AcasăUtileMeteoANM, anunț despre ciclonul care a lovit România. Când scăpăm de furtuni...

ANM, anunț despre ciclonul care a lovit România. Când scăpăm de furtuni şi viituri? (VIDEO)

ciclonUn nou ciclon mediteranean ameninţă România. Cum va fi influenţată prognoza meteo / Meteorologii au emis cod PORTOCALIU de ploi și grindină

Ciclonul din Marea Neagră care a înscris România sub zodia furtunilor nu mai are viaţă lungă. Cel puţin aşa anunţă directorul ANM, Elena Mateescu. Aceasta chiar a spus că vom sări de la o extremă la alta: adică de la ploi şi temperaturi scăzute la caniculă.

Avertizările meteorologice au fost actualizate şi prelungite astăzi, până mâine seară la ora 23, prin cele două mesaje, respectiv primul, codul portocaliu pentru cele 12 judeţe din partea de sud-est şi est a ţării, la care se adaugă şi judeţele din sud-vest, mai ales Mehedinţi, Gorj şi Vâlcea.

Până în această seară la ora 23, în aceste zone, din nou, instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată.

Vorbim de cantităţi de precipitaţii care pot înregistra valori de 40-50 l/mp și izolat 60-80 l/mp. Excepţie face extremitatea de vest și nord-vest a țării, unde și în aceste zone vorbim de cantități de apă de 20-30 l/mp și pe arii restrânse 40-50l/mp”, a afirmat directorul ANM la postul Antena 3.

Atenţie, vine canicula!

De la ora 23 și până mâine seara la ora 23, vorbim de județele: Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea și zona de munte a județului Buzău, zone unde va ploua abundent, se vor acumula cantități de apă de 40-50 l/mp, izolat 60 l/mp, iar în restul țării, vorbim mai ales de Dobrogea, Moldova, estul Transilvaniei, nodul Olteniei, local în Muntenia și zona Carpaților Meridionali și Orientali, valorile cantităților de apă se vor situa și chiar vor depăși 20-30 l/mp și pe arii restrânse 40-50 l/mp.

Mai este posibil să mai înregistrăm și în Dobrogea, precum și în celalalte județe din Moldova, precum și în estul și nord-estul Munteniei, la nivel local valori care să caracterizeze ploi abundente, adică peste 40-50l/mp”, a continuat Elena Mateescu.

Oficialul ANM a completat că vom sări de la extremă la alta: adică săptămâna viitoare vom experimenta canicula.

De marţi vom consemna şi valori de temperaturi în creştere, de la o zi la alta, astfel încât să contăm pe valori, în special în partea de vest, sud-vest la început marţi şi miercuri, de 35-36 de grade Celsius, iar ulterior joi şi vineri, cu extindere a valorilor de temperaturi în creştere şi în zonele sudice şi sud-estice, inclusiv în Capitală, 34-35 de grade Celsius.

Da, săptămâna viitoare vorbim de caniculă, pentru că pragul unei zile de caniculă în ţara noastră înseamnă 35 de grade Celsius şi coroborat cu această umiditate din aer destul de ridicată, este posibil să consemnăm şi un disconsfort termic accentuat şi cu siguranţă vom veni cu informaţii din acest punct vedere pentru săptămâna viitoare”, a mai zis directorul ANM penstru sursa amintită.

author avatar
Andrei Ștefan