Auditul de conformitate al Curții de Conturi la Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) din cadrul ANAF a relevat un fapt cutremurător. Instituțiile de control nu mai au nicio autoritate. ANAF, prin direcțiile din subordine, a sfidat decizia Curții de Conturi și a refuzat să facă control fiscal generalizat la un grup de firme care practica evaziunea fiscală la scară mare. Mai mult, controalele inspectorilor ANAF au fost direcționate spre firmele cu risc fiscal mic, evitându-se adevărații evazioniști.
Măsurile de austeritate impuse în România de Guvern, cu majorarea taxelor, accizelor și impozitelor, au fost cauzate de impotența ANAF de a colecta taxele și impozitele de la marile companii din țară. În timp ce Marcel Ciolacu tuna și fulgera la adresa evazioniștilor, ANAF sfida un ordin al Curții de Conturi de control fiscal la un grup de firme cu nereguli vizibile din avion.
În auditul de conformitate la Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) din cadrul ANAF, Curtea de Conturi a constatat că instituția nici nu s-a sinchisit să execute decizia de control fiscal la un grup de firme cu indicii clare de evaziunea fiscală gravă. Spre stupefacția Curții de Conturi, ANAF a delegat atribuțiile de control la aceste firme, fără a se efectua vreo verificare, și a preferat să execute un ordin al unei firme austriece, care cerea verificarea altor 43 de firme, cu risc fiscal scăzut.
”Echipa de audit a Curții de Conturi constată că, deși i-a fost solicitată programarea și efectuarea inspecției fiscale, DGAMC a declinat obligația, invocând solicitarea unor parteneri de proiect din Austria de a efectua inspecții fiscale la un eșantion de contribuabili, însă din punct de vedere ierarhic, solicitarea Curții de Conturi prevala autorităților din Austria ce nu au competențe pe teritoriul țării noastre”, se arată în raportul Curții de Conturi.
Indicii clare
Curtea de Conturi ceruse efectuarea unei analize de risc aprofundate care să vizeze îndeplinirea obligațiilor fiscale de către contribuabilul SC Rotact Bev SRL, precum și de către partenerii comerciali ai acestuia, având în vedere un cuantum extrem de ridicat al obligațiilor fiscale neachitate de către SC Rotact Bev SRL (perioada 2018-2022) – în sumă totală de 238.423.808 lei, achiziția respectiv livrarea unor volume mari de produse sau servicii cu un număr restrâns de parteneri comerciali din România și Bulgaria, participarea asociaților/administratorilor într-un număr mare de societăți comerciale (de ordinul zecilor), cu schimbarea frecventă a structurii acționariatului respectiv a conducerilor acestor societăți comerciale, o furnizarea unor contragaranții pentru obținerea unor scrisori de garanție emise de IFN-uri pentru obținerea unor eșalonări importante la plata obligațiilor fiscal și existența unor indicii rezonabile de participare într-un posibil circuit de evaziune, cu implicații majore asupra economiei bugetare.
”Nivelul obligațiilor fiscale ale contribuabilului ROTACT BEV SRL (contribuabil cu 4 angajați) sunt mai mari decât ale Societății Naționale de Transport Feroviar de Călători – SNCFR SA (contribuabil cu un număr de 11.541 de salariați). Pentru programarea și efectuarea inspecțiilor fiscale la contribuabilii aflați în sfera de competență a altor organe fiscale se va solicita sprijinul structurii centrale de coordonare din ANAF”, a scris în primul raport Curtea de Conturi.
Se caută vinovații
Echipa de audit a Curții de Conturi a apreciat faptul că, deși a fost solicitată programarea și efectuarea inspecției fiscale, la contribuabilii ROTACT BEV SRL, THE WINEDEPOT SRL și FEPRA EPR SA, solicitare susținută atât de către Direcția Generală de Management al Riscului din cadrul ANAF, cât și de către Unitatea de management al riscului din cadrul DGAMC, la nivelul activității de inspecție fiscală din cadrul DGAMC s-a acordat prioritate efectuării inspecțiilor fiscale unui eșantion de 43 de contribuabili propus de echipa suport a autorităților din Austria din cadrul proiectului SRSS ”Implementarea unor noi abordări și instrumente pentru îmbunătățirea conformării fiscale a marilor contribuabili din România”. Urmare a acestui fapt, DGAMC a solicitat Direcției Generale Coordonare Control Fiscal din cadrul ANAF delegarea competenței către altă structură de control fiscal, iar inspecțiile solicitate nu s-au programat și nici nu s-au efectuat. Curtea de Conturi a solicitat efectuarea unei analize la nivelul ANAF, pentru identificarea cauzelor și a persoanelor responsabile pentru neprogramarea și neefectuarea inspecțiilor fiscale solicitate de către Curtea de Conturi, urmată de programarea și efectuarea inspecțiilor fiscale la persoanele juridice din grupul din care face parte Rotact Bev SRL.