AcasăEconomieRegenerabilele au început să scârțâie. S-a prăbușit producția la fotovoltaice

Regenerabilele au început să scârțâie. S-a prăbușit producția la fotovoltaice

Scădere inexplicabilă a producției din panourile solare

Producția de energie din panourile fotovoltaice în primele șapte luni ale acestui an a înregistrat scăderi catastrofale față de perioada similară a anului trecut, anunță INS. Și asta în condițiile unei creșteri a capacității de producție instalate în acest tip de regenerabile, pe care UE le promovează și le încurajează intens. Impredictibilitatea acestei surse de energie a făcut ca, în planul autorităților de măsuri privind nivelul de siguranță și securitate în funcționare a Sistemului Electroenergetic Naţional în sezonul rece, fotovoltaicele aproape să nu existe.

România are, la acest moment, o capacitate instalată de producție a energiei din panouri fotovoltaice de 1.527.99 MW, în creștere cu peste 200 de MW față de anul trecut. Cu toate acestea, în primele șapte luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, producția din fotovoltaice a înregistrat o scădere de 143,5 milioane kWh, fără nicio explicație aparentă. Deși se omite acest aspect, din capacitatea instalată la panourile solare, producția netă într-un an este de circa 5%. Scăderea producției din acest an ar putea avea legătură cu momentele de producție, adică orele de producție maximă pe teritoriul UE, unde este o adevărată ”inflație” de fotovoltaice, care au ca și consecință o scădere drastică a prețurilor, ajungându-se, de multe ori, la prețuri negative. Cel mai probabil, proprietarii fotovoltaicelor au preferat să oprească producția ca să nu iasă în pierdere. Volatilitatea acestui tip de energie, care nu asigură niciun fel de predictibilitate, au determinat autoritățile să nu pună prea mare bază pe fotovoltaice în planul de măsuri privind nivelul de siguranță și securitate în funcționare a Sistemului Electroenergetic Naţional. De altfel, în planul de măsuri, exprimarea Ministerului Energiei în ce privește panourile solare este destul de ambiguă, invocându-se faptul că producția din această sursă ar fi dificil de cuantificat.

Scăderea consumului este baza

Potrivit Ministerului Energiei, la nivelul anului 2023, din cauza prețului ridicat al energiei electrice, a evoluției mai lente a economiei precum și a producției de energie electrică realizată la nivelul prosumatorilor, prin utilizarea  panourilor fotovoltaice – producție care însă este încă dificil de înregistrat, consumul brut de energie electrică măsurat a înregistrat în prima jumătate a anului 2023 o scădere de peste 8 % față de aceeași perioadă a anului precedent. În calculul făcut pentru primele șapte luni, scăderea a fost, însă, de doar 7,4%, ceea ce denotă o creștere a consumului în luna iulie.

”La data de 31 mai 2023, puterea instalată în panourile fotovoltaice ale prosumatorilor era de 867 MW. Pe fondul interesului crescut manifestat pentru instalarea de panouri fotovoltaice și a programelor derulate de Administrația Fondului pentru Mediu, pentru iarna 2023 – 2024 s-a estimat punerea în funcțiune a unor capacități având o putere instalată de cca. 1.500 MW în astfel de instalații de producere a energiei electrice. Pentru producția aferentă acestora, care se scade din consumul estimat la nivel național, pe perioada de iarnă s-a considerat un grad de încărcare similar cu al centralelor electrice fotovoltaice pentru care există sisteme de măsură”, se precizează în planul de măsuri.

Scad resursele

Resursele de energie primară au scăzut, în primele șapte luni ale acestui an, cu 2,8%, potrivit raportului Institutului Național de Statistică. Astfel, principalele resurse de energie primară, în perioada 1.I-31.VII.2023, au totalizat 18.873,5 mii tone echivalent petrol (tep), în scădere cu 460,7 mii tep faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Producţia din termocentrale a fost de 9.753,7 milioane kWh, în scădere cu 2.698,8 milioane kWh (-21,7%), producţia din hidrocentrale a fost de 12.885,7 milioane kWh, în creștere cu 4.091,5 milioane kWh (+46,5%), iar cea din centralele nuclearo-electrice a fost de 6345,8 milioane kWh, în creștere cu 152,4 milioane kWh (+2,5%). Producţia din centralele electrice eoliene, în perioada 1.I-31.VII.2023, a fost de 4.491,6 milioane kWh, în creștere cu 56,2 milioane kWh faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent (+1,3%), iar energia solară produsă în instalaţii fotovoltaice în această perioadă a fost de 1.023,9 milioane kWh, în scădere cu 143,5 milioane kWh faţă de perioada corespunzătoare a anului 2022 (-12,3%).

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
19.352 afisari

23 COMENTARII

  1. Ministerul Mediului, in cârdășie cu Ministerul Finanțelor nu deconteaza, deci nu platesc cei până in 20000 de lei in Programul Casa Verde Fotovoltaice.
    Mare atentie cei care sunteti inclusi in acest program ca daca Ministerele nu deconteaza sumele datorate prin contract, banii vor fi ceruti de instalatori ghici de la…
    De la cine? Fix de la beneficiari!
    In randul prosumatorilor se discuta deja despre aceasta țeapă si asocierea in vederea deschiderii unui proces colectiv impotriva Ministerelor pentru neplata si neindeplinirea obligatiilor contractuale asumate.

    • DE CE SĂ PLĂTEASCĂ!? DE CE!?
      Pentru niște proști!? Să ia cu prosumeală șu cu ecologeală!

      • barbete stai si rumega in banca ta. vorbesti mult, ai pareri de care nici tu n-ai nevoie si comentezi orice, dar nu pricepi nimic.
        anal phabet funcțional, vezi de nivelul tau ca despre fotovoltaice, tehnologii si ecologie are cine sa vorbeasca.

        • Waxere, nu ai niște doze de băgat în vene? Ce mai stai, actualizează-ți crotalul electronic.
          Pentru a păstra planeta verde, da?

          • una-i tehnologia, alta-i prostia si unu-i barba creata-minte-ngusta.
            daca era dupa gandirea ta barbete, lumea trebuia sa umble si acum cu o frunza pe scula si doua pe buci.
            tehnologia in folosul omului este f.buna atata timp cat tehnologia nu tine loc de Doamne Doamne si atata timp cat nu este folosita de cei 1% din oameni pentru a-i subjuga si folosi pe ceilalti 99%. atata timp cat omul foloseste tehnologia si nu se inchina acesteia, atata timp cat tehnologia nu este idol e ok. dar asta-i alta poveste.
            fiecare cu discernamantul si cu libertatea lui.
            nu avansul tehnologic este vinovat ca unii doresc folosirea acestuia in scop malefic. sunt si o multime de oameni care se folosesc de tehnologie in scop bun.

  2. Ati umplut articolul de cifre, ati folosit de cateva ori cuvantul predictibilitate, iar oamenii n-au inteles nimic. De ce va e teama s-o spiuneti pe aia dreapta ??? Solutia mult trambitata, nu produce cat vrei, cand vrei si constant. E pur si simplu o jucarie de avarie. Daca panourile sant prafuite si se prafuiesc, daca a nins pe ele o sfîca de zapada si e imposibil sa nu fie asa, plus alte probleme ale sistemului care ori vrei ori nju vrei se intampla, ADIO fericire, adica praductie canci, becuri aprinsde zero barat. Iar am mers dupa fenta UE care ne dileste total de cap. Iar unde nu-i cap , vai de electricitate… ape avem, carbune cît încape, dar nu ne lasa mămuca de la BRUXELES. Aferim.

  3. Ati umplut articolul de cifre, ati folosit de cateva ori cuvantul predictibilitate, iar oamenii, sant convins, ca n-au inteles nimic. De ce va e frica s-o spuneti pe aia dreapta ??? Solutia mult trambitata nu produce energie cîtă vrei, cand vrei si la parametri ”proiectati”. Daca se deoune praf pe panouri si se depune, daca ninge o sfîca de zapada si ninge, ADIO jucareala, becul ia pauza totala. Iar am mers dupa fenta UE sa ne mangaie pe chelie si iar ne ustura apoi buzunarul. Ape avem, Doamne ajuta, de carbuni nu mai vorbim, dar noi, JUCARELE. Veti zice ca nu e voie de la stăapanire… de acord…dar, cum de la altii e voie si la noi NU ??? Cand judeci cu capul altuia, cauta-te ulterior la buzunare… vor fi GOALE. Strainul nu-ti vrea binele NICIODATA.

  4. TESLA POWERPACKS – se cheamă, există și funcționează deja de 6 ani.
    Trebuie să lucrez pentru Parlamentul European. M-am săturat de atâta prostie.

  5. FOTOVOLTAICELE AU FOST SI RAMAN O TEAPA !!!!!!!!!!!!!, de la puterea instalata la productia debitata in retea e cale lunga !!!!,randamente de max 15% ,de rasul curcilor.
    NU STATUL ,GUVERNELE DE RAHAT NU-S INSTARE SA GUVERNEZE ROMANIA DE 34 DE ANI !,DE ASTA AM AJUNS O AMARATA DE COLONIE , DISTRUGEREA TARII A FOST FACUTA LA COMANDA STRAINA DAR CU MANA ROMANEASCA SI CAPETE IDIOATE.

  6. Vorbesc aiurea de energia din fotovoltaice unii care nu se pricep.
    Problema este ca toti furnizorii si toti proprietarii de alte surse de energie care au pus mana pe Reteaua Energetica a României nu au investit in infrastructura si acum arunca vina pe statul roman, pe prosumatori, pe panouri si pe orice altceva.
    Exemplu simplu de la Eon, dar in aceasta situatie sunt si ceilalti din aceeasi gasca.
    Vine Eon, monteaza contor cu dublu sens la prosumator, cu citire de la distanta.
    Si tot Eon trimite mailuri ca sa le trimiti citirea lunara a contorului. Si daca trimiti si daca nu trimiti consumul lunar, te facturează tot dupa consumul aceleiasi luni din anul precedent.
    Este o vraiste in facturare pentru ca nu au investit in infrastructura. Mai multi prosumatori produc o energie care dupa ce trece de contor, nu mai trece si de transformatorul zonei ci se duce la ceilalti consumatori aflati pana in transformator care ar avea nevoie de energia pe care o pot da real panourile. Astfel apare limitarea tehnica.
    Cam aceeasi problema este si la eolienele in functiune pe care le vedem oprite chiar si cand viteza vantului e potrivita ca ele sa functioneze.
    Angajatii Eon spun clar ca nu avem transformatoare cu dublu sens, precum contoarele de prosumator.
    Si atunci vin alti „destepti” si intreaba: cum de nu regasim in retea intreaga energie electrica calculata scriptic conform capacitatilor din multitudinea de panouri fotovoltaice instalate?
    Uite de aia, ca nu ati investit in echipamente noi adecvate!
    Apoi apar dezechilibrele in retele pentru ca transformatoarele, majoritatea vechi, ” nu stiu” decat sa transforme de la medie la joasa tensiune, de exemplu si cam atat.
    Iar reglajul se face doar la nivel de invertoare care „muncesc din greu” sa limiteze cand panourile pot produce, dar energia „nu poate fi impinsa” si dupa transformatoarele cu „sens unic”.
    Nu exista infrastructura necesara, iar cea care este e depasita. Precum depasiti sunt si cei care se mira ca panourile nu produc cum ar trebui.

    • Daca nu te pricepi la electrotehnica mai lasa vrajeala, transformatoarele sunt dublu sens ,ca sa stii iar energia multa produsa intr-un interval de timp scurt itradevar provoaca dezechilibre in sistem ,iar energia produsa de o unitate de productie ,posibil sa fie consumata de vecini sau sa treaca de transformator, iar energia care o produce un prosumator are contor pentru aceasta ,mai are una pe consum si decontarea cu distribuitorul fiind dublu sens, circulatia energiei este bidirectionala indiferent de nivelul de tensiune, restul este ipocrizie si nepricepere!

    • Ai perfecta dreptate!
      Scuze pentru intrebare, esti cumva Marele Savant de pe un anume forum? Daca da, respectele mele! Daca nu, aceleasi respecte!

  7. nu s-a prabusit nici o productie. enunt complet gresit. cum sa se prabuseasca ?atat timp cat puterea instalata a crescut si a fost insorire foarte buna.
    GRIJA MARE CU FRACTURILE DE LOGICA, NU TOTI SUNT ANALFABETI FUNCTIONALI PRECUM POLITRUCII UNSI IN FUNCTII DE INTERESE STRAINE!
    productia n-are cum sa creasca daca nu poate fi valorificata din cauza infrastructurii vechi, antice si de demult care compune sistemului energetic national.
    care sistem energetic national mai este national doar cu numele, pentru ca in mod real si fizic o ajuns in ghearele multinationalelor.
    care multinationale nu au interes sa investeasca atata timp cat pot sa beleasca de bani consumatorii, casnici sau industriali.
    iar anre si celelalte institutii cu atributii de reglementare si control in sistemul energetic national sunt conduse inca de indivizi care, paradoxal… aranjeaza mereu contextul conform dorintelor multinationalelor care capuseaza tot acest sistem.

  8. Imi plac comentariile scrise de indivizi cu lipsa de cunostinte de electrotehnica si bat campii despre unitati de productie si circulatia energiei electrice sau despre sisteme energetice ,pentru ca majoritatea habar nu are cum functioneaza!!

  9. Ipoteze posibile
    1.Lumea disperata de cresterea pretului la energie, s-a infipt necugetat in sisteme, kituri fotovoltaice? Multe „kituri” sunt facute la nimereala, indiferent de putere: ia romanachele ceva acumulatori, un BMS, un invertor, panouri si vinde kitul cu 20k RON. Sanse mari sa crape inverterul fie pentru ca e ieftin si lumea a vrut ieftinache, sa fie configurari gresite la inverter MPPT si BMS. Panourile nu prea crapa, dar cer mentenanta. Daca un cioban lasa setari default alde 2.5V cut off voltage, cresc sansele dezechilibrare elementi etc.
    1.1. Fake-uri declarate MPPT desi ele sunt doar PWM, surse liniare in care singurele minisurse step-down sunt niste glume care scot 5V pe USB-uri. Cine a luat astfel de tzepe probabil nu mai investeste in fotovoltaice. Lumea nu intelege ca pretul si calitatea sunt de obicei proportionale, si vorbim de pretul din China, nu capacul romacheului, cu cat bombeaza el jucarii aduse pe vapor, uneori cu un factor de 10-50x.
    1.2. Panouri second iesiti din parametri, stupid si cretinoid de ieftini, care ocupa spatiul degeaba. E o invazie de personaje care vand pe site-uri panouri SH sau chiar pretinzand ca sunt noi, „putin folosite” si preturile atractive ii baga pe oameni in belele. O simpla cautare google images e suficienta pentru a identifica din ce „era”, deceniu provin panourile respective.
    2. Orientarea panourilor se face functie de pozitia acoperisului, fixa, nu iese un optim ci un compromis, dar ipoteza iese din calcul, pentru ca articolul vorbeste de o scadere a puterii injectate; as merge mai degraba pe problema vitezei vantului, panourile avand output-ul scris pe ele la 25 grade Celsius, orientante la aproximativ 45 grade spre soare.
    2.1. Unii probabil au realizat ca nu au spatiu suficient pentru panouri pe acoperis ( a se vedea punctul 4), n-au nici spatiu sau/si bani pentru miniparc solar, cu track-ere pe axe, adica cea mai eficienta metoda dar in acelasi timp si cea mai putin estetica pentru o curte, gradina etc.
    3. Lumea e posibil sa se teama sa mai injecteze, poate facand conexiuni randomizate, aleatorii cu falimentul unor banci mici, riscuri, insecuritati, si-si spune: injectez atatia kW, si la iarna vor zice ca nu mai au de unde, s-a terminat. Comparatia cu banca merge doar pana la un punct. Sistemul national nu e un acumulator urias care se incarca vara de la prosumatori si iarna da curentul inapoi. E (aproape) imposibil pentru o singura gospodarie sa aiba autonomie pe acumulatori pentru 1-3 luni. S-a vorbit in ultimii ani de diverse subventionari si apoi s-a aflat ca fie nu se implementeaza, fie dispar in scurt timp.
    4. Citind ceva multe discutii pe tema, multi au spus ca au devenit sclavii prosumatori, le trebuiau mai multe panouri, nu le ajungea acoperisul si mai mult injectau in retea decat sa foloseasca ei. Pe de alta parte, apareau si fenomene de concurenta intre cativa vecini pe acelasi bransament, fiecare cu setarile lui la invertor.
    5. Posibil in urma informarilor ulterioare, post factum, unii au aflat diverse despre randamente, eficiente, pierderi, diferenta dintre eficienta si eficacitate samd. Au aflat ca li s-a vandut sau indicat varianta cea mai ieftina economic, la limita. Sunt multe variante de conectare de pe casa, nu doar cabluri de 4 si 6mmp pentru conectori MC4.
    P.S. Am proiectat, realizat si testat ceva sisteme fotovoltaice cap coada cu o multime de accesorii, module suplimentare, protectii, am o oarecare idee cu ce se mananca. Cel mai greu a fost cu testele in sarcina pe timp de vara, avand nevoie de consumatori constanti. Mai toti consumatorii au termostat-de la frigider, aer conditionat, fier de calcat, aeroterme…a trebuit sa pun ca sarcina rezistente de nichelina de 2000W pentru resouri, noroc ca se mai gasesc.

    • N-a corectat nimeni din erori? „Mai toti consumatorii au termostat-de la frigider, aer conditionat, fier de calcat, aeroterme…” Ar mai fi si alte aparate, dar in citatul respectiv unde e greseala? Aerul conditionat vara merge continuu, degeaba are senzori de temperatura, programare histerezis.
      Oricum, de mentionat ca incalzirea asta globala e mana cereasca pentru cei cu panouri. Cu 20 de ani in urma parca mai aveam toamna, iarna, si pe vremea asta ploua, aveam nori, deci productie minima pentru fotovoltaice.

  10. Transformator cu dublu sens ? Daca un angajat a spus ca nu avem transformatoare cu dublu sens înseamnă ca nu este suficient de pregătit. Toate transformatoarele din rețea sunt atât coborâtoare cât și ridicătoare. Dacă nu ne pricepem la ceva e mai bine să nu vorbim despre acel ceva, pentru că influențăm și pe alții în mod greșit.

    • Serios? In primul rand sunt coboratoare, pentru asta au fost proiectate. Ca merge si in sens invers, e logic. Dar ce factor de pierderi s-a luat in calcul? Stii bine ca nr.spire/V din secundarul coborator e mai mare decat cel din primar, pierderile fiind diverse. Vorbim de 50Hz si trafuri FeSi, nu de comutatii pe zeci, sute de kHz. Ai desfacut UPS-uri sa vezi pe ce tensiune sunt bobinajele pentru 12…24V? Se exclud pierderile pe mosfeti, nesemnificative raportate la transformator. Deci cand furnizorul iti da curent, pierderile sunt minime, dar cand injectezi procentul de pierderi creste cu vreo 20%?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger