AcasăEconomieS-a terminat și cu ecologismul la Bruxelles. Regenerabilele pârjolesc totul în jur

S-a terminat și cu ecologismul la Bruxelles. Regenerabilele pârjolesc totul în jur

Ursula von der Leyen dă undă verde absolută regenerabilelor

Înainte de schimbarea Parlamentului European, Comisia a decis să prelungească și chiar să modifice facilitățile pentru construirea regenerabilelor, invocând criza energetică accentuată din UE. Astfel, derogările de la legislația de mediu s-au derogat și mai mult, acordându-se o permisivitate mai mare de a pârjoli totul în jur, cu promisiuni viitoare de refacere sau de ameliorare a conservării speciilor și biodiversității.

Investițiile în regenerabile în blocaj total

Invocând criza energetică gravă în care se află UE, Comisia Europeană a decis să prelungească până la sfârșitul lunii iunie 2025 derogările de la legislația de mediu pentru construirea regenerabilelor. În plus, printr-un nou Regulament, s-au introdus mai multe exceptări și s-au diluat măsurile compensatorii pentru degradarea mediului. O prevedere importantă, clarificată și prelungită cu încă un an, este desființarea intereselor individuale în fața construirii și exploatării centralelor și instalațiilor producătoare de energie din surse regenerabile, care vor avea prioritate la acordarea autorizațiilor.

În ceea ce privește protecția speciilor, autorizațiile în regim de urgență se vor da numai dacă și în măsura în care sunt luate măsuri adecvate de conservare a speciilor, care contribuie la menținerea sau readucerea populațiilor speciilor într-o stare de conservare favorabilă și dacă sunt puse la dispoziție suficiente resurse financiare și zone în acest scop. Condiția evaluării inexistenței unei soluții alternative pentru amplasarea regenerabilelor se subțiază și ea, introducându-se  raportarea la dezvoltarea aceleiași capacități de energie din surse regenerabile, prin aceeași tehnologie energetică, în același interval de timp sau într-un interval de timp similar și fără a genera costuri semnificativ mai mari.

Măsurile compensatorii pentru refacerea naturii, opționale

Noul Regulament UE mai prevede că, atunci când aplică măsuri compensatorii pentru un proiect privind o centrală sau o instalație de producere a energiei din surse regenerabile și infrastructura de rețea aferentă care este necesară pentru a integra energia din surse regenerabile în sistemul electroenergetic, statele membre pot permite ca aceste măsuri compensatorii să fie puse în aplicare în paralel cu implementarea proiectului.

Excepție fac cazurile în care ar exista dovezi clare că proiectele ar afecta ireversibil procesele ecologice esențiale pentru menținerea structurii și a funcțiilor sitului și ar compromite coerența globală a rețelei Natura 2000 înainte de instituirea măsurilor compensatorii. Totodată, statele membre pot permite ca aceste măsuri compensatorii să fie adaptate în timp, în funcție de probabilitatea ca efectele negative semnificative să apară pe termen scurt, mediu sau lung.

Presiuni ale Germaniei

În expunerea de motive a actului normativ se arată că, fără prelungirea aplicării Regulamentului (UE) 2022/2577, s-ar crea riscul de încetinire a ritmului de acordare a autorizațiilor și de implementare a surselor regenerabile de energie și a infrastructurii conexe, în special în statele membre care au utilizat pe scară largă regulamentul respectiv.

De exemplu, potrivit Germaniei, instalarea a 41 GW de energie eoliană onshore ar putea fi întârziată și ar putea dura cu aproximativ doi ani mai mult sau, în unele cazuri, ar putea fi oprită complet fără o prelungire aplicării Regulamentului (UE) 2022/2577, în special accelerarea procedurii de acordare a autorizațiilor pentru proiectele din domeniul energiei din surse regenerabile și pentru infrastructura de rețea aferentă care este necesară pentru integrarea surselor regenerabile de energie în sistemul electroenergetic.

De asemenea, ar fi încetinit cu unul până la trei ani ritmul procedurii de acordare a autorizațiilor pentru o serie de proiecte mari planificate vizând rețeaua de transport, cu o lungime totală de mii de kilometri.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
78.917 afisari

10 COMENTARII

  1. Lumea așa cum o știm, viața pe pământ va fi întro mare încurcătură, la limita extincției. Asta numai și numai din cauza politrucilor de pe întins globul. Cu măsuri și legi, care mai decare mai sfidătoare, unele chiar frizând logica, dar aducătoare de profituri uriașe.
    Ei nu au ținut cont deloc, dar deloc, de sfatul oamenilor de știință, a cercetătorilor.Ba chiar au fost contraziși și puși la colțul infamiei de unii așa ziși specialiști înregimentați politic prin MassMedia. Și uite unde am ajuns. Dumnezeu ne-a zis: „Creșteți, înmulțițivă și stăpâniți Pământu”. Nu distrugeți, stăpâniți. Ce are o cu totul altă conotație. Dar de, în următorl secol o parte din noi nu va mai simții urgiile provocate de poluarea produsă. Vom fi morți. Nu însă și urmași urmașilor noștrii. Eu, cu 8 clase sunt conștient. Întrebarea trebuie pusă politrucilor care ne conduc. Sunt ei conștienți de dezastrul ce va urma. Este suficient să dispară din lanțul trofic ALBINA, și vom fi condamnați la moarte cu toții. La moarte prin inaniție, înfometare pt cei care nu cunosc termenul. Sănătate tuturor.

  2. Asta e nebuna , totul este o mare mascarada .
    Marea familie UE , trebuie să dispară , URGENT .

  3. Si ce facem cu cei care produc eoliene,pompe de caldura,centrale pe biogaz,panouri solare(mai putin China care la capitolul panouri a invadat lumea)?.Chestia cu energia verde la care a pus „botul”Europa e sortita esecului din fasa, din moment ce SUA,Rusia,China ,India etc.chiar Germania care a redeschis centralele pe carbune.Asa ca mai vedem prin 2050 cum devine „chestiunea”vorba personajului Caragilean.

  4. Ursula pfizer nu scoate o vorba despre inarmare, razboaie, astea produc cele mai mari distrugeri!

  5. Trifan Adrian, nu e atât de simplu precum crezi, nu toți politicienii sunt de vină. Sunt politicieni corecți, dar mult mai puțini în România, mai ales Șoșoacă și G. Simion, suveraniștii lui peste prăjit, ce habar nu au cum sa ne scoată din criza dar se bat cu pumnii în piept că ei sunt români verzi. Au observat că poporul român pune botul la vrăjeală ieftină și au trecut la propaganda mincinoasă. Ce politica bună fac și vor face ei dacă votează ce propune PSD-ul și Pnl-ul, votează pensii speciale, măriri de taxe și impozite pentru cetățeni și firme, legi noi prin scapă cei ce au făcut inginerii financiare, cine a furat 1milion de euro scapă sa fie urmărit penal, etc. După ce votează toate tâmpeniile acestea, se lauda că ei sunt cei mai corecți și vor schimba politica Psd, pai cum? Dacă ești buză-n buză cu PSD – ul? NIȘTE MINCINOȘI!
    Revoltatul-când se va dori salvarea planetei, China, Rusia, Brazilia, Iran etc vor lua măsuri, dar va fi prea târziu. Până atunci vor polua ca nebunii, China omoară planeta cu toate termocentrale pe cărbuni, sunt cei mai mari poluatori, omoară chinezii cu smogul lor industrial, dar așa este când în China este dictatură! Așa era și pe vremea lui Ceaușescu, se aude suveraniștii? Vreți măsurile ceaușiste în care stăteai la cozi interminabile pt maxim 400grame de salam? 16 grade în apartament și program de maxim 5 ore la televizor? Vă scotea la deszăpezire cu lopata, atunci nu comentați că vă trimitea la pușcărie, ați uitat cum era? E rea democrația așa este?

  6. Energia verde nu poluează.
    Toți interesații debitează prostii pt. proști.
    Fauna și flora dispar din alte motive…defrișări,pesticide,industrii poluante…
    Bașca miliardele de noi născuți…
    Cât poate suporta și pământul?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger