AcasăEconomieSenatul dă o palmă delirului din UE. Politica emisiilor zero a prăbușit...

Senatul dă o palmă delirului din UE. Politica emisiilor zero a prăbușit economia

Politica funcționarilor din birourile UE în ce privește emisiile zero în industrie, ruptă de realitate

Regulamentul Parlamentului European privind industria care contribuie la obiectivul zero emisii nete a fost criticat extrem de dur de Senatul României. Acesta a arătat că reziliența economică a Uniunii Europene și tranziția către neutralitatea climatică se bazează pe competitivitatea industriei, care, în acest moment, se află într-un declin periculos. Totodată, Senatul a avertizat că măsurile propuse vor duce la o creștere a importurilor în Europa și o pierdere a cotei de piață globală.

Propunerea de Regulament a UE privind emisiile zero în industrie nu are legătură cu realitățile economice, a concluzionat Senatul României, într-o hotărâre publicată în Monitorul Oficial. Instituția consideră că reziliența economică a Uniunii Europene și tranziția către neutralitatea climatică se bazează pe competitivitatea industriei și este nevoie de măsuri pentru aceasta. ”Producătorii români și europeni suferă o presiune fără precedent, care derivă din tensiunile geopolitice actuale și din creșterea costurilor energiei, în timp ce își revin încă din impactul pandemiei de Covid-19. Criza energetică deschide și mai mult ușa concurenților din regiuni cu costuri mai mici ale energiei și reglementări neechivalente de mediu/climă, ceea ce duce la o creștere a importurilor în Europa și o pierdere a cotei de piață globală. Drept urmare, companiile europene au fost forțate să reducă operațiunile sau să închidă complet producția, în special IMM-urile, ceea ce duce la pierderi semnificative de locuri de muncă și, eventual, la consecințe ireversibile”, se precizează în Hotărârea adoptată de Senat. Potrivit acesteia, dezindustrializarea în Europa nu este doar o problemă economică, este și una socială și de mediu. Prin urmare, pentru a-și face industriile mai competitive la nivel global și pentru a le spori autonomia și reziliența, Uniunea Europeană trebuie să își consolideze baza industrială prin dezvoltarea și extinderea producției de tehnologii curate în fiecare etapă a lanțurilor lor valorice și să stimuleze investițiile pentru tranziția către un model economic și de producție care respectă limitele schimbărilor climatice ale planetei noastre, au susținut senatorii.

Se încalcă principiul subsidiarității

Senatul a mai constatat că propunerea de regulament prevede o serie de aspecte, precum instituirea unei autorități unice la nivel național responsabilă cu procesul de automatizare, introducerea conceptului de acord administrativ tacit sau urgentarea procedurilor judiciare de soluționare a disputelor, care presupun demersuri suplimentare mult prea mari în prezent în vederea flexibilizării administrației naționale. Tocmai de aceea este important ca procesul de elaborare a legislației să fie transparent și să ia în considerare impactul asupra diferitelor sisteme juridice și drepturile civile ale cetățenilor. ”O analiză de impact adecvată poate ajuta la identificarea posibilelor consecințe și la adoptarea unor măsuri adecvate pentru a aborda aceste aspecte; se creează un precedent foarte periculos de încălcare a principiilor subsidiarității și proporționalității, care este nejustificat, ținând cont de situația actuală a protecției aerului din lume în acest moment”, se mai precizează în Hotărârea Senatului.

Dezastru și la materiile prime critice

În ce privește proiectul de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui cadru pentru asigurarea aprovizionării sigure și durabile cu materii prime critice, Senatul României consideră ca fiind nefiabilă propunerea de relansare a industriei miniere europene, în condițiile menținerii standardelor de mediu, sociale și de guvernanță la nivelul actual, și nerealistă ținta de 15% propusă pentru gradul de aprovizionare din resurse secundare de materii prime și ambițioasă, pe termen scurt și mediu. ”Totodată, propunerile cuprinse în European Critical Raw Materials Act nu abordează în mod deschis problemele fundamentale cu care se confruntă competitivitatea Uniunii Europene: costuri ridicate ale energiei, costuri ridicate de capital și cu forța de muncă, bază limitată pentru inovare și rezervele limitate de materii prime aflate pe propriul teritoriu. Propunerea de regulament prevede repere ambițioase, însă fără a oferi suficiente măsuri practice pentru îndeplinirea obiectivelor propuse”, consideră senatorii.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.003 afisari

9 COMENTARII

    • Lemnul emite foarte mult CO2 ca nadusesti cind tai copacul si cind faci plug din copacul taiat. Emiti o groaza de CO2 si cind ari cu plugul de lemn ca transpira si plugarul si boul care trage la jug. Singura care nu emite asa de mult e musca care sta pe jug si-i zice boului cind merg spre casa: „Uffff cit am muncit azi!”
      In alta ordine de idei, CO2 nu incalzeste atmosfera pentru ca e de o mie de ori mai putin abundent decit vaporii de apa care e cel mai potent gaz cu efect de sera din atmosfera. Mai mult, CO2 produs de Homo Sapiens e numai 4% din productia Terestra de CO2. Acesti banditi care s-au pus stapini si pe noi si pe Pamint ne scuipa-n ochi si ne batjocoresc!

    • zero emisii nete – du-te si spune asta vulcanilor, pungilor de metan, baltilor si suprafetei solului siberian in timpul verii. asta asa la prima strigare

  1. Ma surprinde declaratia Senatului. Ar fi bine sa nu strangem cureaua si mai mult in aceasta directie, ba chiar sa relaxam lucrurile, deoarece Romania si-a atins deja obiectivele prevazute pentru 2030 de scadere a emisiilor de dioxid de carbon.

  2. Se trezesc licuricii din Parlament? Mare minune… Ne-ar chiar păcăli dacă n-am ști ca anul viitor trebuie să-i impachetam la urne.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger