AcasăEconomieRegenerabilele au început să scârțâie. S-a prăbușit producția la fotovoltaice

Regenerabilele au început să scârțâie. S-a prăbușit producția la fotovoltaice

Scădere inexplicabilă a producției din panourile solare

Producția de energie din panourile fotovoltaice în primele șapte luni ale acestui an a înregistrat scăderi catastrofale față de perioada similară a anului trecut, anunță INS. Și asta în condițiile unei creșteri a capacității de producție instalate în acest tip de regenerabile, pe care UE le promovează și le încurajează intens. Impredictibilitatea acestei surse de energie a făcut ca, în planul autorităților de măsuri privind nivelul de siguranță și securitate în funcționare a Sistemului Electroenergetic Naţional în sezonul rece, fotovoltaicele aproape să nu existe.

România are, la acest moment, o capacitate instalată de producție a energiei din panouri fotovoltaice de 1.527.99 MW, în creștere cu peste 200 de MW față de anul trecut. Cu toate acestea, în primele șapte luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, producția din fotovoltaice a înregistrat o scădere de 143,5 milioane kWh, fără nicio explicație aparentă. Deși se omite acest aspect, din capacitatea instalată la panourile solare, producția netă într-un an este de circa 5%. Scăderea producției din acest an ar putea avea legătură cu momentele de producție, adică orele de producție maximă pe teritoriul UE, unde este o adevărată ”inflație” de fotovoltaice, care au ca și consecință o scădere drastică a prețurilor, ajungându-se, de multe ori, la prețuri negative. Cel mai probabil, proprietarii fotovoltaicelor au preferat să oprească producția ca să nu iasă în pierdere. Volatilitatea acestui tip de energie, care nu asigură niciun fel de predictibilitate, au determinat autoritățile să nu pună prea mare bază pe fotovoltaice în planul de măsuri privind nivelul de siguranță și securitate în funcționare a Sistemului Electroenergetic Naţional. De altfel, în planul de măsuri, exprimarea Ministerului Energiei în ce privește panourile solare este destul de ambiguă, invocându-se faptul că producția din această sursă ar fi dificil de cuantificat.

Scăderea consumului este baza

Potrivit Ministerului Energiei, la nivelul anului 2023, din cauza prețului ridicat al energiei electrice, a evoluției mai lente a economiei precum și a producției de energie electrică realizată la nivelul prosumatorilor, prin utilizarea  panourilor fotovoltaice – producție care însă este încă dificil de înregistrat, consumul brut de energie electrică măsurat a înregistrat în prima jumătate a anului 2023 o scădere de peste 8 % față de aceeași perioadă a anului precedent. În calculul făcut pentru primele șapte luni, scăderea a fost, însă, de doar 7,4%, ceea ce denotă o creștere a consumului în luna iulie.

”La data de 31 mai 2023, puterea instalată în panourile fotovoltaice ale prosumatorilor era de 867 MW. Pe fondul interesului crescut manifestat pentru instalarea de panouri fotovoltaice și a programelor derulate de Administrația Fondului pentru Mediu, pentru iarna 2023 – 2024 s-a estimat punerea în funcțiune a unor capacități având o putere instalată de cca. 1.500 MW în astfel de instalații de producere a energiei electrice. Pentru producția aferentă acestora, care se scade din consumul estimat la nivel național, pe perioada de iarnă s-a considerat un grad de încărcare similar cu al centralelor electrice fotovoltaice pentru care există sisteme de măsură”, se precizează în planul de măsuri.

Scad resursele

Resursele de energie primară au scăzut, în primele șapte luni ale acestui an, cu 2,8%, potrivit raportului Institutului Național de Statistică. Astfel, principalele resurse de energie primară, în perioada 1.I-31.VII.2023, au totalizat 18.873,5 mii tone echivalent petrol (tep), în scădere cu 460,7 mii tep faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Producţia din termocentrale a fost de 9.753,7 milioane kWh, în scădere cu 2.698,8 milioane kWh (-21,7%), producţia din hidrocentrale a fost de 12.885,7 milioane kWh, în creștere cu 4.091,5 milioane kWh (+46,5%), iar cea din centralele nuclearo-electrice a fost de 6345,8 milioane kWh, în creștere cu 152,4 milioane kWh (+2,5%). Producţia din centralele electrice eoliene, în perioada 1.I-31.VII.2023, a fost de 4.491,6 milioane kWh, în creștere cu 56,2 milioane kWh faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent (+1,3%), iar energia solară produsă în instalaţii fotovoltaice în această perioadă a fost de 1.023,9 milioane kWh, în scădere cu 143,5 milioane kWh faţă de perioada corespunzătoare a anului 2022 (-12,3%).

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.