AcasăEconomieRomânia, încă o dată trădată de SUA. Înțelegere ruso-americană pentru ca Turcia...

România, încă o dată trădată de SUA. Înțelegere ruso-americană pentru ca Turcia să extragă gazele din Marea Neagră

gazeOMV și Romgaz, pregătiți să înceapă exploatarea gazelor din Marea Neagră

De câțiva ani tot auzim cum zăcămintele de gaze din Marea Neagră ne vor asigura independența energetică. Între timp, tabla de șah a fost reconfigurată, iar de acele promisiuni se va alege praful. Turcia este acum jucătorul care contează pe piața gazelor și marele beneficiar al unei înțelegeri făcute pe la spatele României.

Turkish Petroleum Corporation (TPAO), prin vocea CEO-ului Melih Han Bilgin, tocmai a anuțat că în martie va extrage primele gaze din Marea Neagră. Se lucrează la foc automat în aceste zile pentru finalizarea ultimelor lucrări. „Ne apropiem de etapa finală”, a declarat Bilgin pentru agenția de presă Anadolu.

Peste două luni, când Erdogan va tăia panglica, Ankara va fi cel mai puternic hub regional pe piața gazelor, poziție la care aspira, însă, România.

România a mizat pe Chevron și a pierdut

Cu mult înainte ca Turcia să anunțe că a descoperit gaze în Marea Neagră, România făcea publice discuțiile cu privire la zăcămintele de acolo. Canadienii și americanii au mirosit că-i loc de făcut profit, așa că și-au împărțit „prada”.

Mai departe, ce s-a întâmplat de până azi tot împotmoliți suntem în acest proiect ține de negocierile din spatele ușilor închise. Oficial, s-a spus că americanii de la Chevron se retrag din proiect pe considerente economice – și-au făcut calculele și nu merită „bătaia de cap”. Însă, prin piață se vorbește altceva. Chevron a plecat, dar cu un miliard de la statul român (care a răscumpărat partea americanilor din proiect). Mai mult, se pare că la mijloc ar fi altceva și anume o înțelegere ruso-americană legată de afacerea gazelor din Marea Neagră.

La scurt timp după toate astea a apărut în peisaj Turcia. Mai întâi, cu un anunț că a descoperit și ea gaze în Marea Neagră și, culmea, nu departe de perimetrul cu zăcămintele României. Iar acum, după doar câteva luni, Ankara plusează – aflăm că deja mai are puțin și începe extracția! Turcia face eforturi uriașe pentru a pune gheara cât mai repede pe rezervele de gaze naturale din Marea Neagră și de aceea echipa Turkish Petroleum Corporation lucrează zi-lumină, fără întrerupere. Din ce se aude, mai sunt de efectuat câteva lucrări la instalațiile de pe fundul mării, precum și la liniile de transport maritim și instalațiile de producție terestre, totul în limita a 50, 60 de zile.

Ca să vă faceți o idee despre cât de tare trage Ankara – toate cele trei nave de foraj pe care le are Turcia – Fatih, Kanuni și Yavuz – lucrează simultan în Marea Neagră, accelerând lucrările la exploatarea zăcămintelor de gaze descoperite aici.

Ce a primit Putin la schimb

Pentru cine se (mai) minunează ce caută Rusia în povestea asta, deși e limpede că niciun business de anvergură nu se derulează în Marea Neagră fără „consultarea” prealabilă a Moscovei, explicația e una singură.

Vladimir Putin a cerut un singur lucru – ca Turcia să nu mai livreze Ucrainei armament de luptă și în mod special drone Bayraktar.

Cam din septembrie, nu s-a mai auzit pe frontul din Ucraina de Bayraktar, ba, mai mult, Ankara a sistat și orice discuții referitoare la înființarea unei fabrici de producție a dronelor turcești pe teritoriul ucrainean. Erdogan a dat ordin să se sisteze livrarea dronelor Bayraktar către Forțele Armate ale Ucrainei sub pretextul că „Ankara a devenit mediator în conflict”.

Înțelegerea ruso-americană face din Turcia un lider regional pe piața gazelor. În plus, se vorbește ca Ankara să devină noul hub al gazelor rusești.

Cu nici o lună în urmă, președintele Recep Tayyip Erdoğan se lăuda că nava de foraj Fatih a descoperit rezerve suplimentare de aproape 60 miliarde metri cubi (bcm) de gaze naturale în perimetrul Çaycuma 1, din Marea Neagră. Valoarea de piață a acestui zăcământ ar fi de 1000 de miliarde de dolari.

După ce a plecat din România, compania Chevron a fost „direcționată” de Washington spre Turcia și o regăsim azi lucrând din greu la acest proiect.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
5.056 afisari

37 COMENTARII

  1. Hai domne că spuneți neadevăruri. Parteneriatul nostru strategic funcționează la cele mai înalte cote. America, pur și simplu, se sacrifică efectiv pentru noi, face sacrificii uriașe pentru ca nouă să ne meargă numai bine. Declarația americană conform căreia „americanii au venit aici, în România, ca să facă bani” este extrem de elocventă. Ei fac banii iar nouă, ca urmare, ne merge bine. Noi, amabili și educați cum suntem, le plătim produsele cu 5-10 ani înainte să ni le furnizeze. Ei, grijulii cum sunt, dau produsele la alții care le folosesc la maxim 5-10 ani ca să fim noi siguri că produsele respective funcționează și după aceea ni le dau nouă. Trăiască parteneriatul strategic româno-american!

  2. Stimate redactor nu mai folosiți numele Tarii, scrieți ca pupincuriștii amerlocilor au făcut și au dres. Eventual cu nume și pronume, sa știm pe cine vom trimite sa termine canalul București – Dunăre sau. canalul care aduce Siretul în Baragan! Procesul trădării de Tara trebuie făcut obligatoriu, măcar pentru a da o pilda generațiilor viitoare. Cine face ca trădătorii, ca trădătorii sa fie pedepsiti.

      • Stai linistit gustere globalist ,ca începe cu cei de la usr + ,dacă istoria se repeta, ca în 47 ,atunci ai toate premizele unui astfel de tablou

  3. Daca chiar este adevarat ce se scrie pe aici, nu stiu de ce mai stam in barca cu astia. Hai nene, sa mai descoperim si ce vor altii. Ca vad ca tot asteptaaaaam…

  4. De la Stefan cel Mare incoace, turcii, cu ajutorul crestinesc al unor tradatori romanasi sau de alte nationalitati s-au imbogatit din averea neamului.
    Sa le stea in gat si lor si copiii copiilor lor!Sa n-aiba parte de ele.

  5. Cand te comporti ca o sluga ,stapanii te vor trata ca atare.Loc la masa lor nu vei avea in veci.

    • Platforma turceasca se va numi „MesterulManole”…. Azi o faci si maine explodeaza….
      Ha ha ha stupid people

  6. Ceea ce nu prea vor sa știe oile noastre, ca punga de gaz descoperită de turci, este aceiași punga descoperită de romani. Primii care extrag vor avea beneficii uriașe, restul vor lua praful de pe tolba

  7. Compania nu fost Chevron , ci Exxon . A lucrat 10 ani în Marea Neagră până a descoperit zăcământul pe care americanii “ îl vedeau din spațiu în 1977 “ .
    Adevărat că zăcământul este la mare adâncime și este de aproape 700 mld .mc. de gaz și este o pungă imensă ce atinge România , Bulgaria , Turcia .
    Cine i-a expediat pe americani ? Turcia ? Rusia ? Bulgaria ?
    Să fim serioși .

  8. Iar amerlocii cum ne au vândut la Ialta, ne vor vinde din nou cand nu vor mai avea nevoie de noi

  9. Astia toti trateaza ca mari puteri ca asta se cred asta trebuie sa inteleaga ai nostrii care slugaresc chiar daca au resursele acestei tari pe mana,gainari care doar se vand ieftin!! Trist e ca pe vietile noastre ,din istorie nu au invatat nimic sa si ea si ei etalon vreunStefan,Tepes si altii!!

  10. Linia ruSSofila continua „munca”. Americanii sunt răi si ne fura tara, ruSSii sunt buni și ne apara bogățiile.
    Siktir! Ca tot veni vorba de turcaleti.
    Va place sa va turnati c.acat în cap, masochistilor? Continuați…

    • Pai aici este escrocheria cea mai mare.JIDANII KHAZARO-NAZISTI DIN AUSTRIA SUNT DIAVOLUL .Belzebutkissinkur care se preface ca e cu americanii,cu turcii dar ei sunt toti din URSS cu pasapoartele falsificate la VIENA precum AbrahamHoch-AKA-Maxwell.Cine e de fapt OMV????o haita de rusi,la fel si celelalte firme Kazmunai,Lukoil etcetera

  11. -my dear nicholas:
    in partea romaneasca NU EXISTA RESURSE,
    nici o laie!
    (e doar o speculatie de Bursa si atatat tot)

  12. Taci gilma ca nu stii : este cel mai bogat zacamant al lumii cunoscut pana azi.( depaseste pe cel din Mediterana)
    E o problema stabilita stiintific.
    Asta insa aduce si controverse …

    • Se confirma : HISTORIA . RO , 5 APRILIE 2019 : ” DOCUMENTUL PRIN CARE CHURCHILL A VANDUT ROMANIA LUI STALIN , VEDE LUMINA ZILEI „. Mica bucata de hartie expusa la Expozitia din Londra cu ocazia implinirii a 70 de ani de la infiintarea NATO ( 4 aprilie si 9 noiembrie 2019 ).

  13. Sa le dorim sanatate si viata lunga celor care lucreaza pentru distrugerea Romaniei si a poporului roman !!!
    Un popor prost nu merita sa aiba tara si bogatii !

  14. ROMANII IN PROSTIA LOR I-AU ASTEPTAT INTODEAUNA PE AMERICANI !,DAR HABAR NU AVEAU CA AMERICANII NE-AU VANDUT SI NE VAND DE FIECARE DATA ATUNCI CAND INTERESUL LOR O CERE . NE-AU VANDUT LA CASABLANCA,LA YALTA ,LA MALTA SI NE VAND DE CATE ORI VOR EI !.
    TARICEANU NICI NU SE TERMINASE PROCESUL LA HAGA CA DEJA FACUSE CADOU AMERICANILOR JUMATATE DIN REZERVELE DIN PLATOUL CE REVENEA ROMANIEI IN M NEAGRA,
    IAR CEALALTA JUMATATE A DAT-O OMV !!!!!!!!!!,CA SA-I POTOLEASCA PE TURCII CARE FACEAU VALURI SI INCURCAU PLOILE AMERICANILOR IN ESTUL MEDITERANEI ,AMERICANII LE-AU PLASAT INFORMATIA PRIVIND RESURSA DE GAZE DIN M NEAGRA SE DUCE PANA IN APELE TERITORIALE TURCESTI !,CINE II DA CEP !!!!!!!!!!!! PRIMUL ALA ARE CASTIGUL , CUM AMERICANII DE LA ECSSON AU PLECAT STIIND DE CEDAREA RESURSELOR DE GAZE CATRE TURCIA ,AU AVUT GRIJA SA TRAGA O CACIALMA DE UN MILIARD DE $ ROMGAZULUI PRETINZAND CA-I CEDEAZA CEEA CE PRIMISE MOACA DE LA TARICEANU !.CUM AVEM CA GUVERNANTI NISTE POPANDAI ,NISTE TRADATORI SI NISTE LEPRE NU MISCA NIMIC IN SENSUL EXTRAGERII GAZELOR DIN M NEARA .ASA-I CAND TE GUVERNEAZA NISTE IRESPONSABILI SI NISTE IDIOTI.

  15. Ca sa ai faci afaceri cu amerlicanii trebuie sa fii fraier,nu poti sa ai incredere intr o natiune de drogati ,criminali ,poponari si pedofili ,iar acesti limbrici corupti din guvernul RO care isi distrug poporul si tara romaneasca trebuie condamnati pe viata politic pentru tradator de tara

    • Nu mai scheuna ca proasta la luna , vezi de Transnistria ta si lasa romanii in pace !

  16. Americanii nu fac mimic fără a avea un interes. Așa că, să nu-i culpabilizăm pe ei. Iși fac sau iși schimba politica funcție de interesele lor. Problema este cu proștii care conduc România sau, mai grav, cu trădătorii de țară care au avut acces la cele mai inalte niveluri de decizie ale României.

  17. Noi nu suntem in stare sa gestionam teritoriul romaniei, daca bagi 10 romani intr-o echipa, se mananca unii pe altii, se barvesc, se sapa, etc. Prefer sa ne anexeze americanii si sa ne dea si noua cateva resturi decat sa ia totul un bortos de roman incult si analfabet.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger