AcasăEditorialGeopolitica sub lupa”Programul Windows” pentru Kremlin

”Programul Windows” pentru Kremlin

Din păcate, Conferința de Securitate de la Munchen a avut un început tragic. S-a consemnat printre participanți moartea unui dintre opozanții cei mai puternici ai lui Putin. Navalnîi care a supraviețuit unei otrăviri cu Noviciok și a suportat persecuții brutale ani de zile, a murit în colonia penală arctică „Polar Wolf”. Serviciul Federal al Penitenciarelor din districtul autonom Yamalo-Nenets a susținut că Navalnîi „s-a simțit rău” după ce a plecat la plimbare și „și-a pierdut aproape imediat cunoștința”. 

Oficialii penitenciarului au spus că s-a încercat fără succes o resuscitare. Astea sunt povești din Siberia rafinate la Kremlin! În Rusia „moartea din cauze naturale” poate însemna ”orice se dorește”, în special în ceea ce îi privește pe  liderii opoziției și pe jurnaliști. Este prea devreme pentru a spune definitiv dacă moartea lui Navalnîi a avut loc în mod natural sau cu sprijinul Kremlinului. Nu este un secret pentru nimeni că Navalnîi avea de multă vreme o țintă pe spate pentru opoziția sa vocală față de Putin și regimul său. Adăugați Navalnîi pe lista inamicilor asasinați de regimul lui Putin – cei mai importanți de când Boris Nemțov a fost împușcat în timp ce traversa un pod – și să știți că atâta timp cât actualul regim va fi la putere, va continua să asasineze pe oricine se ridică împotriva sa. Indiferent dacă mor de otravă sau glonț sau mergând într-o curte a închisorii la nord de Cercul Arctic, pentru ei este la fel.

Nu toți opozanții lui Putin mor sau se sinucid prin ”programul Windows” (adică sar pe fereastră) dar sunt la ora actuală în jur de 10 opozanți importanți care și-au pierdut viața. Denis Voronenkov, un fost membru al Partidului Comunist Rus care a început să-l critice aspru pe Putin după ce a fugit din Rusia în 2016 a fost ucis în Ucraina. În anii 1990, Nemțov a fost un star politic al „tinerilor reformatori” ai Rusiei post-sovietice. A devenit viceprim-ministru și a fost, pentru o vreme, văzut ca un posibil succesor la președinție – dar Putin a fost cel care i-a succedat fostului președinte Boris Elțin în 2000. Nemțov a susținut public această alegere, dar a devenit din ce în ce mai critic pe măsură ce Putin a anulat libertățile civile și a fost împins în cele din urmă la marginile vieții politice rusești. Nemțov a condus mitinguri masive de stradă în semn de protest față de rezultatele alegerilor parlamentare din 2011 și a scris rapoarte despre corupția oficială. El a fost, de asemenea, arestat de mai multe ori, în timp ce Kremlinul a reprimat mitingurile opoziției. În februarie 2015, la doar câteva ore după ce a îndemnat publicul să se alăture unui marș împotriva implicării militare a Rusiei în Ucraina, Nemțov a fost împușcat de patru ori în spate de un atacator necunoscut chiar în fața Kremlinului. Putin a preluat „controlul personal” asupra anchetei privind uciderea lui Nemțov, dar criminalul a rămas în libertate.

Un autoproclamat magnat care a devenit un element important în cercul interior al lui Elțin la sfârșitul anilor 1990, Berezovski și care a jucat un rol esențial în ascensiunea lui Putin la putere (inclusiv o campanie media care l-a defăimat pe Nemțov) a murit. Berezovski nu a putut să-și exercite influența sub noul președinte pe care îl ajutase. Înfrângerea lui în conflictul cu Putin a dus la autoexilul său în Regatul Unit, unde a promis că îl va doborî pe președinte. El a acuzat, de asemenea, Kremlinul că a orchestrat uciderea lui Alexander Litvinenko, un fost ofițer de informații fugit în Anglia, otrăvit în 2009. Berezovski a fost găsit mort într-o baie încuiată a casei sale din Regatul Unit, cu un laț în jurul gâtului, în ceea ce era la început considerat o sinucidere. Cu toate acestea, medicul legist nu a putut stabili cauza morții.

Reporter la Novaia Gazeta, Anna Politkovskaya (a cărei carte, „Rusia lui Putin”, l-a acuzat pe liderul de la Kremlin că a transformat țara într-un stat polițienesc), a fost ucisă în 2006.

Anastasia Baburova, de asemenea jurnalistă de la Novaia Gazeta, a fost împușcată mortal în timp ce încerca să-l ajute pe avocatul pentru drepturile omului Stanislav Markelov uciș și el (apăra ceceni). Autoritățile ruse au spus că în spatele crimelor s-ar fi aflat un grup neonazist, iar doi membri au fost condamnați pentru decese. Avocatul Serghei Magnitski a murit în custodia poliției în noiembrie 2009, după ce a fost bătut cu brutalitate, apoi i s-au refuzat îngrijirile medicale. A lucrat pentru omul de afaceri britanic-american William Browder pentru a investiga un caz masiv de fraudă fiscală guvernamentală.

Natalia Estemirova, o fostă jurnalistă care a investigat răpiri și crime care deveniseră obișnuite în Cecenia, a fost răpită din fața casei ei, împușcată de mai multe ori – inclusiv o împușcătură directă în cap – și aruncată în pădurea din apropiere. Nimeni nu a fost condamnat pentru uciderea ei.

Yuri Shchekochikhin, asasinat în 2003, fost jurnalist și autor care a scris despre crimă și corupție în fosta Uniune Sovietică. El investiga, pentru Novaia Gazeta, atentatele cu bombă de la apartamente din Moscova din 1999 când a contractat o boală misterioasă în iulie 2003. A murit brusc, cu câteva zile înainte de a pleca în Statele Unite. Documentele sale medicale au fost considerate clasificate de autoritățile ruse. Și câti or mai fi pe care nu-i cunoaștem. Scriind în POLITICO, Mihail Hodorkovski, fostul prizonier politic al lui Putin, le cere rușilor să scrie Alexei Navalnîi pe buletinele de vot atunci când vor merge la cabine pentru așa-numitele alegeri prezidențiale din 17 martie. Moartea lui Alexei Navalnîi, în opinia mea, marchează sfârșitul disidenței politice active în Rusia!

 

author avatar
Grumaz Alexandru Editorialist
Președinte Centrul de Analiză și Studii de SecuritateConsilier - Raiffeisen BankMaster of Science in National Resource Strategy - National Defense UniversityColegiul Național Sfântul Sava
236 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger