AcasăEconomieRomânia, sluga americanilor. Nuclearelectrica, împinsă spre faliment, de dragul SUA

România, sluga americanilor. Nuclearelectrica, împinsă spre faliment, de dragul SUA

Nuclearelectrica, sabotată de Guvernul Ciolacu

După ce a finanțat, deja, cu 9 milioane de dolari proiectul falimentar NuScale, derulat de o firmă privată americană, Nuclearelectrica a fost obligată de Guvern să mai cotizeze cu încă 22 milioane de dolari, punând în pericol însăși existența companiei de stat. Insistența slugarnică a Guvernului de a continua proiectul reactoarelor modulare, abandonat de SUA din cauza costurilor uriașe, indică un act de sabotaj la economia națională.

În timp ce se chinuie să obțină împrumuturi pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, Nuclearelectrica s-a trezit că a devenit, fără voie, finanțatorul principal al proiectului falimentar și închis de SUA al reactoarelor modulare de la NuScale.

Astfel, peste cei 9 milioane de dolari donați, efectiv, americanilor, Nuclearelectrica a anunțat că mai donează încă alte 22 milioane de dolari, pentru ca firma privată NuScale să își continue cercetările și dezvoltarea proiectului, declarat nesustenabil. Adunarea Generală a Acționarilor de la Ro Power Nuclear, companie deținută în proporții egale de Nuclearelectrica și Nova Power and Gas (firmă privată), a aprobat intrarea RoPower în etapa LNTP a Proiectului Nuclear al reactoarelor modulare NuScale și a cheltuielilor operaționale aferente trimestrului I 2024. Limited Notice to Proceed – LNTP este o etapă care constă în pregătirea ingineriei critice pentru definirea proiectului, structurarea şi contractarea finanţării şi convenirea unei arhitecturi contractuale adecvate pentru implementarea proiectului, obţinerea licenţei de securitate nucleară pentru construcţie, reevaluarea fezabilităţii proiectului pe baza unor indicatori tehnici şi economici actualizaţi. Toate acestea ar trebui să intre în atribuțiile NuScale, și nicidecum ale Nuclearelectrica, având în vedere că proiectul reactoarelor modulare nu a fost încă finalizat.

Ce spun specialiștii?

Prăbușirea proiectului NuScale ar trebui să însemne sfârșitul reactoarelor nucleare modulare mici, susține M.V. Ramana, profesor la Școala de Politici Publice și Afaceri Globale, la Universitatea British Columbia din Vancouver, Canada, într-o analiză publicată pe utilitydive.com. Acesta arată că, deși au existat probleme specifice proiectului Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS), provocările financiare și tendințele de cost observate în acel caz vor afecta orice proiect SMR.

”Într-o lume rațională, nicio companie sau guvern nu ar mai investi un ban în aceste concepte teoretice de reactoare. După cum a anunțat în 2015, proiectul UAMPS a implicat inițial construirea a 12 module de reactoare capabile să genereze 600 MW, cu scopul de a începe operațiunile în jurul anului 2023 și la un cost peste noapte de 3 miliarde de dolari. În 2018, NuScale a anunțat o modificare a designului, fiecare modul producând acum 60 MW de energie electrică, sau 720 MW pentru întreaga centrală, susținând că acest lucru ar reduce costul pe baza de kilowatt de la 5.000 USD la aproximativ 4.200 USD. Costurile estimate ale proiectului au crescut la 4,2 miliarde de dolari în 2018, apoi la 6,1 miliarde de dolari în 2020 și, în cele din urmă, la 9,3 miliarde de dolari în 2023, după ce a fost redus la 462 MW în 2021. În cele din urmă, costurile au fost clar prea mari pentru membrii UAMPS”, a scris prof. M.V. Ramana.

Calul mort

Reactoarele modulare mici au dezavantaje economice, deoarece puterea de ieșire mai mică, de sub 300 MW pe unitate, în comparație cu aproximativ 1.000 MW pentru reactoarele tipice, care au fost construite de peste patru decenii, înseamnă venituri mai puține pentru utilitatea proprietară, atrage atenția prof. M.V. Ramana.

”Dar costul construcției nu este proporțional mai mic. Inginerii numesc acest lucru economii de scară. În ceea ce privește costul pe unitate (megawatt) de capacitate de generare, SMR-urile și energia electrică pe care o produc vor fi mai scumpe decât energia de la marile centrale nucleare aflate în prezent în construcție”, susține prof. M.V. Ramana. Totodată, acesta amintește de faptul că, atunci când a anunțat sfârșitul proiectului UAMPS, directorul executiv al NuScale a spus într-o conferință: „Odată ce ești pe un cal mort, descaleci rapid. Acolo suntem aici”.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
36.706 afisari

35 COMENTARII

    • De ce va mirați?De când lumea COLONIILE FINANTEAZA IMPERIUL Acești bani reprezinta TRIBUTUL pe care Colonia numita România îl da STAPANULUI AMERICAN

  1. INCOLONATI TOTI IDIOTII IN FRUNTE CU Virgil Popescu ,Ma-ciuca ,TAMPITII CARE AU SEMNAT PRIMA DATA DOCUMENTELE CU NU SCALE PENTRU ACELE BOMBE !

  2. Nuclearelectrica este una dintre puținele companii de stat profitabile. Slabe șansele ca ea sa ajungă în pragul falimentului. Proiectul NuScale reprezinta o tehnologie inovatoare, implementabila rapid, care ar trebui sa aducă un profit net încă din primii ani de funcționare.
    Nu exista proiect în producerea de energie care sa nu consume investiții masive. Acest lucru trebuie înțeles. 9 milioane de euro nu sunt nimic pe lângă miliardele care întra intr-o hidrocentrala

    • Pe langa 9 milioane de euro mai pune inca 9 miliarde. Si vezi dupa aia daca mai e profitabila. Adica e, pentru cei care incaseaza banii. Pentru cei care dau banii e cea mai proasta afacere posibila.

  3. @Popescu Mihai

    Subscriu integral, ai perfectă dreptate.

    Căutarea noului înseamnă efort și investiții. Poate și riscuri, însă cu beneficii pe măsură.

    Avem șansa unică să ne plasam, de data asta, la vârful introducerii noilor tehnologii nucleare, care sunt autorizate la cele mai înalte standarde. E bine să mai fim și primii, nu doar la coadă căutărilor.

    Mă tem însă că-ți răcești gura de pomană cu idioții înregimentați, care susțin prostește teze de sorginte rusească. Subminarea economiei naționale se face și prin dezinformare sau Fake News, unde Claudica&Co dețin un monopol absolut.

    • Subminarea economiei nationale o fac vandutii care ne conduc, sustinuti de trolli ca tine. Proiectul NuScale este falimentar, si a picat magareata pe Romania sa bage 9 miliarde pentru numai 465MW putere instalata. Este mult mai ieftina si mai avantajoasa finalizarea grupurilor 3 si 4 de la Cernavoda, ca sa nu mai vorbim de hidrocentrale, sau de termocentralele care sunt gata construite si asteapta doar o decizie politica a unor oameni normai la cap ca sa intre in functiune. NuScale este paguba totala pentru Romania, iar la cele 9 miliarde vom mai plati si dobanzi.

    • Hai sa fim pionieri în plăcinte și nu în tehnologii nucleare. Avem șansă unica sa fim șoareci de laborator. Dar de unde atâția dinți sa mestecatm, mai bine înghițim.

    • Doamne! Cât de îndoctrinați pot sa fie uni oameni! Se holbează la adevăr și nu-l recunosc. Auzi: „avem șansa să ne plasăm în vârful întroducerii noilor tehnologii” sau „Căutarea noului înseamnă efort și investiții. Poate și riscuri, însă cu beneficii pe măsură”.
      Bai prietene, pe ce planeta trăiești tu frate? Sau ce fumezi, că o iei pe arătură rău de tot. Pai tu confunzi marfa cu ambalajul și vânzătorul cu cumpărătorul. Că să fie mai pe înțelesul tau, îți explic situația într-o lumină mai clară, așa de clasa a 2-a: vecinul tău vrea să deschidă un magazin in cartier. Dar investiția e cam scumpă și el zice așa:
      – Vecine, eu vreau sa deschid un magazin de unde poți să cumperi și tu. Preturile vor fi mai mari decât la alte magazine, dar dacă mă ajuți cu niste bani, care nu sunt un împrumut, ci o donație către firma mea, o să îți ofer „privilegiul” de a cumpăra la suprapreț din magazinul pe care-l voi deschide, ceea ce vând și alții comercianți. Iar tu, ca un bun vecin, să nu ratezi ocazia unică de a cumpăra 1 produs la preț de 2, sări imediat cu banul.
      Cam in situația asta e Romania in aceasta afacere.
      Da, tehnologia de vârf este ceva care poate să aducă beneficii pentru cei care o dețin și o dezvoltă. Dar noi nu dezvoltam și nu deținem acea tehnologie. Noi doar finanțăm cercetarea unei companii private care va produce, dacă va produce, acea tehnologie in altă țară. Iar când vor produce, noi vom fi clienți că oricare alt client.
      In concluzie, in afară de conspirații KGB, pe care le vedeți și când face mâța pipi, și informație nedigerată înghițită de la TV, mai aveți ceva in cap? Neuronii voștri procesează vreo informație sau doar înmagazinează și reproduc, ca un papagal cu creierul cat aluna?
      Nu mai avem frate nici o șansă! Ăștia suntem: sclavii alătura și, mai rău, ne mândrim cu asta. O avem în ADN. Ne-am născut să fie slugi. De 2000 de ani, am fost slugile românilor, slavilor, ungurilor, turcilor, austriecilor, rușilor și acum ale americanilor. Pur și simplu, cei mai mulți dintre noi nici nu concep sa nu fie slugă. Nu li se pare normal sa nu plătească cuiva tribut. Dacă trece o zi fara sa le de-a cineva cu biciul pe spinare, aia a fost o zi proastă. Nu putem sa nu stam in genunchi și să nu pupăm un bocanc împuțit. Am ajuns sa avem nevoie de asta că de aer.

  4. Oare de ce nu le experimenteaza pe ei intai si dupa ce au terminat toate testele si probele si se constata ca sunt sigyre sa le aduca si la noi. Dar nu ei vor cobai ca dupa aceea daca iese prost
    Dumnezeu cu mila „cica voi ati dorit bombe mici.Am ajuns rau de tot, groapa de gunoi a Europei, cumparatori de toate cele(pana si sare, noi care statistic putem alimenta omenirea 90 de ani cu sare), exportatori de tineri scoloti pe banii nostri si luati gratis de straini si teritoriu ocupat cu japca de criminalitatea americana pentru tot felul de experimente. Nu cred ca pentru asa ceva au murit tinerii in dec ’89. Pacat de tara aceasta care nu ne mai apartine

    • Pentru ca s-a intalnit hotu’ (SUA) cu prostu’ (Romania). Ei ne pun pe noi sa dam si banii (cu mult mai mult decat face), si sa ne asumam si riscurile unui proiect nuclear experimental. Iar Romania accepta pentru ca este condusa de niste cozi de topor.

    • Argumente luate cuvânt cu cuvânt din „Pravda” sau, mă rog, din „Russia Today”. Fără alte comentarii!

      • Ce sa faci frate? Dacă atâta poți tu? De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere. Nu ai contraargumente, dar tu știi că astea sunt din „Pravda”.
        Eu nu zic că Rusia nu are interese în Romania, dar sa bagi asta la înaintare de fiecare dată când cineva îți arată negru pe alb că prietenul tau american îți este de fapt stapan și tu ești sclav, mi se pare dovadă clară că o parte din oameni nici spălați pe creier nu sunt, că le lipsește pur și simplu acest organ.

  5. Ce fel de combustibil utilizeaza reactoarele mici? Cred ca este vorba de un combustibil imbogatit in 235U in proportie de 5 – 20 % at. 235U, numit HALEU.
    Romania ar deveni dependenta de SUA, sau alte tari care au uzine de imbogatire a uraniului in izotopul fisionabil 235U.
    Din acest motiv pt. Cernavoda s-a alus tehnologia CANDU care foloseste uraniu de abundenta izotopica naturala, combustibilul fiind produs in tara.

  6. Libertatea de exprimare permite oricărui troll analfabet funcțional să ne povestească despre avantajele unei tehnologii netestate și falimentare în SUA.

  7. Rrzultatul nimirilor in baza OUG 109 si a conducerii politice de nespecialisti de peste 25 de ani.

  8. Doamne cat de prosti suntem. Nu Scale nu este investitie americana. Niste investitori ne-au imprumutat ce 9 mld $ pentru un proiect care la ei a fost abandonat si nu a mai fost cobstruit nicaieri in lume. Va iesi, cand se va termina, va fi bine, pentru ei nu conteaza. Noi le dam banii. Cat de sluga a putut fi Mihai Popescu si vad ca si Burduja ii calca pe urme. Siktir!

  9. Articolul a fost platit in ruble, forinti sau yuani ? Cum ar putea intra Nuclearelectrica in faliment? Pune lacatul pe reactoare si le vinde la kg la fier vechi? In plus Fluor/Nuscale nu este falimentara, doar ca unii clienti din state au renuntat la proiect pentru ca in conditiile lor (alta geografie, alte resurse, etc) au gasit alte solutii mai convenabile financiar. In acelasi timp alte state americane au demarat proiecte SMR noi cu Nuscale. La noi, cea mai eficienta solutie e conversia la nuclear a vechilor termicentrale care au deja amenajata infrastructura de transformare si transport energie electrica. In aceste conditii, cine vrea sa manance rahat ar putea sa citeasca inainte prospectul, sa stie in ce se baga.

    • Nu știu dacă pe tine și pe alții ca tine vă plătește cineva sa scrieți astfel comentarii sau pur și simplu atât va duce pe voi capul. Eu sper că va plătește cineva, că dacă asta e capacitatea voastră de înțelegere, la cat de mulți sunteți, înseamnă că în România a murit până și speranța.

  10. Romanul din nastere e nascut sluga, gandeste ca o sluga, se comporta ca o sluga, deci ROMANUL E O SLUGA. Se schimba doar stapanul pe care l pupa n cur… Si caruia i da haraciul, peschesul…contractele…

  11. De acest megajaf este vinovat principal Esuatul nostru,care acum” pe ultima suta de metri „,tine cu dintii de orice ocazie creatoare de parandarat mareeee,cat mai mare.Si este vorba nu numai de hotia cu Nuscale,ci si cu achizitiile de armament de zeci de miliarde de Dolari,Euro,achizitii platite anticipat banul jos,parandaratul garantat,virat automat in conturi secrete.Livrarea marfii,cand s-o putea,la anul si la multi ani.Motivul,e urgenta mareee,Putina bate la use cu razboiul,iar noi trebuie sa fim [regatiti.Putinaaa,asteapta baaa, nu maia bate,ce atata garaba,ai rabdare sa primim submarenele,aveoanele,cartusele si blana ursului din padure.

  12. Dacă pana- 2005 ne-au ruinat vânzând, acum suntem ruinati prin obligația de a cumpăra: avioane, minicentrale nucleare, vaccinuri , etc. UN MARE JAF ! Totuși, unde sunt „rezistii” și toți cei care demonstrau în favoarea statului
    securistoido-politienesc acum 6-7 ani? În mod evident, suntem o colonie total aservita de către niste conducători (de ieri și de azi!)
    TRADATORI DE NEAM și TARA. Dar noi , cei rămași cu ceva conștiința, oare suntem lași sau delasatori ???

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger