Cauta

România, contributor și garant la încă 50 de miliarde de euro pentru Ucraina

Ursula von der Leyen mai plusează 50 de miliarde de euro pentru Zelennski

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a anunțat că va acorda Ucrainei, pentru perioada 2024-2027, încă 50 de miliarde de euro, în granturi și împrumuturi, la care România, alături de celelalte state UE, va fi atât garant, cât și contributor. Până în mai 2023, UE cheltuit pentru Ucraina 70 de miliarde de euro. ”UE a promis că va rămâne alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie și suntem fideli cuvântului nostru”, a transmis Ursula von der Leyen.

Sprijinul financiar pentru Ucraina, acordat de UE, se permanentizează. După ce a cheltuit pentru această țară 70 de miliarde de euro până în mai 2023, Uniunea Europeană va fi nevoită să mai acopere, prin garanții și contribuții ale statelor membre, încă 50 de miliarde de euro pentru perioada 2024-2027, după cum a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Ucraina luptă cu curaj împotriva invaziei Rusiei și are nevoie de sprijinul nostru financiar stabil pentru a face față costurilor uriașe pe care aceasta le presupune. UE a promis că va rămâne alături de ea atâta timp cât va fi nevoie și suntem fideli cuvântului nostru. Astăzi ne propunem să prevedem până la 50 de miliarde de euro din 2024 până în 2027 pentru a ajuta Ucraina să reziste agresiunii și să reconstruiască o țară modernă și prosperă. Ucrainenii se străduiesc cu hotărâre spre Europa. Și Uniunea noastră sprijină această națiune curajoasă în efortul său”, a declarat Ursula von der Leyen. Potrivit Comisiei Europene, cele 50 de miliarde de euro vor sprijini eforturile Ucrainei de a susține stabilitatea macrofinanciară, de a promova redresarea și de a moderniza țara în timp ce va implementa reforme cheie pe calea sa de aderare la UE, precum și tranziția către o economie verde, digitală și favorabilă incluziunii, care este aliniată progresiv la normele și standardele UE. În plus față de această sumă, se creează și posibilitatea de a utiliza contribuțiile de la alți donatori, precum și veniturile generate de activele rusești înghețate și imobilizate, ca o contribuție la redresarea și reconstrucția Ucrainei.

Apare un nou PNRR

Comisia Europeană a anunțat că, pentru a avea acces la miliardele de euro oferite de UE, Guvernul Ucrainei va trebui să pregătească un Plan pentru redresarea, reconstrucția și modernizarea țării și să detalieze reformele și investițiile pe care intenționează să le întreprindă, ca parte a procesului său de aderare la UE. ”Fondurile din cadrul acestui pilon al facilității vor fi furnizate pe baza implementării planului, care va fi susținută de un set de condiții și de un calendar pentru plăți convenit cu UE. Se va pune un accent semnificativ pe reforma administrației publice, buna guvernare, statul de drept, combaterea corupției și managementul financiar solid. Pilonul II va finanța un cadru de investiții specific pentru Ucraina, conceput pentru a atrage și mobiliza investiții publice și private pentru redresarea și reconstrucția Ucrainei, în sprijinul implementării Planului. Acesta va completa toate instrumentele existente care sprijină Ucraina, cum ar fi combinarea și garanțiile, cu posibilitatea extinderii atunci când condițiile o permit”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Control de fațadă

PNRR-ul Ucrainei, care va beneficia de 50 de miliarde de euro, va avea un cadru solid pentru transparență, audit și control, pentru a asigura protecția intereselor financiare ale UE. ”În primul rând, sistemele de audit și control ale statului ucrainean vor fi îmbunătățite substanțial ca parte a reformelor din cadrul Planului. În al doilea rând, Comisia va putea efectua verificări asupra proiectelor în legătură cu punerea în aplicare a Planului în orice moment al ciclului proiectului. În al treilea rând, un comitet de audit independent dedicat va ajuta Comisia prin raportarea periodică cu privire la punerea în aplicare a fondurilor cheltuite pentru atingerea obiectivelor instrumentului și prin emiterea de recomandări Ucrainei”, susține Comisia Euiropeană. De precizat că și până acum, pentru cele 70 de miliarde de euro date Ucrainei au fost puse condiții de respectare a statului de drept, combatere a corupției etc, însă nimeni nu a verificat, cu adevărat, cum s-au cheltuit banii statelor UE.

Ultimele stiri

  • Primarul Capitalei, Nicuşor Dan: „Am nenumărate lucruri pe care mi le reproşez” – VIDEO
  • Nicolae Ciucă îşi lansează cartea: Sunt gândurile mele despre ce a însemnat tranziția de la om de armată la om politic
  • Incident șocant la Parchetul Vaslui: o angajată ar fi dat foc unor documente şi ar fi încercat să se sinucidă
  • Ce acte trebuie să duci statului dacă vrei o pensie mai mare. Veste de la Simona Bucura-Oprescu
  • Ai grijă unde bei berea la mare! Poţi primi o amendă de 1.500 euro
  • Miron Cozma, audiat la PG: „Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă”
  • Ayatollahul Iranului amenință: „Dacă avem și cea mai mică dovadă, vom reacționa dincolo de orice imaginație!” (VIDEO)
  • Cât te costă o noapte de cazare la mare cu „Litoralul pentru toţi”. Programul, în perioada 31 mai – 20 iunie
  • Prețuri de lux la restaurantele din București. Cât costă să iei masa în oraș. De banii ăștia, faci un city-break la Milano!
  • Cu „dedicaţie” de la Guvern, pentru şoferi: benzina şi motorina se scumpesc, de la 1 iulie 2024! Cât cresc accizele
  • Exit mobile version