AcasăEconomieRaport devastator al Romgaz. 90% din zăcămintele de gaz sunt în declin

Raport devastator al Romgaz. 90% din zăcămintele de gaz sunt în declin

Ritm de melc la exploatarea gazelor. Producția, în prăbușire

Potrivit unei note informative prezentată de Romgaz în ultima ședință de Guvern, 90% din zăcămintele de gaze aflate în exploatare se află în declin. Mai mult, producția de la Caragele se află la un nivel minim, din cauza lucrărilor întârziate și a dificultăților tehnice, iar gazele din Marea Neagră depind acum de OMV, care trebuie să efectueze studiile de evaluare a resurselor geologice și a rezervelor, ceea ce înseamnă că momentul extragerii devine din ce în ce mai incert.

O notă informativă a Romgaz, publicată din greșeală pe site-ul Secretariatului General al Guvernului și retrasă la scurt timp, arată o situație dezastruoasă a zăcămintelor de gaze din România și o neputință cronică a autorităților din domeniu de a exploata zăcămintele dovedite. Producţia de gaze naturale pe anul 2022  a fost impactată de declinul natural de producţie al zăcămintelor, de oprirea din producţie a sondelor din zona Snagov, din cauza problemelor cu viiturile de nisip, şi de contextul economic şi geopolitic generat de criza energetică şi războiul din vecinătate, susține Romgaz.

Comparativ cu producţia înregistrată în anul 2021, declinul de producţie estimat pentru anul 2022 este de 1,8%. Războiul din Ucraina a condus la sincope în aprovizionarea cu materiale şi echipamente, generând întârzieri în achiziţia de piese pentru reparaţia unor compresoare (piese de schimb speciale care nu se regăsesc în mod uzual în stocuri – ex.bloc motor- sau care sunt produse în zonele afectate de conflict militar), precum şi dificultăţi în derularea contractelor de lucrări (ex. întârzieri livrări material tubular din Ucraina), care au condus la întârzieri majore la introducerea în exploatare a unor noi capacităţi de producţie care ar fi putut diminua declinul de producţie. Un impact important asupra producţiei îl are și evoluţia consumului de gaze din sistemul NV (zona Cuci) unde, prin închiderea Combinatului Azomureş, (principalul consumator de gaze din această zonă) se înregistrează o creşterea a presiunii în punctele fizice de predare ale Romgaz pe acest subsistem, ceea ce duce la scăderea a producţiei de gaze obţinute pe platforma Mureş – Corunca a Romgaz.

Scăderi majore

Potrivit notei informative, fără activitățile de reparații capitale și fără mentenanța zilnică la cele peste 3.000 de sonde ale Romgaz, declinul de producție înregistrat ar fi avut în anul 2022 valori de peste 7%, deoarece 90% din zăcămintele comerciale exploatate sunt mature, depletate, cu un declin de producție natural accentuat cuprins între 7-13%. Exploatarea zăcământului de la Caragele se face cu mari dificultăți, din cauze tehnice și organizatorice. Din cele două sonde de mare adâncime, doar una este funcțională, iar producția zilnică este de 680.000 de mc. Estimările oficiale arată că acest zăcământ are un potențial de 30 de miliarde de metri cubi de gaze. ”În funcție de rezultatele celor 9 sonde de explorare de mare adâncime care urmează a fi forate în perioada 2022-2024 se vor putea actualiza estimările de volume de hidrocarburi în acumulările deja descoperite (Rosetti-Damianca) și se vor pune in evidență noi acumulări de hidrocarburi în zone adiacente descoperirilor existente. În paralel cu lucrările de foraj, se analizează cele mai bune opțiuni de conectare a sondelor noi  care vor dovedi rezerve comerciale la sistemul productiv în vederea valorificării acestora. Estimăm că primele producții de hidrocarburi din sondele de mare adâncime prevăzute în strategia de explorare se vor înregistra după prima jumătate a anului 2024”, se arată în nota informativă a Romgaz.

Lipsesc documente esențiale

Declarația de comercialitate a zăcămintelor Domino şi Pelican Sud din Marea Neagră ar fi trebuit întocmită şi depusă împreună cu un studiu tehnico-economic de evaluare a resurselor şi rezervelor, întocmit în baza ordinului ANRM nr. 101 din anul 1997, susține Romgaz. Aceasta trebuia să conțină datele concrete de începere a investiţiilor, profilele clare de producţie şi cele economice aferente zăcămintelor declarate comerciale, hărţi geologice executate în conformitate cu cerinţele legislaţiei, date care lipsesc din Studiile depuse ca anexe şi care fac imposibilă confirmarea resurselor şi a rezervelor de către ANRM. ”Recomandăm ca Studiile de evaluare a resurselor geologice și rezervelor să fie elaborate de către Operatorul OMV Petrom S.A. și nu de către o terță parte, având în vedere faptul că OMV Petrom S.A. deține resurse umane calificate în acest sens. De asemenea, este necesar ca baza de referință pentru elaborarea Studiilor de evaluare a resurselor geologice și rezervelor conform Ordinului 101/1997 să fie modelul geologic și de zăcământ elaborate de către Operatorul OMV Petrom S.A.”, se mai precizează în nota informativă a Romgaz.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
20.794 afisari

12 COMENTARII

  1. Minciuni!
    „De aceea se vor mai scumpi gazele că trebuie să importăm și sîntem certați cu rușii.”

  2. Sunt doar comenzi a oligofrenilor de la m UE, ăștia ne vor si prosti si săraci si in frig

  3. Gaze naturale avem,comenzile externe ne interzic exploatarea lor ,jos cu trădătorii.

    • Poate chiar le exportă. De cînd cu „interconectarea” pot zice că intră gaze cînd de fapt ies din țară.
      Numai pt cei deschiși la minte:
      gasresources punct net

  4. Blestem pe tot neamul lui Năstase și ceilalți pina la al doilea neam …ce au făcut din tara asta .

  5. Bolșevicilor și hauristilor! Oricât citiți tot nu o să pricepeți vreodată ceva!!!

  6. Titlu pompos care vrea să fie creator de emoții negative! Imbecilizații au pus botu’ de urgență, în special patriotarzii cu mintea răvășită.
    Este absolut normal ca un zăcământ din care extragi ceva să ajungă, la un moment dat, să intre în declin de producție.
    Presa românească a ajuns un jalnic și penibil generator de scandal cu orice pret și cu orice ocazie.
    Din păcate, lipsa de educație își arată colții aducând în spațiul public o mulțime de analfabeți funcționali nervoși, plini de ură… Sictir NATIONAL.RO!

    • Corect. Declinul incepe de cind se extrage primul mc. In rest, informatii amestecate, atit poate sa inteleaga, atit a avut surse de informare….. Titlul , in nota presei….cauta doar senzationalul, nu informatia!

  7. Nu stiu cine este domnul care face aceasta afirmatie … e gresita… 100% din toate zacamintele lumii sunt in declin… resursele sunt finite…. Deci logic din momentul in care incepe exploatarea intervine si declinul….. daca dumneavoastra aveti o paine si incepeti sa mancati din ea va asteptati sa aveti mai multa dupa o saptamana????

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger