AcasăEconomieRomânia, cu 62,8% regenerabile, țepuită la banii din PNRR pe motiv că...

România, cu 62,8% regenerabile, țepuită la banii din PNRR pe motiv că nu se decarbonizează

România mai are puțin și devine, forțat, o țară cu emisii zero din energie

Cu 62,8% energie produsă din regenerabile și 76,5% surse de energie net zero, cu mult peste media UE, România continuă să fie pusă la zid de Comisia Europeană, pe motiv că nu s-a decarbonizat. De altfel, decarbonizarea este și pretextul invocat de Comisia Europeană pentru a bloca cea de-a doua tranșă din PNRR, pe care țara noastră ar fi trebuit să o primească încă din decembrie 2022. 

Până acum, PNRR-ul a însemnat pentru România doar reforme dure, cu efecte directe în prăbușirea nivelului de trai. Așa cum am anticipat, miliardele de euro din PNRR vor rămâne doar teoretice, pentru că jaloanele impuse sau autoimpuse sunt imposibil de îndeplinit. Tranșa a doua a banilor din PNRR este blocată de Bruxelles, invocându-se restanțe la decarbonizare, deși România, pe lângă faptul că și-a redus drastic consumul de energie, are o producție preponderentă de energie verde sau cu surse de emisii zero.

În clasamentul statelor UE cu cele mai multe surse regenerabile de energie, România se clasează pe locul 4, cu 62,8%, după Austria, cu 94,6%, Danemarca, 88,8% și Germania, 68,9%. Media UE este de 49,9%, iar printre țările situate sub România se numără Spania, cu 57,5%, Grecia, cu 53,5%, Finlanda, cu 50,6%, Italia, cu 50,4%, Polonia, cu 30,4% și Franța, cu 29,3%. Pe ultimul loc se clasează Olanda, care are doar 18,4% surse regenerabile de energie. În ce privește sursele de energie net zero, care includ și energia nucleară, Franța se află pe primul loc, cu 96,6%, urmată de Finlanda, cu 94,7%, Austria, cu 94,6%, Danemarca, 88,8%, Spania, 76,6%, și România, cu 76,5%. Media UE este de 74%, codașele la acest capitol fiind Polonia, cu 30,4% și Olanda, cu 26,3%. La producția de energie din combustibili fosili, România are un procent de 23,5%, sub media UE, care este de 26%. Astfel, țara noastră produce mai puțină energie din combustibili fosili decât Olanda, cu 73,7%, Polonia, cu 69,6%, Italia, cu 49,6%, Grecia, cu 46,5%, Bulgaria, cu 37,8%, cehia, cu 35,3%, Germania, cu 31,1%, Ungaria, cu 29,5% și Belgia, cu 27%.

Consumul, în cădere liberă

Balanța brută de energie electrică produsă în SEN în luna mai 2023 arată o scădere a producției energiei din cărbune și din hidrocarburi. Luna trecută, hidroenergia, cu 2.157 GWh  a reprezentat 47,8 %  din producția României, cărbune, cu 697 GWh / 15,5 %, nuclear, 617 GWh / 13,7 %, eolian, 487 GWh / 10,8 %, hidrocarburi, 363 GWh / 8,0 % , fotovoltaic 159 GWh / 3,5 % și biocombustibil 29 GWh / 0,6 %, potrivit datelor puse la dispoziție de dr. ing. Nicolae Codreanu, fost director tehnic al Complexului Energetic Hunedoara. Producția în mai 2023 a fost de 4.509 GWh, în timp ce consumul a reprezentat doar 4.137 GWh, cu un excedent de 337 GWh. În procente, în mai 2023, față de aceeași lună a anului trecut, producția de energie hidro a crescut cu 35%, iar eolianul a crescut tot cu 35%. De cealaltă parte, scăderi importante s-au înregistrat la energia produsă din hidrocarburi, care s-a redus cu 56%, din cărbune, scădere cu 23%, și din biocombustibil, scădere cu 40%. Nuclearul și fotovoltaicul au avut reduceri de 4% și, respectiv, 5%. Consumul în mai 2023 a scăzut cu 7% față de luna mai 2022, fiind chiar mai mic cu 0,9% față de aceeași lună a anului pandemic 2020.

Energia prosumatorilor, nesemnificativă

Capacitatea totală de producție energie electrică în SEN la data de 1 iunie 2023 era de 18.254,69 MW puterea instalată (brută), de 16.823,09 MW putere disponibilă (brută) și de 16.164,85 MW putere netă. Puterea instalată a prosumatorilor racordați la rețelele de distribuție ale operatorilor de la nivelul SEN, la data de 01.04.2023, era de              636,36  MW, dintr-un număr total de 55.244 de prosumatori. Totodată, puterea instalată la nivelul SEN din sursa Stocare energie la data de 01.06.2023 era de doar 16,2 MW.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
10.529 afisari

22 COMENTARII

  1. Slugile si tradatorii din echipa cistigatoare pnl au inchis toate minele si termocentralele fara sa puna nimic in locul lor.

  2. De neînțeles cum de România e pe ultimele locuri la curent din gaz metan în timp ce sîntem singura țară cu asemenea resurse. Olanda nu se pune că scot din colonii.

  3. Încă o mare performanta a unor politicieni habarnisti, slugarnici, lingatori de voma(la sensul figurat), dobitoci începând cu cei de la USR, care au avut misiunea de a sabota programul PNRR, și terminând cu incompetenții și trădătorii dr la PNL SI PSD.
    Veți vedea întreruperi de curent ca înainte de 1989, mai ales dacă avem o iarna extrema.

  4. Știți ce urmează? Se interzic aragazele,centralele pe gaz,cuptoarele și centralele pe lemn/cărbuni/peleți,creșterea de animale de orice fel,interzicerea animalelor de companie,uciderea oricărui animal de orice fel,după eventual și a noastră că suntem prea multi și poluam,așa văd eu lucrurile și credeți că nu se va ajunge până aici? Este doar inceputul durerilor……

    • Acum ce sa zic, stiu ca ne-am obisnuit cu gradina zoologica in centru dar e necivilizat sa cresti animalele in centrul orasului ca la 1600. De asta vin turistii uimiti sa vada cum era in trecut.

  5. Obtinerea de mari sume de bani prin vanzarea certificatelor verzi? CO2, este o afacere europoeana aflata in mana unor grupari de mafioti cu gulere albe si maini formate din mafii nationale. Asa se fura, sub protectia UE care mimeaza protectia mediului. Romania fiind sluga este pusa sa plateasca desi Olanda, Polonia, Belgia si altele nici macar nu baga in seama mascarada certificatelor. Traiasca baietii destepti dsin UE ! Sa-i pupam in koor ca ne accepta banii si ne spoliaza !!

  6. PROGRAMUL PNNR A FOST UN GHIVECI DE LA INCEPUT ,FARA CAP SI COADA !.
    CE PROGRAM ESTE ALA IN CARE IMRUMUTI MAI MULT DECAT CONTRIBUI TU ??. A FOST SI ESTE PNNR UN PROGRAM DE INDATORARE ACCELERATA A ROMANIEI ,UN PROGRAM DE ACCELERARE A DEPENDENTEI DE BANCI SI FORTE OCULTE !,UN PROGRAM DE SUBORDONARE A TOT CE-I ROMANESC UNOR INTERESE STRAINE.
    BANII DIN PNNR AU FOST SI SUNT DESTINATI UNEI CLIENTELE ! ,NU-S DESTINATI REFACERII ECONOMIEI ROMANESTI.

  7. Sa se interzica domne sifoanili si apa minerala de spritz!!!!! Vrem decarbonizare !!! Uraaaaa, slava Ucraina si mUE!

    • Frate dar esti prajit nu gluma. E shaorma cu de toate creierul tau. Ce treaba are fra decarbonizarea cu Ucraina? Sau iti place sa le arunci asa ca religia, mai punem un kilogram de doamne ajuta, 500 de grame de matanii si un urasc toata lumea civilizata. Si dupa ne miram ca lumea civilizata ne considera tara de mana a 5-a. Pai la ce bine putem rationa, m-as si mira sa ne ia cineva in serios.

      • Bre, esti platit in acord global ?! Daca habar n-ai de istorie, lasa-te pagubas.

        Pe vremuri, imediat dupa 1944, dupa ce rusnacii au ocupat ROMANIA, trebuia sa scrii la finalul scrisorii niste lozinci de genul: Traiasca PCR, Traiasca URSS, Traisca Tovarasul Stalin

  8. Decarbonizarea este ca si covidul. Nu are nici o legatura cu carbonul asa cum nici covidule nu a avut cu pandemia. Totul este pentru restrictii si furt. Cand nu mai ai bani in buzunar ori nu mai asculti de magarii astia totul se termina

  9. La ce te poți aștepta? Comisia Europeană șterge pe jos cu miniștrii noștri , pentru că POATE. Așa, CE mai face economie pentru a finanța războiul din Ucraina și toate mizeriile ce decurg din el. Nu noi suntem prioritatea. Noi suntem cotizantii.

  10. …pt că nu mai ai voie,doar să mori.Oare cand se vor satura românii sa fie sclavii UE?
    dupa cum se vede,chiar le place.

  11. …sau,vom ajunge in pomi,in cele din urmă,dacă tot credeti că omul vine din maimuțe.
    …da,dar padurile incep sa dispară,asta’i tragedia.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger