AcasăEconomieRestructurări în industria de apărare. Se vând activele societăților

Restructurări în industria de apărare. Se vând activele societăților

Societățile din industria de apărare se vând pe bucăți

Guvernul a aprobat un nou plan de restructurare a IOR București, (Întreprinderea Optică Română), una dintre societățile strategice din industria de apărare. Rămasă fără comenzi de la MApN și fără finanțare de la Ministerul Economiei, societatea a acumulat datorii, devenite istorice, pe care se chinuie să le achite de ani de zile. Soluția Executivului este vânzarea activelor societății, o măsură care se va extinde în tot sectorul de apărare.

IOR București, una dintre perlele industriei de apărare, se vinde pe bucăți. Procesul a început de ceva vreme, însă MApN vrea să-l accelereze, sub pretextul nevoii de investiții pentru retehnologizare. Societatea se află la al doilea plan de reorganizare, primul desfășurându-se între 2018 și 2022, însă, fără comenzi de la MApN și fără finanțare de la Ministerul Economiei, în subordinea căreia se află, compania este condamnată la dispariție.

Noul Plan de Reorganizare și Restructurare al societății prevede continuarea vânzării unor active ale acesteia, ceea ce înseamnă, de fapt, un plan mascat de scoatere la vânzare pe bucăți. Potrivit Guvernului, valorificarea activelor disponibile se va realiza etapizat, în vederea asigurării surselor de finanțare pentru achitarea datoriilor eșalonate la plata către ANAF în baza Planului de restructurare financiară și, într-o anumită pondere, și la realizarea de investiții atât în etapa de amenajari tehnologice conforme, reabilitării spațiilor de producție și conexe, cât și utilaje/echipamente specifice aplicării tehnologiilor avansate în domeniul fabricației de opto-electronică.

”Totodată, prin valorificarea acestor active se vor reduce cheltuielile de întreținere a acestora aflate într-o stare avansată de degradare, precum și taxele aferente”, se arată în nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern adoptate în ultima ședință a Executivului.

Se restrânge activitatea

Una dintre măsurile din Planul de Reorganizare a IOR București este reamplasarea unor activități de producție și conexe acestora pe spatii modernizate și adaptate tehnologic la cerințele impuse de o fabricație competitivă de optronică la actualul sediu social al societății, din strada Bucovina nr. 4. Ceea ce înseamnă că activitatea se va restrânge și se va comasa doar în sediul principal, restul clădirilor fiind vândute rechinilor imobiliari, dat fiind și zona extrem de de actractivă din Capitală.

Totodată, în actul normativ mai sunt prevăzute obiective precum reorganizarea și optimizarea activităților societății, plata datoriilor catre bugetul de stat prin continuarea acțiunilor și finalizarea obiectivelor cuprinse în Planul de restructurare al obligațiilor financiare, precum și extinderea relațiilor de cooperare-colaborare cu firme partenere integratoare de sisteme. În Plan mai sunt trecute constituirea împreună cu firme externe integratoare de sisteme optronice, a unor forme de parteneriat, în vederea participării IOR S.A. la programele de înzestrare și care să beneficieze de un aport investițional tehnico-tehnologic semnificativ dar și de o piață stabilă pentru producția realizată, dar și asigurarea capacităților necesare protejării în timp real a intereselor esențiale și a siguranței naționale.

Nicio finanțare de la stat

Cu toate planurile de revitalizare a IOR, Guvernul, prin Ministerul Economiei, nu are nicio intenție de a finanța semnificativ societatea. Potrivit notei de fundamentare a actului normativ, sursele de finanțare pentru plata datoriilor conform graficului de eșalonare vor fi asigurate din vânzarea activelor disponibile neimplicate în activitatea de bază a societății. Iar principalul scop al Planului este ”înlăturarea oricărui risc de a intra societatea în stare de dificultate privind plățile către bugetul de stat”. Chiar Guvernul recunoaște că situația economică gravă a IOR a fost cauzată de lipsa totală a oricăror măsuri guvernamentale de protecție directă/indirectă a industriei naționale din domeniul apărării, în condițiile în care alocările bugetare pentru achiziții din acest domeniu au fost semnificativ reduse, lipsa comenzilor din partea integratorilor de sisteme din cadrul CN ROMARM S.A. (Fabrica de Arme Cugir S.A., Carfil S.A., Uzina Automecanica Moreni S.A., Uzina Mecanică București S.A.) care erau principalii parteneri și beneficiari de aparatură optoelectronică și optomecanică produsă de IOR S.A. și inclusă în furnitura complexă a acestora, precum și lipsa unei strategii la nivelul industriei de apărare.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
10.404 afisari

13 COMENTARII

  1. O vindem si p-asta sa fim siguri ca ramanem in fundul gol. Sunt rusi cei care ne ”guverneaza”?

  2. Bravo bai, ati pus pe butuci si aceasta perla a economiei ai cercetarii romanesti. De la microscoape profesionale la lunete pentru arme, IOR facea produse de inalta calitate si era recunoscuta pe plan international. Ati facut praf tara asta, netrebnicilor!

  3. Bravo! PSD+PNL ne dovedesc inca o data ca sunt niste gunoaie care nu fac decat joc dublu , unul pentru rusi dustrugand industria de aparare(ce a mai ramas) si al doilea pentru americani, lasandu-ne peactic la mila lor, daca ne apara bine putem fura mai departe ne aservim total, daca nu… Dumnezeu cu mila. Sa aruncam o privire spre Polonia sa vedem cam ce inseamna sa lucrezi pt tara! Nu puteam avea noi norocul sa ne doboare rusii avionul cu toti membrii guvernului si cu pres, ca deh poate aveam acum un guvern pentru tara nu tradator de tara!

  4. Ce-i mai trebuie coloniei industrie de aparare? Cumparam fier vechi de la parteneri (strategici, desigur).

  5. Romaero ,IOR și alte fabrici din domeniu
    out ,pe butuci și implicit și personalul
    cu experiență câștigată în ani , siktir băă.. Nu ați băgat bani in modernizare
    și retehnologizare,nici nu ați angajat tineri care să învețe de la cei vechi .
    Din locul 4 in lume la export de echipamente militare ,ați dus domeniul
    la zero barat ,bravo bulgarilor care dau
    și la export,nici măcar praf de pușcă nu
    se mai produce ,luăm de la sârbi și dacă
    sârbii închid robinetul !
    Unde întorci capul numai haimanale car conduc și habar nu au de nimic ,pardon de distrus au știut !

  6. E foarte ușor sa vinzi ce nu-i al tău . IOR afost un bun al poporului roman .Praduitorii vreau să-l vândă că-i mai ușor decât sa-l retehnologizezi . Străinii ăștia care ne conduc nu ne vreau binele ,reiese clar din atitudinea lor față țara și bunurile cu care am fost înzestrați .La razboi dacă nu avem ale noastre cine va suferii ?.. ,,evident NOI”.
    .

  7. Ce industrie de apărare mai are tara asta? Cea care mai exista este ținută artificial in viață pentru toți politrucii și pensionarii care nu ar avea loc niciunde! Industria de apărare din păcate este o gaură neagră care
    consumă bani de la bugetul de stat în loc să facă profit, este condusă de tot felul de impostori care sunt rupți de realitățile actuale și care nu au nicio calitate in afară de aceea de a fi slugi politice puse pe funcții,doar cu gândul la cum să se căpătuiască ei și apropiații lor. Oamenii noi, tinerii nu au nicio șansă datorită acestor lichele iar industria de apărare din păcate este condamnată la dispariție totală. Dumnezeu să ne apere. Trăiască România.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger