AcasăEconomieSe lichidează Fondul Proprietatea? Vânzări masive de acțiuni

Se lichidează Fondul Proprietatea? Vânzări masive de acțiuni

Fondul Proprietatea își pregătește retragerea

După ce a decis să scape de pachetul de 20% din acțiunile deținute la Engie România, contra unei sume de 87 milioane de euro, Fondul Proprietatea anunță lichidări masive de active și la celelalte companii românești, pe care le va opera în acest an. Astfel, Fondul a transmis că va vinde în 2024 toate deținerile sau o parte dintre acestea de la CN Aeroporturi București SA, CN Administrația Porturilor Maritime SA, Societatea Națională a Sării SA și Alro SA. 

În 2022, Fondul Proprietatea și-a vândut participația de 3% la OMV Petrom, pe care a încasat 826 milioane de lei, pentru ca în 2023 să vândă integral participația de 19,94% din acțiunile Hidroelectrica, obținând uriașa sumă de 9,04 miliarde de lei. Ultima acțiune derulată la sfârșitul anului trecut este acceptarea ofertei de a tranzacționa 12% din acțiunile la Engie România, companie care se ocupă de furnizarea gazelor naturale.

”În data de 11 decembrie 2023, Fondul Proprietatea S.A. și-a informat acționarii că a primit o ofertă fermă de la GDF International S.A. în legătură cu deținerile Fondul Proprietatea la Engie România S.A. pentru o sumă de 87 milioane euro. Administratorul de Fond este autorizat să îndeplinească, iar AGEA aprobă și ratifică orice acte juridice sau acțiuni necesare, utile și/sau adecvate cu privire la vânzarea tuturor acțiunilor Engie România S.A. deținute de Fondul Proprietatea S.A. la data hotărârii, incluzând, dar fără a se limita la, negocierea, aprobarea și stabilirea termenilor și condițiilor oricărei tranzacții, act sau operațiune autorizată.  Prețul de vânzare de către Fondul Proprietatea a tuturor acțiunilor Engie România S.A. pe care le deține la data prezentei hotarari va fi de 432.616.167,75 lei”, se arată într-un comunicat al Fondului Proprietatea. Tranzacția urmează să fie aprobată de acționarii Fondului.

Tranzacții pe bandă rulantă

Tot la sfârșitul anului trecut, Franklin Templeton International Services S.À R.L., în calitate de Administrator Unic și Administrator de Fond de Investiții Alternative al Fondului Proprietatea S.A. a propus acționarilor aprobarea vânzării pe parcursul exercițiului financiar 2024 care se va încheia la 31 decembrie 2024 a oricăreia dintre acțiunile deținute în societățile de portofoliu ale Fondului Proprietatea, care, fie individual, fie cumulat, depășesc 20% din valoarea totală a activelor imobilizate ale Fondului Proprietatea, minus creanțele.

Astfel, Administratorul Fondului este autorizat să îndeplinească orice acte juridice sau acțiuni utile și/sau adecvate cu privire la vânzare în orice mod hotărât de către Administratorul Fondului (inclusiv prin ofertă publică sau prin intermediul uneia sau mai multor tranzacții private) a tuturor sau o parte din deținerile la CN Aeroporturi Bucuresti SA, CN Administrația Porturilor Maritime SA, Societatea Națională a Sării SA, Alro SA, inclusiv.

”Orice decizie de a vinde sau nu va fi luată de Administratorul Fondului, acționând discreționar și va depinde de orice oportunități disponibile și de condițiile relevante ale pieței. Valoarea tranzacției prevăzute aici individual sau cumulativ (dacă este cazul) efectuată în cursul exercițiului financiar 2024 care se va încheia la 31 decembrie 2024, nu va depăși 40% din activele financiare ale Fondului Proprietatea sub formă de acțiuni (tranzacționate pe o piață reglementată sau neadmise la tranzacționare)”, se precizează într-un anunț al Fondului Proprietatea.

Ce mai rămâne?

Practic, în 2024, Fondul Proprietatea își va lichida cele mai profitabile dețineri la companiile românești. După aceste tranzacții mai rămân în portofoliul Fondului acțiuni la Compania naţională “Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu – Constanţa”, Compania Naţională „Aeroportul Timişoara Traian Vuia”, Alcom Timișoara, Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA (CNACN), Complexul Energetic Oltenia, Electrocentrale Craiova, World Trade Center SA, precum și alte dețineri la societăți fără anvergură.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
6.214 afisari

19 COMENTARII

  1. Gata, l-au spart si pe asta, l-au imprastiat in sapte zari dragii nostri politicieni care au grija de aceasta tara si de acest popor.

  2. Da, se lichideaza ptr ca urmarea este urmatoarea: vor iesi din tara cu tot cu bani. Nu numai ei, urmeaza altii

  3. Gata! Se vinde tot ce se mai poate!
    Retrocedari cu imobile date pe ochi frumosi.Dar exista un Dumnezeu !

    • Gata, vine sfarsitul lumii?
      A lumii lor, caci daca exista un Dzeu trebuie sa vina si ziua judecatiii de apoi.

      • Parintele Arsenie Boca : ,,La doua feluri de oameni le-a zis Dumnezeu ca sunt nebuni :
        -celor care zic ca nu este/exista Dumnezeu
        -celor care se incred in multimea bogatiilor lor

  4. Oare?
    Nu cumva este vorba de înțelegeri secrete între marile puteri? A venit ordin de la cei care apără interesele marilor companii…… lichidați, la timp…. să nu ieșiți în pierdere, căci noi o tăiem din zonă, cât de curând. Așa a fost si cu ieșirea Exxon în problema gazului din Marea Neagră înainte de războiul din Ucraina. Dacă analizați veți vedea că este vorba de geopolitică și implicațiile in planul geoeconomiei.
    Sigur vor urma schimbări majore. Să avem răbdare și….tutun de calitate, nu mahorcă.

  5. Asa ma, vindeti strainilor si ce a mai ramas functional din Romania. Cine stie sa spuna de ce fondul romanesc este administrat de o firma americana?

  6. Parintele Arsenie Boca : ,,La doua feluri de oameni le-a zis Dumnezeu ca sunt nebuni :
    -celor care zic ca nu este/exista Dumnezeu
    -celor care se incred in multimea bogatiilor lor

  7. ”Se lichidează Fondul Proprietatea?”
    Bineinteles. E ca si cum as ascunde toate grauntele si as elibera pasarile. Vor muri de foame.
    Exact ca noi.

  8. Bateți câmpii cu toții.. habar nu aveți ce vorbiți.. statul i-a scos pe administratori din joc… cu mana fondurilor de pensii private… ei aveau planuri mari.. acum săracii vând ce mai pot sa își mai încaseze niște comisioane babane în ultimul an de mandat.. dar vina toată este a Statului care a incercat sa puna mana pe fond și sa își impună sincurile politice acolo…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger