AcasăAfaceriEconomieRomânia, tot "mai vândută" străinilor: datoria externă a crescut cu 7 miliarde...

România, tot „mai vândută” străinilor: datoria externă a crescut cu 7 miliarde de euro

România, tot "mai vândută" străinilor: datoria externă a crescut cu 7 miliarde de euro

Datoria externă a României, publică şi privată, a ajuns la aproape 144 mld. de euro în noiembrie 2022, faţă de 137 mld. de euro, cât era la finalul lui 2021, arată cele mai recente date publicate de Banca Naţională a României.

De unde această creştere? În cea mai mare parte, de la datoria privată, pentru că datoria externă publică a scăzut, chiar dacă puţin, de la 58,8 mld. euro, la 58,4 mld. euro.

Un deficit de 25,340 miliarde euro

În perioada ianuarie – noiembrie 2022, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 25,340 miliarde euro, comparativ cu 15 666 milioane euro în perioada ianuarie – noiembrie 2021.

În structura acestuia, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 8,595 miliarde euro, balanţa serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 2,415 miliarde euro, balanţa veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mare cu 4,252 miliarde euro, iar balanţa veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mare cu 758 milioane euro.

Nerezidenţii au investit mai mult

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 10,296 miliarde euro (comparativ cu 8,021 miliarde euro în perioada ianuarie – noiembrie 2021), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 7,308 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 2,988 miliarde euro.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 30 noiembrie 2022 a fost de 78,8%, comparativ cu 79,4% la 31 decembrie 2021.

author avatar
Andrei Ștefan
535 afisari

8 COMENTARII

  1. ROMANIA TOT MAI BOGATA SI ROMANII TOT MAI FERICITI SPUNE ZIARE.COM SITE-ul KAKATILOR PERIMATI , ADEVARATI MOOISTI SUGACI DE PLuri

    ROMANII SUNT LA APOGEUL BUNASARII CRESC SALARIILE SI PENSIILE ZILNIC , PENSIONARII MERG IN VACANTE LA SKI LA PALTINIS SI LA PIRAMIDE , LA PARIS SI IN COREEA DE SUD . VIATA DE LUX SI IMBELSUGARE PENTRU ROMANI . VANZATORII DE TARA SUNT FERICITI AU PRIVATIZAT JUSTITIA SCHIMBA JUDECATORII SI PROCURORII DUPA BUNUL PLAC SI LE FAC SALARII SI PENSII DUPA CUM AU CHEF

  2. E bine bine ,e foarte bine
    Vorba cantecului
    In decembrie ’89 de la o datorie de vreo – 2 mld dolari am ajuns in 33 de ani de capitalism zis democrat sa avem o datorie de vreo 150 mld de dolari
    Adevarul e ca se traieste incomparabil mai bine decat pe vremea Impuscatului
    Dar pe datorie
    Si asta nu va tine mult .

    • Prostane, în 1989 nu aveam datorii, aveam de primit.
      Și nu, idiotule, nu se trăiește mai bine acum. Mai bine trăiesc doar cîțiva, cei inutili, hoți, mincinoși și puturoși, adică bugetarii și pensionarii speciali.

  3. Masonul asta de la finanțe pt asta s a instalat sa ne îndatoreze care echivalează cu vânzarea??

  4. Aceste situații financiare sunt o mare minciuna. Sunt întocmite potrivit unor standarde ale FMIului care are tot interesul ca tarile sa arate cât mai îndatorate pentru a accepta condiții cât mai grele de creditare. Ce cauta datoria privata la datoria tarii? in condițiile în care firmele cu datorii externe sunt ale investitorilor străini. Adică ei își împrumută firmele, pentru a scoate profit mai mult, inclusiv din dobânzi, iar României ii creste datoria totala. Bravo, bună logica. Asa este când Tara este condusa de străini și alogenii iar „boborul” doarme ca boul pe coada. Rămâne ca-nainte, cu trimitere la de Goya, somnul națiunii naște monștri, care distrug Tara și poporul.

  5. De unde a scăzut datoria publică? Cum? Nu, a crescut! Atâta timp cât statul se împrumută să dea pensii și salarii speciale și numărul & sumele date acestor haite inutile crește an de an, va crește și datoria țării.

  6. Societatea financiară specializată în toate domeniile de împrumut.
    Vă punem la dispoziție oferte adaptate la toate nevoile dumneavoastră de finanțare cu un credit personal și investim în proiectele dumneavoastră majore.
    Aceasta este rezervată companiilor și persoanelor serioase care caută un împrumut pentru a-și finanța proiectele.
    Oferim împrumuturi persoanelor fizice: credite de consum, credite pentru locuințe, achiziții de credite, achiziții de datorii pentru a consolida toate datoriile într-un singur împrumut, împrumuturi școlare pentru studenți, împrumuturi auto.
    Vă însoțim în finanțarea proiectelor dumneavoastră, cum ar fi construcția casei, a birourilor, a afacerii dumneavoastră sau a unui proiect care necesită finanțare externă.
    Vă rugăm să ne contactați pentru mai multe informații despre oferta de a fi mulțumit: Email: poulaintherese4@gmail.com

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger