AcasăEconomieRomânia, tranzacționată, in corpore, la Bursă

România, tranzacționată, in corpore, la Bursă

Guvernul și Comisia Europeană listează România la bursă

Strategia națională pentru dezvoltarea pieței de capital din România pentru perioada 2023 – 2026 prevede, în genere, listarea la bursă nu numai a tuturor companiilor de stat, ci și a IMM-urilor. Totodată, Guvernul va demara o campanie agresivă pentru a-i determina pe românii deveniți acționari la societăți de stat prin ”cuponiadă” să vândă aceste dețineri. Strategia a fost finanțată de Comisia Europeană și a fost elaborată de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).

Cu o experiență aproape de zero în acest domeniu, Guvernul vrea să listeze la bursă toate acțiunile statului, majoritare și minoritare. Mai mult, chiar și IMM-urile sunt împinse către această cale, pe motiv că riscurile acestora nu vor fi finanțate de bănci, ci doar de sectorul privat.

Românii care dețin acțiuni de pe urma ”cuponiadei” din 1990 sunt împinși să le vândă, iar pentru restul populației se recomandă investirea în acțiuni la bursă, în vederea economisirii banilor, zice Guvernul. Teoretic, listarea la bursă poate atrage finanțare, prin vânzarea unei cote din acțiuni. Pentru companii, pericolul permanent rămâne preluarea ostilă, prin majorarea de capital, iar pentru persoanele fizice sau juridice care vor să investească la bursă riscurile sunt infinit mai mari decât un cont de economii în bancă sau decât cumpărarea unor titluri de stat. Astfel, principalele obiective ale Strategiei sunt listarea acțiunilor reprezentând dețineri minoritare la companiile mari care sunt deținute de stat și creșterea free-floatului pentru astfel de companii deja listate, precum și încurajarea transferului pe piața reglementată a companiilor deținute de stat listate pe sistemul multilateral de tranzacționare administrat de BVB.

”Accesul la finanțare prin piața de capital este în prezent redus, sectorul corporativ fiind mult dependent de sistemul bancar. Finanțarea prin piața de capital poate ajuta la acoperirea deficitului de finanțare, introducerea unor măsuri menite să asigure accesul mai facil al companiilor la resursele financiare disponibile pe această piață, crescând potențialul de dezvoltare al acestora și reducerea perioadei necesare pentru redresare”, se arată în Strategie.

45 companii radiate și doar 14 listate

Din 2008, 45 de companii s-au radiat de pe Piața Principală a Bursei de Valori București, fiind realizate doar 14 noi listări. Din 2019 până în 2021, la BVB nu a mai avut loc nicio ofertă publică inițială de vânzare (IPO), iar până în 2020 numărul ofertelor publice derulate ulterior admiterii inițiale la tranzacționare a valorilor mobiliare a fost la fel de scăzut, susține Guvernul.

În prezent, 99% din finanțarea prin îndatorare a companiilor românești este alcătuită din împrumuturi bancare. În plus, IMM-urile din România prezintă niveluri scăzute de capitalizare, astfel încât o pondere semnificativă a companiilor este constrânsă de credit.

”Piața de acțiuni din România se caracterizează prin niveluri scăzute de lichiditate, determinate de un număr mare de acțiuni inactive. Lichiditatea de pe piață este dominată de acțiunile câtorva companii mari. România nu mai are o piață a instrumentelor derivate prin care să permită investitorilor posibilitatea de a-și acoperi riscurile. Existența unei piețe de instrumente derivate reprezintă o component importantă pentru dezvoltarea pieței de capital, oferind totodată oportunități de creștere a lichidității instrumentelor suport. IMM-urile, în comparație cu companiile mai mari, sunt în general mai dependente de finanțarea internă și de împrumuturile bancare. Profilul de risc mai ridicat al IMM-urilor le face mai puțin adecvate pentru finanțarea externă. Această structură de finanțare face ca IMM-urile să fie vulnerabile din punct de vedere financiar, în special în perioadele de criză, când disponibilitatea creditului, în special a creditelor bancare, tinde să se contracte rapid, lăsându-le cu mai puține opțiuni de finanțare”, mai precizează Executivul.

Campanii naționale

Potrivit Strategiei, în următoarea perioadă se va derula o campanie națională care se va adresa atât companiilor publice, cât și celor private, pentru a încuraja companiile să utilizeze finanțarea din piața de capital, informând conducerea companiilor și alți actori relevanți despre numeroasele oportunități existente. Listarea companiilor pe sistemul multilateral de tranzacționare administrat de BVB va fi încurajată inclusiv prin simplificarea procedurilor de listare și implementarea utilizării unei platforme electronice. Totodată, Guvernul va mai derula o campanie națională de informare a acționarilor inactivi care au beneficiat de programul de privatizare în masă derulat din anii 1990, cu scopul lichidării deținerilor acestora, pentru care se vor acorda exceptări de la plata oricărei taxe de tranzacționare.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.255 afisari

8 COMENTARII

  1. Adica acum are loc vanzarea 100% a Romaniei de tradatori pusi de straini sa ”guverneze”.

  2. Nu vor mai apuca astia sa si faca de cap pe aici ca alt peste mai mare ii vor hali si transforma in ceea ce vor sa ajunga. Timpurile nu mai sunt cu ei habar nu au ce li se pregateste ca ceea ce au semanat or sa culeaga!!

  3. „riscurile acestora nu vor fi finanțate de bănci, ci doar de sectorul privat.”

    -adica Banca=Stat

  4. am belit-o…
    Ca la OM V P etro M : facem majorare de capital , nu vine altul si devenim majoritari.
    Apoi , hiotaram mutarea in Albania

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger