AcasăEconomieSancțiunile impuse Rusiei fac mai mult rău în Europa

Sancțiunile impuse Rusiei fac mai mult rău în Europa

Europa nu poate ieși nevătămată din războiul ruso-ucrainean

Sancțiunile fac rău, dar poate că efectele distructive se văd mai mult în Europa decât în  Rusia.

Odată cu apropierea unei noi ierni și cu o nouă creștere a prețurilor la energie, fisurile încep să se vadă din nou. În Germania există o îngrijorare tot mai mare cu privire la daunele pe care războiul din Ucraina le provoacă celei mai mari economii europene, dependentă în parte de gazele rusești ieftine.

Rusia a dat dovadă de o rezistență suprinzătoare în fața sancțiunilor occidentale. „Ce se va întâmpla cu economia noastră?”, a exclamat un participant german la Forumul Ambrosetti de săptămâna trecută, care a reunit lideri de afaceri și economiști pe malul lacului Como din Italia.

„Oare vom înceta să mai producem bunuri și, la fel ca Marea Britanie, vom deveni o economie bazată aproape în întregime pe servicii și pe manipularea banilor? Aceasta nu este calea de urmat pentru Germania”.

Un număr tot mai mare de germani par să fie de acord. Potrivit celui mai recent sondaj de opinie realizat de Politico, sprijinul pentru Alternative für Deutschland (AfD), din care unele părți sunt în favoarea unei înțelegeri imediate cu Putin, a crescut de la 10 % de la începutul războiului la 21 % în prezent.

În cazul unor alegeri, acest lucru ar plasa partidul în fața Partidului Social-Democrat (SDP), aflat în prezent la guvernare, și la numai 6 puncte în spatele partidului majoritar Uniunea Creștin-Democrată.

Ca să fim corecți, nu doar războiul din Ucraina a tulburat ordinea economică și politică germană. Deja piața auto europeană este supusă unei concurențe chinezești acerbe. Planurile UE de eliminare treptată a motoarelor cu combustie internă până în 2035 sunt privite cu o îngrijorare crescândă în zonele industriale din Bavaria și Rin.

Sancțiunile împotriva Rusiei se adaugă la agonie. Cu toate acestea, în ciuda daunelor evidente, sprijinul pentru Ucraina a rezistat până acum relativ bine în cadrul curentului politic principal.

Nu este cazul Ungariei lui Viktor Orban, care a refuzat să se alinieze la consensul european. De la politica de gen la migrație și zero net, Ungaria joacă în mod constant rolul de oaie neagră a UE, bucurându-se de ostilitatea sa suverană față de tot ceea ce vine de la centru. Opoziția față de sancțiuni este doar unul dintre multele puncte de fricțiune.

„Cetățenii UE sunt sceptici cu privire la abordarea actuală”, spune Balazs Orban, directorul politic al premierului ungar (fără legătură de rudenie). „Toată lumea are de câștigat din acest război din Ucraina, cu excepția Europei .Sancțiunile nu funcționează. Avem nevoie de o soluție diplomatică”.

Observațiile sale reflectă poate mai mult opinia populară din alte părți ale Europei decât și-ar dori liderii UE. În orice caz, nu mai este o opinie marginală.

Din august 2022, importurile de cărbune rusesc în UE au fost complet oprite, în timp ce exporturile de petrol și gaze rusești către UE au fost reduse drastic și vor înceta complet până la sfârșitul anului 2025.

Blocajul a creat o criză a costului vieții în întreaga Europă, cu o inflație galopantă și o economie în stagnare, și se dovedește a fi o forță care divizează din ce în ce mai mult din punct de vedere politic.

Europenii nu trebuie să-i ofere lui Putin tot ce vrea și apoi să se întoarcă la afaceri ca de obicei. Dar credința că Europa ar putea cumva să iasă relativ nevătămată din războiul din Ucraina este una greșită.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.209 afisari

2 COMENTARII

  1. Vrei să spui că Ursula e proastă?
    Uaaa… ți-ai dat singur foc la valiză.
    Lumina noastră vine de la #UE, ne salvează planeta, ne plimbă cu trotinetele, avem zeci de genuri… și tu spui că Ursula e proastă?
    Rușine Dinu Patriciu

  2. & Săptamâna trecută l-a lăudat Boloni pe Alexi Pitu, după care Pitu s-a accidentat , ? Cum este corect , ,,l-a lăudat de l-a rupt” sau ,,l-a lăudat de s-a rupt” , ?
    După ce a empatizat și a dat mâna cu Alibec în jocul cu Israel, la schimbare, Florinel Coman a reacționat împotriva deciziei antrenorului Edi Iordănescu , ? Va proceda la fel Florinel Coman și cu Gigi Becali, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger