AcasăEconomieRomânia, țepuită, din nou, de americani. NuScale a anulat proiectul reactoarelor modulare

România, țepuită, din nou, de americani. NuScale a anulat proiectul reactoarelor modulare

Proiectul reactoarele modulare nucleare din SUA, pe care se baza sistemul energetic național, ca să înlocuiască capacitățile de producție închise, a fost stopat din cauza costurilor prea mari. Și asta după ce statul român a fost obligat de Guvernul american să cotizeze cu 12 milioane de dolari pentru cercetările firmei private NuScale în dezvoltarea SMR-urilor. Problemele sunt multiple pentru România, în condițiile în care oficialii anunță că nu renunță la reactoarele modulare.

Proiectul reactoarelor modulare americane s-a dovedit a fi un eșec, așa cum ziarul Național a tot semnalat de-a lungul timpului. De data aceasta, anunțul a fost făcut chiar de conducerea NuScale, care a recunoscut că este nevoită să renunțe la proiect din cauza costurilor prea mari. Când costurile au depășit 9 miliarde de dolari, urmând să își continue ascensiunea, NuScale a abandonat, mai ales că unul din avantajele declarate ale acestui tip de reactor era faptul că se reduceau costurile prin modularizare și prin prefabricare.

”Ceea ce au făcut americanii era o soluție imposibilă. Ei nu au construit nici prototipul reactoarelor modulare, erau încă în cercetări. Iar România a contribuit cu 12 milioane de dolari la cercetarea pentru reactoarele modulare de la NuScale. Acum nu știm ce se va întâmpla la Doicești, cu asocierea firmei private cu Nuclearelectrica, probabil vor aștepta alt proiect de reactoare modulare, dar asta înseamnă că o iau de la zero. Nu știm nici ce se va întâmpla cu simulatorul de la Politehnică, instalat special pentru SMR-urile NuScale. Oricum, tehnologia NuScale nu avea cum să fie gata până în 2030, așa cum au tot transmis autoritățile române. Plus că exista acel mare semn de întrebare, pentru că nu poți să implementezi o tehnologie neverificată în țara de origine și atunci 2030 nu era un termen fezabil. Realist ar fi fost să facă cei de la NuScale până în 2030 reactoarele modulare la costuri rezonabile și, după aceea, să implementeze, în câțiva ani, la Doicești”, ne spun experții în energia nucleară.

Decizie prudentă

Asocierea dintre Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS) și NuScale Power Corporation a anunțat, în 8 noiembrie, că s-a convenit, de comun acord, să se pună capăt proiectului Carbon Free Power Project (CFPP), potrivit publicației e-nergia.ro. În ciuda eforturilor semnificative depuse de ambele părți pentru a avansa CFPP, pare puțin probabil ca proiectul va avea o contribuție suficientă pentru a continua  implementarea, au transmis părțile.

”Prin urmare, UAMPS și NuScale au stabilit de comun acord că încheierea proiectului este cea mai decizia cea mai prudentă pentru ambele părți. Prin munca noastră cu UAMPS și prin parteneriatul nostru cu Departamentul de Energie, am avansat NuScale Power Modules până în punctul în care companiile de utilități, guvernele și companiile industriale se pot baza pe tehnologia dovedită a unui reactor modular de mici dimensiuni (SMR) care are aprobarea autorităților de reglementare și este în producție activă. Cooperarea noastră cu CFPP din ultimii zece ani a făcut ca tehnologia NuScale să avanseze până la stadiul de a fi comercializată. NuScale va continua celelalte proiecte cu clienți naționali și internaționali ale noastre pentru a aduce tehnologia noastră SMR americană pe piață și pentru a dezvolta tehnologia nucleară americană, creând astfel locuri de muncă în Statele Unite ”, a declarat președintele și directorul general al NuScale, John Hopkins, într-un comunicat de presă.

Sistemul energetic rămâne descoperit

Continuarea finanțării cercetărilor ar putea fi făcută chiar de România, având în vedere că parlamentarii au votat, în mod aberant, o lege prin care statul român se obligă să garanteze finanțarea reactoarelor modulare. ”Credem cu tărie că implementarea cu succes în România, până în următorul deceniu, a tehnologiilor SMR este importantă pentru securitatea energetică și pentru atingerea obiectivelor noastre climatic, prin înlocuirea treptată a centralelor bazate pe cărbune cu SMR”, a afirmat Sebastian Burduja, ministrul Energiei. Până atunci însă, problemele stringente sunt la retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă, în primul rând din cauza crizei de forță de muncă calificată, astfel că este posibil ca lucrările să dureze cel puțin 4 ani. De exemplu, nu mai există sudori în oțel inoxidabil, în condițiile în care la retehnologizare se înlocuiesc cele 380 de canale de combustibil. Mai mult, deși Guvernul a promis că reactoarele 3 și 4 vor fi date în funcțiune în 2030 și în 2031, în ritmul în care se mișcă lucrurile, acestea nu vor fi gata nici în 2040. Ceea ce înseamnă, că sistemul energetic național va rămâne descoperit.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
6.981 afisari

20 COMENTARII

 1. Dronă americană MQ-9 doborâtă în largul coastelor Yemenului
  Cât costă o dronă MQ-9?
  Fiecare MQ-9 costă aproximativ 30 de milioane de dolari, potrivit unui raport al Congressional Research Service publicat anul trecut.
  Sursa:
  cbsnews.com/news/u-s-mq-9-drone-shot-down-off-yemen-coast/#:~:text=Each%20MQ%2D9%20costs%20about,Service%20report%20released%20last%20year.

  Houthis din Yemen publică imagini/video/inregistrare cu o dronă americană doborâtă
  Sursa:
  youtube.com/watch?v=OR5rtB7MuwU

  • Cine a semnat ptr transferul celor 12 milioane de dolari sa raspunda personal si sa plateasca din propriul buzunar.

 2. Ramane ca nistee tampiti care habar nu au pe ce lume traiesc,ar trebui sa conteze pe panourile fotovoltaice instalate de cetateni cu sprijinul statului, cateva sute de milioane de lei,produc deja peste 1000 de Mgwe. S-a aprobat finalizarea minihidrocentralelor,sunt firme care vor sa extinda parcurile eoloiene pe banii lor. In timp ce smecherii avantati in parandaraturi enorme de melearde de Dolari,viseaza la cai verzi nucleari in subteran.Acu’ ce mai faceti cu imprumutul celor 9,4 melearde de Dolari ? V-ati tras parandaratul din el ? Va veni si ziua bilantului spagilor care au distrus Bugetul Tarii.

 3. PROSTA SE PLATESTE !,IMPUTATI BANII PLATITI CELOR VINOVAT :VIRGIL POPESCU SI Ma-ciuca !,acesti popandai in slujba americanilor.
  Johanis se plimba ca voda prin loboda ,avioane private plimbari prin America Latina fara nici un sens,acum safari !,doar a realizat altfel de politica 😮 Romanie esuata,analfabeta,falita !.
  Cu asa CIUMETI LA GUVERNARE :VEZI CHELTUIELILE PENTRU FIARE VECHI F16,FRECATELE DE RUGINA ,PIRANIA NISTE REBUTURI REFUZATE DE NORVEGIENI ,AST CONTRACT PE ALTE TRANSPORTOARE CARE NICI MACAR NU PUTEAU TRECE SIRETUL !,ACUM ABRAHAM Tancuri de 2,5 MILIARDE !,LUNA TRECUTA ANGAJASE AVIOANE F35 DE VRO 6,5 MILIARDE !!,
  BA NENOROCITILOR ATI CAZUT IN CAP ?,DUPA CE ATI VANDUT TOT DIN ROMANIA CU CE DRACU VETI PLATI DATORIILE ?,
  NICI PAMANTUL NU MAI E AL NOSTRU ,CA MAINE VOM AVEA SOARTA PALESTINIENILOR MAI IDIOTILOR.

 4. Nu-i prost cel care cere și mai și obține, prostul mare este cel care dă. Încă o dovadă că România este condusă, dacă ar fi numai proști ar fi bine, prostia se mai repară, dar mai curând și mai sigur este vorba despre TICĂLOȘIE ȘI TRĂDARE. Dacă ar fi vorba numai despre slugoi, poate nu am avea un dezastru chiar așa de mare, sluga mai păcălește jupânul, îl mai „trage-n piept” cum se zice. Este vorba de atitudine de chelner, care îți oferă mai mult decât dorește clientul, îl îmbie cu tot felul de chestii care mai de care mai atractive, pentru a maximiza bacșișul, care este încasat în nume propriu și nu pentru stăpânul la care este angajat. Clienții aici sunt îmbuibații din vest , în frunte cu SUA, chelnerii sunt guvernanții noștri, în frunte cu dulapul din Cotroceni, ocupantul Palatului Victoria, trepădușii care-i secondează, patronul păcălit fiind Statul Român, poporul român , care mai este și judecat ca fiind „ticălosul de păgubaș”!.

 5. Cine a semnat ptr transferul celor 12 milioane de dolari sa raspunda personal si sa plateasca din propriul buzunar.

  • Lăsați-o în baltă, conform sondajelor la anul veți ieșii la votare și veți vota masiv aceeași oameni ,partide care și-au instruit aripile tinere propuse de cei care fac sondajele ! 🤣😂🤣 Ciolacu, Ciucă, Rareș,Simion,Sosoaca,etc
   Nu am auzit pe nimeni să propună boicotul alegerilor până vom avea candidați demni de a conduce aceasta țară.Curios că înainte de a ocupa fotoliile parlamentare și scaunele guvernamentale toată media tace și după,începe șantajul cu tot felul de dezvăluiri.
   Așa popor așa conducători !!!
   În istorie și când am avut conducători care nu mai lustruiau clanțele la marile imperii,poporul și-a trădat conducătorul! Deci din experiența nici o șansă pentru acest popor !!!

 6. Toată treaba cu energia nucleară e mascaradă, minciună, furt. Dacă începeți să le luați la purecat nu aveți cum să nu vă dați seama.

 7. Hotie grasa. Fara indoiala ca sunt la ciolan si politicieni romani de toate culorile. Oare de ce nu ne rasculam?

 8. Nu prea merge la țepuire, doar ca un stat din America a anulat un contract și a scăzut pe bursa, dar contractele cu restul partenerilor a rămas în picioare…cum o dați și voi prin titluri

 9. La ce mafie reprezinta fsn-haita creată pentru distrugerea României-poate ii o afacere de a fura legal câteva miliarde de dolari .Sa nu uitam ca Romania avea inainte de lovotura din ’89 un mic reactor nuclear la Targocoste sau la Măgurele!Poate ca miliardele au fost furate cu premiza ca-l reabilitează pe cel românesc?

 10. ROMANIA TEPUITA DE SAMSARII AMERICANI CU AJUTORUL PROSTANACILOR SI LINGAILOR DE CLANTE AMERICANESTI .
  DUPA TRADATORUL SI LINGAUL VIRGIL POPESCU ,DUPA CIUMETELE MA-ciuca ,IACA APARE SI PROSTANACUL GIOANA CARE SE BAGA IN SEAMA SI VREA ALTE CIURUCURI AMERICANESTI ,DUPA HABARNITUL TILVAR CARE POFTESTE VRO 48 DE VECHITURI F 35 !,ASA DE VRO 6,5 MILIARDE $ PLATITE INAINTE CA LA CURVE ,VINE PROSTANACUL LUI ILIESCU SI POFTESTE DE 2 MILIARDE $ PLATITI TOT ANTICIPAT DE VECHITURILE BREDLEY ,CU ASA IDIOTI VACA ROMANEASCA E CAZUTA IN GRAJD !,CU CE O SA PLATITT DATORIILE ASTEA MAI TEMBELILOR ?.

 11. Tot ce vine dinpre vest e rău.
  Tot ce vine de la ruși este bun și minunat.
  Trebuie sa facem acolo un sovrom.
  Trăiască prietenia cu marele popor sovietic eliberator
  Asta vroiați să spuneți de fapt, nu?

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Incident grav! Poliţist local din Galaţi, lovit intenţionat cu maşina. A fost dus la spital

Se fac cercetări după un incident grav ce a avut loc recent în Galați. Un polițist local a ajuns la spital, după ce a...

Vladimir Putin a ţinut un discurs la 2 ani de război în Ucraina: „Forțele nucleare sunt pregătite” (VIDEO)

Vladimir Putin s-a adresat, joi dimineaţă, celor două camere ale parlamentului rus, cu două săptămâni înainte de alegerile prin care va fi reconfirmat, cel...