AcasăAgriculturăRomânia mănâncă din Ucraina! Am "reuşit" chiar să depăşim giganţii China şi...

România mănâncă din Ucraina! Am „reuşit” chiar să depăşim giganţii China şi Turcia

Exporturile de cereale sunt o sursă de tensiuni între Kiev şi ţările vecine membre UE, în condiţiile în care Bulgaria, Polonia, Ungaria, România şi Slovacia au devenit rute alternative de tranzit pentru cerealele ucrainene, în ideea de a contracara diminuarea exporturilor prin porturile ucrainene de la Marea Neagră după invazia rusească care a început în februarie 2022.

Fermierii din aceste state au protestat faţă de aceste livrări, susţinând că distorsionează pieţele locale.

România, cel mai mare importator din Ucraina

România, China și Turcia au fost în 2023 cei trei mari importatori de produse agricole ucrainene. O spune chiar Institutul de Economie Agrară (IAE) din cadrul Centrului Național de Cercetare, prin persoana directorului adjunct al IAE, Mikola Puhaciov, citat de un corespondent al Ukrinform și preluat de Rador Radio România.

România a ieșit în premieră pe primul loc printre marii importatori de produse agricole ucrainene, cu importuri totalizând 2,875 de milioane de dolari. Mărfurile importate de România reprezintă 13% din exporturile agricole ale Ucrainei.

China s-a clasat pe locul doi, cu importuri agricole totalizând 2.220 de milioane de dolari. Față de 2022, importurile agricole ale Chinei din Ucraina au crescut cu 18%. Ei îi revine un procent de 10% din exporturile agricole ucrainene. Pe locul 3 a „venit” Turcia.

Taxe de import pentru cerealele din Ucraina

Cinci state membre UE din Europa de Est, printre care şi România, cer Comisiei Europene să introducă taxe de import pentru cerealele din Ucraina, citând concurenţa incorectă creată de aceste cereale, a anunţat luni Ministerul ungar al Agriculturii.

Sectorul agricol important din Ucraina face exporturile de cereale ale ţării vecine mai ieftine şi asta îi scoate pe fermierii din UE de pe pieţele lor tradiţionale de export, adaugă miniştrii semnatari. Potrivit acestora, fermierii din Bulgaria, Polonia, Ungaria, România şi Slovacia „au suferit pierderi semnificative”, după ce anul trecut UE a suspendat cotele la import şi taxele vamale pentru cerealele din Ucraina.

România, subordonată Ucrainei?

Relația României cu Ucraina începe să fie una de subordonare, de la stăpân (Kiev) la slugă (București). Nu vorbim cu nume și prenume căci ar însemna să umplem tot ziarul cu trădătorii ipocriți care au ajuns la conducerea țării înșelându-ne așteptările și încălcându-și promisiunile făcute în fața poporului.

În timp ce omul de rând este persiflat zilnic, prin magazine și parcări, de vecinul mojic din nord, politicienii au ajuns să se ploconească în fața lui Zelenski. Nu există reuniune internațională la care delegația română să nu aibă în fruntea listei o prioritate legată de Ucraina.

Mai multe detalii AICI.

author avatar
Andrei Ștefan
1.851 afisari

8 COMENTARII

  1. „Premierul Marcel Ciolacu i-a asigurat, luni, pe fermierii români că nu au existat cereri de export de cereale din Ucraina în România, fiind o înțelegere între cele două guverne că Kievul nu va solicita acest lucru.”
    Cine minte acum?!

  2. Rău am ajuns să ne închinăm unor golani și hoți din ukraina!…
    Rușine Iohannis!…Ai distrus țara…!

  3. 99% din produsele exportate din Ukraina sant a firmelor americane care au terenurile agricole si industria de prelucrare acolo ,cum sa refuze Ursula pe americani ? nu are voie de la Biden si Soros….si marile concerne agricole americane ca o dau jos….

  4. Tradatorii de tara din echipa cistigatoare in frunte cu Mutulica, ficusul de la Cotroceni.