AcasăUtileMeteoANM anunță un val de aer polar peste România. Temperaturile scad până...

ANM anunță un val de aer polar peste România. Temperaturile scad până la -15 grade Celsius!/Când vin ninsorile puternice

sursa foto: ziarmm.ro

Vremea va intra într-un proces semnificativ de răcire, odată ce un val de aer polar va ajunge în România, zilele viitoare. Așadar, nu sunt vești tocmai bune pentru cei care suportă cu greu frigul. 

Astfel, începând de luni, 8 ianuarie, răcirea va fi una semnificativă. Elena Mateescu, director general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) a anunțat că masa de aer polar va aduce frig, lapoviță și ninsoare.

În prima parte a săptămânii, minimele pe parcursul nopților și dimineților vor scădea sub minus 15 grade Celsius, în jumătatea nordică a Moldovei, estul Transilvaniei, dar și în regiunile intracarpatice.

Mateescu: Începând de duminică răcirea va fi una semnificativă

Duminică, temperaturile maxime din timpul zilei nu vor depăși minus 1 grad în regiunea Moldovei, în timp ce în Dobrogea maximele pot urca până spre 15 grade Celsius.

Începând de duminică răcirea va fi una semnificativă, se va resimți în special în zona Moldovei, acolo unde maximele pe parcursul zilei de duminică nu vor depăși minus 1 grad, în partea de nord a acestei regiuni.

În timp ce în Lunca Dunării sau în Dobrogea vor mai fi posibile valori de 13-15 grade Celsius”, a declarat Elena Mateescu, la Digi24.

Temperaturi scăzute, dar și ninsori în unele zone

Astfel, masa de aer polar va aduce nu doar temperaturi scăzute, ci și ninsori, și nu doar la munte. De asemenea, sunt așteptate și precipitații mixte. Răcirea este una semnificativă pentru săptămâna 8-16 ianuarie – anunță Mateescu. Minimele pe parcursul nopților și al dimineților în prima parte a săptămânii vor coborî sub minus 15 grade Celsius. Șefa ANM vorbește despre o scădere bruscă și semnificativă cu diferențe foarte mari de temperaturi de la o zi la alta.

Săptămâna va comporta un proces de răcire caracteristic la nivelul întregii țări și vorbim de temperaturi care începând de luni, 8 ianuarie, la nivelul maximelor să fie sub minus 10 grade în nordul Moldovei până la cel mult minus 3, minus 2 grade Celsius în restul regiunilor.

Minimele pe parcursul nopților și dimineților mai ales în prima parte a săptămânii sub minus 10, chiar minus 15 grade Celsius până la minus 5, minus 6 în restul teritoriului.

Și vorbim de minimele cele mai coborâte în jumătatea nordică a Moldovei, dar și în regiunile intracarpatice, nu numai în zonele depresionare din estul Transilvaniei, acolo unde cunoaștem zona ca fiind Polul frigului în țara noastră.

Masa de aer polară foarte rece va aduce fenomene specifice datei din calendar. E vorba de o scădere bruscă și semnificativă cu diferențe foarte mari de temperaturi de la o zi la alta. Va aduce de asemenea în zonele nordice și montane ninsori, iar în centrul precipitații mixte, în timp ce în sud, cel puțin duminică vor fi mai ales ploi, după care este posibil ca în contextul răcirii accentuate să resimțim și în zonele din partea de sud a țării, începând de luni, transformarea precipitațiilor în lapoviță și ninsoare”, a mai precizat directorul ANM la postul TV menționat.

Ce urmează după săptămâna 8-16 ianuarie, din punct de vedere termic

După perioada cu vreme foarte rece, meteorologii estimează că temperaturile vor mai crește, astfel încât regimul termic ar urma să ajungă la normalul perioadei din calendar.

Răcirea este una semnificativă pentru săptămâna 8-16 ianuarie, după care ne așteptăm să intrăm într-un normal din punctul de vedere al regimului de temperaturi și al cantităților de precipitații”, a mai anunțat Mateescu.

author avatar
Andrei Coman