AcasăEconomieProiectul hidrocentralei de la Tarnița, boicotat de proprietarii de eoliene și fotovoltaice

Proiectul hidrocentralei de la Tarnița, boicotat de proprietarii de eoliene și fotovoltaice

Reprezentanții companiilor producătoare de energie eoliană și fotovoltaică au transmis Guvernului că nu sunt de acord cu proiectul centralei hidroelectrice cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpuștești. Aceștia consideră că banii pentru acest proiect strategic pentru sistemul energetic național ar trebui alocați proprietarilor de regenerabile, pentru achiziția de baterii, al căror preț ar fi prohibitiv.

RPIA (Asociația „Romanian Photovoltaic Industry Association”), RWEA (Asociația Română pentru Energie Eoliană) și PATRES (Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România) au cerut Guvernului să renunțe la finanțarea celui mai important proiect energetic național, hidrocentrala de la Tarnița, pe motiv că aceasta ar costa prea mult și că proiectul ar fi vulnerabil în fața secetei și a inundațiilor (?!). Aceștia vor ca banii care ar fi folosiți pentru Tarnița să fie alocați proprietarilor de regenerabile, pentru achiziția de baterii de stocare. Asociațiile din acest sector au criticat lipsa de acces a operatorilor la Fondul de Modernizare, care ar trebui să sprijine tranziția energetică a României, prin prisma faptului că dezvoltatorii privați nu beneficiază de sprijin pentru integrarea stocării în proiectele lor.

”În pofida faptului că, din punct de vedere legislativ, dezvoltatorii pot integra stocarea, costul este prohibitiv. Mai mult decât atât, mult așteptatul contract pentru diferență (CfD), care ar trebui să stimuleze investițiile în sursele regenerabile, nu include componenta de stocare. În acest context, criticabilă este intenția statului român de a finanța din Fondul de Modernizare  realizarea centralei hidroelectrice cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpuștești, la care a renunțat de mai multe ori în trecut. Contextul curent implică necesitatea sistemelor de stocare flexibile și descentralizate, care să asigure echilibrul și securitatea sistemului energetic, iar Fondul de Modernizare trebuie să susțină proiecte ce servesc tranziției energetice, care se pretează modelului curent de dezvoltare”, se arată într-un comunicat al reprezentanților producătorilor de energie eoliană și fotovoltaică.

Argumente ireale

Proprietarii de capacități de producție eoliană și fotovoltaică se plâng de faptul că proiectul hidrocentralei de la Tarnița-Lăpuștești este unul ”centralizat, cu o localizare unică, ceea ce îl face vulnerabil la fenomene meteorologice extreme, precum secetă și inundații, care pot compromite funcționarea sau siguranța instalației”. De asemenea, mai susțin aceștia, costurile financiare și temporale sunt foarte mari, ceea ce nu este rentabil din punct de vedere al beneficiilor și nu se aliniază țintelor europene și naționale pentru 2030. Specialiștii în energie susțin însă că sistemele de baterii au și ele rolul lor, dar sunt costisitoare și nu se compară cu o hidrocentrală cu acumulare prin pompaj. ”Timpul de acționare în cazul bateriilor este de ordinul secundelor până la câteva ore, în timp ce stocarea prin pompare poate furniza funcții importante de echilibrare a sistemului energetic, pe perioade de câteva zile sau chiar săptămâni. Sunt țări dezvoltate care au astfel de hidrocentrale, cum sunt SUA, Germania, Japonia, Coreea de Sud și multe altele. Însă nu toate statele au posibilitatea de a utiliza această sursă naturală de stocare. Noi o avem. Și o hidrocentrală cu acumulare prin pompaj ne-ar permite să echilibrăm sistemul energetic, care are probleme de dezechilibre din cauza înmulțirii capacităților variabile eoliene și fotovoltaice”, ne-a declarat dr.ing. Nicolae Codreanu, fost director tehnic al Complexului Energetic Hunedoara.

Dacă e al statului, nu e bun

Reprezentanții producătorilor de energie eoliană și fotovoltaică și-au exprimat îngrijorarea și față de intenția Agenției Domeniilor Statului (ADS) de a propune un proiect de ordonanță de urgență prin care să concesioneze peste 4.000 de hectare de teren către anumite companii aflate în portofoliul statului în vederea dezvoltării unor capacități de producere a energiei din surse fotovoltaice și eoliene. ”O alocare directă a terenurilor către anumite societăți este de natură a afecta negativ investitorii privați din domeniul energiei regenerabile și piața internă de energie în ansamblu, descurajând în acest fel investițiile. În opinia noastră, o astfel de măsură trebuie să respecte principiul transparenței și al concurenței loiale, ceea ce implică organizarea unor licitații publice pentru atribuirea concesiunilor sau cel puțin definirea unor criterii de selecție clare și nediscriminatorii. O negociere directă între ADS și anumite companii selectate nu este în măsură să asigure astfel de condiții echitabile de concurență”, se mai precizează în comunicatul producătorilor din sectorul regenerabilelor.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
9.655 afisari

29 COMENTARII

  1. Dacă mergi pe firul acestor trotinetari ,ajungi la ONG-urile relicvei soros ,niște sabotori, dușmani ai României

  2. Ce gunoaie. Câtă disperare a unor însetați de bani! Doar ei să câștige. Apoi copiii lor să ne certe că avem educație financiară și de asta suntem săraci. Problema e că sunt mulți săraci care se duc după fentă. Bogații prosperă, fraierii devin slugi pe viață.

  3. TOT REGENERABILA SI PENTRU SITUATIE DE ECHILIBRARE A SISTEMULUI ESTE TARNITA INAINTEA LUI FUTE VANT SI DA DOAMNE SOARE !.
    EOLIENELE SI FOTOVOLTAICELE SUNT NISTE FASSSSSURI INTR-UN SISTEM ENERGETIC STABIL.

    • Asa este! Acea hidrocentrala este mult mai benefica intr-un sistem energetic decat eolienele si solarele.

  4. Da o investiture serioasa in Romania care produce curent electric si multi bani si trebuie sa fie de stat si ce daca e centralizata ,nu economie de vraiste unde fura toti ,veniti voi cu gainariile vorster.

  5. Sa va fie rusine cu comentarile voastre de gainari sa va dea voua bani ,cumpar bater si intretine sistemu daca esti privat .Daca ai nevasta ceri bani la vecinu sa o intretii ? El zice da dar o folosesc si EU, afacere profitabila daca o foloseste mai bine ca tine ramii fara ia !!!….

    • Pai rolul centralei este să înlocuiască bateriile alea pentru care vor bani de la stat șmecherașii. Numai că hidrocentrală tine 50-80 de ani, bateriile țin 5 ani. După 5 ani, șmecherașii vor avea din nou nevoie de bani de la stat să le înlocuiască plus alți bani pentru reciclarea celor vechi. Și toți banii ăștia de la stat, vor fi că sa ne permitem noi, plătitorii de facto, energie electrică „ieftină”.

      • Adevărat și corect cunosc proiectul din anii 80 toate hidrocentrale pe Someșul mic produce la Fântânele iar la Tarnița se poate produce 500MW care fotovoltaice și eoliene ocupă și spațiu dar nu au garanție mai mult de 10ani maxim

  6. Bani pentu fotovoltaice ar trebui dati doar celor care vor sa le monteze pe acoperisurile cladirilor. Hidrocentralele sunt mult mai benefice SEN (sistemului energetic national). Potentialul hidroenergetic ar trebui exploatat la maxim. Nu trebuie tinut cont de toti „smeicherasi” care urmaresc cum este si normal propriul interes. Statul de asemenea ar trebui sa isi vada propriul interes si sa aloce bani acolo unde pot fi folositi in interesul poporului, dar cu Ciolacu prim-ministru nu poti avea mari pretentii. Traiasca pensiile speciale!

  7. Controale la sânge peste acești golani,anaf,dna,etc confiscat tot și lunca la hidrocentrala ,ce tot va e frica de toți golanii parveniți, strânși puțin jos și o sa vedeți ca nu e nimic de capul lor decât șmecherie, cât oengeurile de sorginte sososiste purificate pana da hepatita peste ,alți anti romani

  8. Nu sunt de acord cu ale Nea Gica Conta investiția în Sistemul Național este benefică ptr toată tara nu numai cei cu panouri fotovol.

  9. D,aia nu sunt bani nici pentru oameni că să și pună pe case panouri, vor ei totul, nu se mai satură, după care au profit zero!!!

    • Profitul este zero dupa ce si-au mutat banii in paradisuri fiscale ca sa nu mai plateasca impozit in Romania.

  10. Nemernicii aia de la UE, mai precis “prietenul” olandez, au venit cu o noua recomandare, cum ca ar trebui sa distrugem atat amenajarile din Insula Mare a Brailei, cat si sa desfiintam hidrocentralele, pentru a lasa natura sa fie asa cum era inainte. Eu le propun olandezilor sa faca ei primul pas si sa isi desfiinteze digurile care tin marea sa nu le inunde teritoriul lor de tari “de jos”, adica aflate sub nivelul marii.

  11. @ Bă, ăștia ce afaceri fac dacă așteaptă bani de la guvern să își cumpere baterii și se declară și nemulțumiți de concurența sectorului public în energie, ?

  12. @ „Afaceriști” care dacă se împrumută guvernul așteaptă să le dea și lor bani de baterii, ?

  13. & ,,Ciolacu a răbufnit: Este inacceptabil așa ceva/Asta e infrastructură comunistă” , ?

  14. Afaceriști de doi bani care fac afaceri cu banii de la Guvern !Sa lase țară în pace și să plece pentru lipsa de eficiență

  15. Eolienele si fotovoltaicele sunt un mare FAS. Inventii ale mafiei din occident ca sa fure bani de la popoare. Hidrocentrala cu acumulare prin pompaj cu turbine reversibile Deriaz e proiectata din anii 70 de statul comunist. Era o investitie cu un termen de recuperare normat mai mare de 10 ani si de aceea Ceausescu nu i-a dat prioritate.Daca mai traia o facea.Ce spun astia in ziare sunt snoave vechi culese pe la radiosant, nu sunt noutati.Sunt articole de umplut pagini la maculatura in lipsa de altceva.Proiectul va fi sterpelit prin cai oculte de jmecherii de azi de la ISPH si facut euroi pe nemerit asa cum fac si cu proiectele de la autostrazi,etc.

  16. Sistemul romanesc are nevoie de „o Tarnita” (1000MW si minim 8GWh) azi. In 2030 va avea nevoie de cel putin 3 Tarnite (3000MW si minim 24GWh), indiferent ca sunt proprietate publica sau privata. De acord, ar fi mai bine sa fie privata dar deocamdata zona privata nu da semne iar siguranta in functionare este necesara azi si va fi si in 2030.
    Ar trebui sa urgentam CHEAP Tarnita. Prea mult a fost amanata si la un moment dat anulata de diversii politruci ajunsi lin pozitii de decizie in zona energiei. Green deal fara stocare este irealizabil.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger