AcasăEconomieSindicaliștii de la Fisc dau din casă: ”Nu are nimeni interesul să...

Sindicaliștii de la Fisc dau din casă: ”Nu are nimeni interesul să întărească structurile ANAF”

De câteva luni, sindicaliștii de la Fisc tot cer Guvernului să le indexeze salariile cu inflația și să le elaboreze un statut al profesiei. În schimb, Executivul le amenință acum locurile de muncă, deși deficitul de personal în sistem se vede clar în colectarea la buget. Sindicaliștii susțin că nu are nimeni interesul să întărească structurile ANAF și că, dacă s-ar reduce evaziunea cu doar 10%, ar fi bani pentru majorări salariale în toate domeniile.

Președintele Federației Sindicatelor din Administrația Fiscală ”Solidaritatea”, Dorin Modure, susține că este o greșeală a Guvernului să se împrumute cu dobânzi enorme ca să plătească pensiile, când ar putea majora salariile, crescând, astfel, și contribuțiile la fondul de pensii, dar și consumul în economie.

”Eu nu înțeleg un lucru. Ni se spune că trebuie ordonanță de austeritate, dar nimeni nu spune că astăzi se adună la bugetul de stat mai mult cu 10-12% față de anul trecut. Salariile sunt aceleași de anul trecut și atunci înseamnă că alte cheltuieli au crescut foarte mult în sistemul bugetar. Păi să ne spună care au fost acele cheltuieli. Solicitările noastre datează din luna mai și au vizat păstrarea veniturilor prin introducerea sporului în salariu, indexarea salariilor cu inflația și elaborarea unui statut al profesiei, iar ordonanța austerității a mai adus o revendicare, aceea de păstrare a locurilor de muncă. Nu are nimeni interesul să întărească structurile ANAF, în special cu forță de muncă, pentru că nu vor să mergem să le luăm lor banii și să-i băgăm în buget. Și atunci ne țin cu salarii de mizerie, deprofesionalizează instituția, ca să poată ei să decidă și să conducă cum vor”, ne-a declarat Dorin Modure, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Fiscală ”Solidaritatea” . Acesta mai arată că, dacă s-ar reduce evaziunea fiscală cu 10%, ar fi bani să se majoreze salariile, nu să se scadă. ”Dacă noi ar trebui să colectăm 40%, cât e media europeană, și colectăm numai 25%, înseamnă că 15% nu s-au conformat voluntar și este evaziune fiscală, oricum am lua-o. Sau statul nu este în stare să meargă să ia nici măcar banii ăia pe care contribuabilii recunosc că-i au de plătit”, ne spune Dorin Modure.

Adevărul despre multinaționale

Sindicaliștii din ANAF semnalează faptul că multinaționalele fac la noi cele mai mari profituri din Europa și aici plătesc numai cât au ele chef. ”Nu face nimeni un calcul cât plătesc multinaționalele, că s-ar putea să ne îngrozim când aflăm că plătesc poate 0,1% sau 0,005% și nu este normal. Nu suntem toți proști. De asta nu vor cei din Guvern să vorbească cu noi, că pe noi nu ne pot prosti. Eu am reproșat guvernanților că nu sunt în stare să stopeze evaziunea și că nu sunt în stare să taxeze corect multinaționalele, nu sunt în stare să taxeze profiturile excepționale făcute din energie, cunoaștem celebrul caz cu miliardul de euro, și atunci ce fac, măresc impozite și taxe la fraierii ăia care plătesc, care sunt și mici, și mărunți, salariați și IMM-uri. Nu-mi place că nu văd nimic din partea patronatelor, că la IMM-uri le mărește impozitul de la 1%, la 3%. Am semnale că românii care au microîntreprinderi în România își vor muta afacerile în afara țării, dacă se va tripla impozitul, că nu au cum să supraviețuiască. Deci nu o să adune bani mai mulți la buget, ci mai puțini”, ne-a precizat Dorin Modure, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Fiscală ”Solidaritatea”.

Digitalizarea, un dezastru

Acum 10 ani Guvernul a vrut să facă reformă cu vestitul sistem Ramp, un sistem informațional, luat din Vestul Europei, ne spun sindicaliștii de la Fisc. Astfel, s-au cheltuit zeci de milioane de lei pe consultanță și pe cursuri și după aia și-au dat seama că lectorii vorbeau în engleză și oamenii nu au înțeles nimic și s-a oprit tot sistemul. ”Dacă se mai digitalizează în ritmul ăsta eu vă dau scris că în doi-trei ani se blochează tot sistemul. Înaintea unei inspecții fiscale trebuia să faci adresele, să le trimiți la contribuabilul verificat, la director să semneze, la registrul contribuabililor. Păi eu terminam, îmi făceam raportul, puneam adresele acolo și îi dădeam drumul. Acum nu. Acum s-a digitalizat și trebuie să-l fac electronic. După ce îl semnez eu, trebuie să-l semneze colegul de echipă și numai după aceea pot să-l trimit la șeful de birou, apoi la director și numai după aceea trebuie să descarc următoarea adresă. De la 5 minute, procesul s-a lungit cam la 2-3 zile, în urma digitalizării. Păi dacă așa digitalizăm, mai bine să ne dea abace și tăblițe”, a mai afirmat președintele Federației Sindicatelor din Administrația Fiscală ”Solidaritatea”, Dorin Modure.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
8.389 afisari

34 COMENTARII

  1. Bravo colega. Mai sunt si persoane cu coloana vertebrală. Acesta este purul adevăr. Mergem inainte cu greva.

  2. Nu sunt interese ca sa se digitalizeze toate operatiunile fiscale deoarece cei fara prea multa stiinta de carte cred ca nu se mai poate fura. Ba da, sepoate fura cu calculatorul dar raman urme. Sunt firme din cate aud care au regim preferential, adica nu se atinge nimeni de la finante de ele .Cu astfel de practici cum vreti ca tara sa mearga inainte. Firmele mari straine fiti siguri ca platesc o taxa de protectie cuiva, altfel ar fi controlate. In nicio tara din lume firmele straine nu sunt lasate sa-si faca de cap, poate in America Latina. Acelasi lucru se intampal si la Curtea de Conturi.

  3. Da munciti ma si voi pe
    1,700 si numai comentati.spagarilor ca trăiți din spinarea celor da la privat putorilir Si asa nu faceti nimica si va bagatii spaga la buzunare..!!

  4. Dar diferenta de la 40% la 100% unde este? Aia se accepta sa nu fie colectata pentru ca este “la cine trebuie”? La implementarea TVA ne-au mintit ca e usor de colectat, dar uite ca se poate face o evaziune foarte mare la plata TVA. De profitul zerorizat ca sa nu se plateasca impozit ce sa mai vorbim? Si-au dat si ei seama pana la urma cum se face mutarea banilor in alte tari, la firma mama sau la firme din paradisuri fiscale avand aceiasi detinatori, astfel incat firma din Romania sa iasa pe piedere si sa nu mai aiba de platit impozite. Atunci o taxa pe cifra de afaceri poate sa rezolve acest aspect. Iar 1% cat a propus Ciolacu este putin, trebuie 3%. Eu cand am avut microfirma plateam 3%, cum eu puteam sa platesc iar multinationalele nu pot sa plateasca 3%?

  5. Fara pensiile speciale, erau bani pt investitii.
    Asa ne imprumutam pt ca zpecialii sa doarma pe ei, la fel ca la munca.

  6. Situația actuala ne arată realitatea de zi cu zi , un sistem subfinanțat cu personal lipsa și cu carente in pregătirea profesională. Angajări doar pe pile și pe relații. Un cod fiscal care nu ajuta și nu încurajează conformarea voluntara a contribuabilului, o colectare deficitara din cauza lipsei unui sistem informatic național funcțional si performant!.Dacă comparam cu ce se întâmpla in sănătate, educație, piata asigurărilor etc diferențe nu sunt , beneficiarii suntem tot noi cei care tragem la căruță!.

  7. pai la 42.5% impozite directe pe munca plus rovinieta acciza TVA impozite pe proprietate si alte magarii de ce ar vrea cineva sanatos la cap sa intareasca anaful? ca oricum doar pe aia mici ii be leste nu pe aia mari. asa de bine de rau anaf poate dispare incet incet si traim si noi astia micii.

  8. De ce acceptati comentarii mizerabile ? va fac placere ? sinteti la fel ? administratorul site-ului vede ? va place sa fiti sabotati ? politia ce face ?

    • Noi la National.ro sustinem libertatea de exprimare. Daca nu va plac povesti homoerotice, aveti alternative, precum Libertatea, HotNews sau G4Media. O zi buna.

      • Trolli impiedica libertatea de xprimare. Si ignorarea lor nu rezolva problema. Isi raspund singuri.

        • Corect, libertatea de exprimare a trolliilor iti impedica libertatea ta de experimare sanatoasa. Asta este. Oi fii si eu un troll, cine stie? 😂

  9. Bietii de ei ,nu li se mai intareste structura.Aceeasi poezie jegoasa de la militie ,dascalime si toata frecangimea de menta a statului esuat.Numai de munca nu vorbeste nimeni.

  10. Dați toți afara și aduși o generație de tineri de la ASE…
    CARE ESTE SALARIUL.MEDIU NET al celor care protestează la Min Finanțe?
    Dați afară, Dați în judecata sa plătească fiecare leu pierdut.
    Oricum sunt mulți și prosti.
    Și pe mana cu politicienii și interlopii.
    Tot aia!

  11. Barbu Gh., Alex si Constantin Valentin – Ionut sunt una si aceeasi persoana. Balaceanca…

  12. Azi dimineata m-am accidentat in vestiarul de la Kaufland si acum, sperma mea este rosie, am vrut sa o las pe sare ca sa o afum si s-a băloșit. Credeti ca este o idee buna sa o fierb cu usturoi in zeama de varza? sa nu o mai afum? Si se poate considera accident de munca?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger