

    • Lucrezi in domeniu energetic,sau iti dai cu parerea? Sa folosesti generatorul in regim pompa consumi mai multa energie decat produci.Exemplu pe Olt mergi cu doua motoare in regim generator si 2 in regim pompa sa treci apa inapoi in amonte.Rezultat final zero produs.Doar teoretic este functional.

      • Exista sistemul și se folosește la vârfuri de sarcina…ziua când este nevoie se folosește sistemul in regim de producator, generează energie electrică , noaptea când consumul scade mult sistemul lucrează in sens invers, pompează apa in lacul de acumulare. In felul asta faci fata vârfurilor de sarcina. Bineînțeles ca ai ceva pierderi și uzuri dar cum am spus sistemul funcționează și este folosit nu numai la noi.

      • Exista sistemul și se folosește la vârfuri de sarcina…ziua când este nevoie se folosește sistemul in regim de producator, generează energie electrică , noaptea când consumul scade mult sistemul lucrează in sens invers, pompează apa in lacul de acumulare. In felul asta faci fata vârfurilor de sarcina. Bineînțeles ca ai ceva pierderi și uzuri dar cum am spus sistemul funcționează și este folosit nu numai la noi.

    • @anonim
      Când ai energie în exces si ieftina o urci in amonte și o vinzi când e mai scumpă. Energetic e cu minus dar la preț e pe plus 😉

    • https://ro.wikipedia.org/wiki/Sistemul_interna%C8%9Bional_de_unit%C4%83%C8%9Bi
      Unitățile SI fundamentale[26][27]
      Mărime Simbol Denumire Simbol unitate Definiție, Observații
      lungime l metru m Metrul este lungimea drumului parcurs de lumină în vid în timp de 1/299 792 458 dintr-o secundă.[28][29]
      masă m kilogram kg Kilogramul este masa prototipului internațional al kilogramului confecționat dintr-un aliaj de platină și iridiu (90 % – 10 %), cu o precizie de 0,0001 și care se păstrează la Biroul Internațional de Măsuri si Greutăți (BIPM) de la Sèvres – Franța.[30][29]
      Din 2019: Kilogramul este definit prin fixarea valorii constantei lui Planck h la valoarea exactă de 6.62607015×10−34 J⋅s (J = kg⋅m2⋅s−2), date fiind definițiile metrului și a secundei.[31] Formula devine astfel kg =
      h
      /
      6.62607015×10−34⋅m2⋅s−1
      .

      timp t secundă s Secunda este durata a 9 192 631 770 perioade ale radiației care corespunde tranziției între două niveluri de energie hiperfine ale stării fundamentale a atomului de cesiu 133 la temperatura de 0 K.[32][29]
      curent electric‡ I amper A Amperul este intensitatea unui curent electric constant care, menținut în două conductoare paralele, rectilinii, cu lungimea infinită și cu secțiunea circulară neglijabilă, așezate în vid, la o distanță de 1 metru unul de altul, ar produce între aceste conductoare o forță de 2×10−7 dintr-un newton pe o lungime de 1 metru.[33][34]
      Din 2019: Un curent de
      1
      /
      1.602176634×10−19
      sarcini elementare e pe secundă.

      temperatură termodinamică T kelvin K Kelvinul, unitate de temperatură termodinamică, este fracțiunea 1/273,16 din temperatura termodinamică a punctului triplu al apei.[35][34]
      Din 2019: Kelvinul este definit prin fixarea valorii numerice a constantei lui Boltzmann k la 1.380649×10−23 J⋅K−1, (J = kg⋅m2⋅s−2), date fiind definițiile kilogramului, metrului și a secundei.

      cantitate de substanță n mol mol Molul este cantitatea de substanță a unui sistem care conține atâtea entități elementare câți atomi există în 0,012 kilograme de carbon C-12 (12C). De câte ori se întrebuințează molul, entitățile elementare trebuie specificate, ele putând fi atomi, molecule, ioni, electroni, alte particule sau grupuri specificate de asemenea particule.[36][37]
      Un mol conține numărul lui Avogadro de entități elementare.
      Din 2019: O cantitate de substanță egală cu exact 6.02214076×1023 entități elementare. Acesta este valoarea numerică fixată pentru constanta lui Avogadro NA, atunci când este exprimată în unitatea mol−1 și este denumită numărul lui Avogadro.

      intensitate luminoasă Iv candelă cd Candela este intensitatea luminoasă, într-o direcție dată, a unei surse care emite o radiație monocromatică cu frecvența de 540×1012 hertzi și a cărei intensitate energetică, în această direcție este de 1/683 dintr-un watt pe steradian.[38][37]

    • Doamna Claudia Marcu scrie foarte corect, s-a documentat: 1 W – MW este puterea instalata si 1 W – MWh este energia produsa.

  2. A zis neicanimeni ala care era la enrrgie ca lasa spatiu si pt regenerabile in retea nu ca nu se putea prod ,cacialma generala deaia ue se duce in cap,pe mana ei adica pe deciziile birocratlor de acolo!!

  3. Este o mare minciuna ca anul acesta este asemanator cu anul trecut in privinta regimului pluviometric asa cum se precizeaza in articol.
    In acest an cantitatea de precipitatii a fost mult mai mare, de aceea si cantitatea de energie hidro este mai mare

  4. Ma rog de unde ai informatia ,noi stiam ca romanul se pricepe la fotbal si politica.Acum va pricepeti si la ploaie?

  5. Și când te gândești că USR cere insistent ca cele 11 hidrocentrale finalizate în proporție de 95%, unde românii au băgat peste 400 milioane lei, să fie aruncate în aer., pe motiv că în zonă trăiește gândacul pestriț pe mațe.

  6. In acest raport nu se ia productia celor 970mw de solar de la prosumatori pentru ca nu o contorizeaza nimeni.
    Ea se vedd ca o scadere a consumului pentru ca se vede doar net-ul de pe contor.
    In mod evident ca doar o sursa nu poate rezolva nevoia unei tari si un mix echilibrat este solutia.
    Apoi, cu cat ponderea surselor verzi creste , cu atat mai bine pentru toti.

  7. Degeaba ni ul precipitațiilor a fost similar în cele 2 perioade dacă gradul de umplere la inceputul/sfârșitul perioadei a fost semnificativ diferit. Și mai contează și politica dar și contractele în derulare

  8. (!!?) De la ce am pornit.!!.. ? Cesiu, mol / W, wh. Bine punctat. Pt. toată lumea. Pe înțelesul tuturor.

  9. Serios?? Toti se pricep la sistemele energetice? Stie cineva cum functioneaza? Nu pre cred ,dar nici un caz nu va fi stabila cu unitati de productie dependente de factori naturali! Iar restul este ipocrizie!!

  10. Și hidrocentrala Porțile de Fier 1 merge doar cu 15% din capacitate .
    C-asa e directivele .
    „Faceti-va că nu aveți!” că va ajutam noi și cumpărăm noi și hidrocentralele , pe 2 bani , normal !

    • Nu folosești generatorul pe post de pompa.Nu ai cum.Folosesti pompe atunci când ai energie electrică și nu ai ce face cu ea.De exemplu când bate vântul sau când e soare.Metoda se practică la unele hidrocentrale de munte.

  11. Scrieti doar ca sa va dati in stamba cu vastele voastre cunostinte de fizica, politica, etica etc…romania nu mai e de mult o tara suverana…daca ti se impune sa importi…importi…daca ti se impune sa nu produci ..nu produci…etc…daca ti se zice ca nu e soare ..nu e soare…daca nu ploua si ti se zice ca ploua, atunci ploua… ha ha ha

  12. Problema este de prețul energiei nu de nivelul pluviometric. Adică Hidroelectrica a avut un guget de venituri și cheltuieli în 2022 aprobat în ensme comisii și departamente guvernamentale, societatea fiind de stat. Dacă prețul a fost mare, societatea „și-a făcut planul” și a economisit apa. Anul asta nu le-a mai mers, pt că este o problema mare cu deficitul bugetar, iar dividendele primite sunt bine venite.

  13. Ca sursă sigură de producere a energiei electrice, rămân tot termocentralele pe cărbuni. Aceste termocentralele pot să funcționeze în orice perioadă a anului, fie vară, fie iarnă, secetă etc. , dar statul român prin ministerul energiei a conceput un plan de restructurare și închidere a acestor capacități care fac parte din sistemul energetic național și tot odată din siguranța națională. La ora actuală sunt oprite grupuri energetice în mod voit, lăsând loc importului la preț dublu de energie electrică. Cum să avem curent electric ieftin dacă noi ne ținem capacități de producere a energiei electrice oprite și importăm la sume cu mult peste media pieței?!

  14. Ca sursă sigură de producere a energiei electrice, rămân tot termocentralele pe cărbuni. Aceste termocentralele pot să funcționeze în orice perioadă a anului, fie vară, fie iarnă, secetă etc. , dar statul român prin ministerul energiei a conceput un plan de restructurare și închidere a acestor capacități care fac parte din sistemul energetic național și tot odată din siguranța națională. La ora actuală sunt oprite grupuri energetice în mod voit, lăsând loc importului la preț dublu de energie electrică.

  15. Ca sursă sigură de producere a energiei electrice, rămân tot termocentralele pe cărbuni. Aceste termocentralele pot să funcționeze în orice perioadă a anului, fie vară, fie iarnă, secetă etc. , dar statul român prin ministerul energiei a conceput un plan de restructurare și închidere a acestor capacități care fac parte din sistemul energetic național și tot odată din siguranța națională.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger