AcasăEconomieRomânii, obligați să plătească o altă taxă pentru curentul electric. Planul ascuns...

Românii, obligați să plătească o altă taxă pentru curentul electric. Planul ascuns şi pericolul din noile contoare

Producția de energie a scăzut dramatic

Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie din România acuză Guvernul și Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) că, în ciuda negărilor lor publice, se pregătește deja impunerea unei „taxe pe soare”.

Totul a pornit de la condiţia pentru a deveni prosumator: să te racordezi la reţeaua naţională, când este necesară adăugarea unui tablou electric sigilabil cu siguranţe, în care va fi montat un contor pentru măsurarea autoconsumului.

„Taxa pe soare”, tot mai aproape de implementare

Deși Guvernul neagă intenția de a impune „taxa pe soare”, ANRE a pregătit infrastructura pentru taxarea autoconsumului. Cu toate că autoritățile neagă vehement intenția de a introduce această taxă, acțiunile lor au provocat suspiciuni în rândul asociației.

Până acum, ANRE susţinea taxa pe soare ar putea fi aplicată doar începând cu anul 2026, dacă procentul de putere instalată de prosumatori în România va atinge 8% din totalul puterii instalate în țară.

Totuși, APCE contestă această afirmație, arătând că Ordonanța de Urgență prevede posibilitatea taxării în orice moment a celor care au beneficiat de finanțare pentru instalarea panourilor fotovoltaice sau au o putere instalată de peste 30 kW.

În ceea ce privește argumentul că impunerea „taxei pe soare” ar fi o obligație a României pentru a transpune o directivă europeană, asociația a solicitat un răspuns oficial din partea Comisiei Europene, care a confirmat că România nu este obligată să transpună în legislația națională un astfel de articol.

Ministrul Energiei neagă până-n pânzele albe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a spus că în România nu există taxă pe soare şi nu s-a pus problema introducerii unei astfel de taxe.

Nu există taxă pe soare în România. Nu s-a pus problema introducerii unei taxe pe soare. Îmi pare rău că se acreditează această idee, pentru că eu nu o susţin şi nu o să o susţin niciodată.

Sigur, s-a transpus o directivă europeană, cred că e Directiva 944 Red II şi s-a luat exact textul din directivă care spune că statele membre pot aplica, dar atenţie, din 2026, dacă procentul de putere instalată la prosumatori depăşeşte, cred, 8% din total putere instalată în sistem energetic.

Suntem încă bine, departe de cifra de 8% şi nu suntem în 2026. Acum, prosumatorii au spus bun, puteţi elimina acel articol din textul legii: „poate aplica o taxă”?

Şi ne-am adresat Comisiei Europene de fapt e în vizită doamna director general Ditte Juul Jorgensen de la DG Ener şi i-am pus această întrebare şi dânsa va verifica dacă nu cumva eliminând acest articol generăm un infringement.

Dacă o să avem în scris poziţia Comisiei că nu există riscul de infringement, eu n-am o problemă să susţin ideea eliminării acestuia”, a explicat Sebastian Burduja.

author avatar
Andrei Ștefan