AcasăEconomieProgramul Casa Verde s-a fâsâit. Panouri fotovoltaice, doar pentru cei cu bani

Programul Casa Verde s-a fâsâit. Panouri fotovoltaice, doar pentru cei cu bani

Pe principiul să dăm mai puțin, să ajungă la toată lumea, Guvernul a subțiat banii alocați pentru instalarea panourilor fotovoltaice. În fapt, suma s-a redus la jumătate, astfel că românii care vor să beneficieze de această facilitate trebuie să scoată din buzunar cel puțin 12.000 de lei, ceea ce înseamnă și o renunțare la sprijinul persoanelor vulnerabile pentru a combate sărăcia energetică.

În contradicție flagrantă cu declarațiile referitoare la sprijinirea populației pentru reducerea facturilor la energie, Guvernul a înjumătățit suma pentru subvenția panourilor fotovoltaice. Măsura vine la pachet cu scumpirea sistemelor fotovoltaice pe piață, după ce același Guvern a decis să majoreze cota de TVA pentru acestea de la 5% la 9%, începând cu anul viitor. Potrivit Ministerului Finanțelor, în anul 2024, finanțarea care se acordă prin Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională, va fi în sumă de doar 10.000 lei/ solicitant.

”Modalitatea legală de modificare, prin notificare, în scopul prelungirii duratei proiectelor și al clarificării obligațiilor părților în contextul declarării acestora ca nefuncționale și nefinalizate, va face obiectul unor instrucțiuni emise de autoritățile de management, pana la data de 31 decembrie 2023. Fiecare AM va clarifica aceste aspecte în funcție de program și nevoi, acționând în termeni de eficiență și cu respectarea condițiilor și dispozițiilor prevăzute în contracte, decizii și ordinele de finanțare si legislația aplicabilă”, susține Ministerul Finanțelor.

Potrivit Ghidului de finanțare din aprilie 2023 a Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, finanţarea se acordă în cuantum de maximum 20.000 de lei, sub condiţia suportării unei contribuţii proprii a beneficiarului de 2.000 de lei.

Contestație cu cântec

În fapt, programul Casa Verde a fost blocat, în mod stupefiant, în urma unei contestații în instanță, încă de la sfârșitul lunii septembrie a acestui an. Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) anunța atunci că Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 se suspendă ca urmare a Hotărârii Curții de Apel Oradea nr. 199/2023 în dosarul 3168/111/2023, prin care se admite cererea formulată de reclamanta DHELECTRIC SYSTEMS SRL, în contradictoriu cu pârâta Administrația Fondului pentru Mediu.

”Prin această decizie s-a dispus suspendarea executării Deciziei de soluționare a contestației privind respingerea dosarului de validare al reclamantei DHELECTRIC SYSTEMS SRL, ca și instalator publicat pe site-ul AFM în data de 28 august 2023, și suspendarea întregii proceduri de publicare a listei instalatorilor validați, de alegere a acestora de către beneficiari și de încheiere a contractelor de participare și de finanțare până la soluționarea definitivă a cauzei ce face obiectul dosarului 3167/111/2023. Administrația Fondului pentru Mediu va depune cerere de recurs la Curtea de Apel Oradea în vederea deblocării și reluării Programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 în cel mai scurt timp”, transmitea AFM. Între timp, dosarul s-a blocat, după ce instanța și-a declinat competența.

Ce atâta verde?

În contrast evident cu politica Green Deal a UE, asumată și de România, Executivul a decis să taie și din banii programelor Rabla, care aveau ca scop înnoirea parcului auto cu autovehicule cu emisii scăzute de CO2.

Potrivit Ministerului Finanțelor, în anul 2024, cuantumul ecotichetului acordat prin Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, 2020 – 2024 va fi în sumă maximă de 10.000 lei. Totodată, cuantumul primei de casare acordate prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2020 – 2024 va fi în sumă de maxim 3.500 lei pentru achiziţionarea unei motociclete noi sau a unui autovehicul nou în schimbul casării unui autovehicul uzat, respectiv 5.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul casării a două autovehicule uzate. ”Prima de casare se va acorda numai în cazul în care beneficiarul deține în proprietate autovehiculul uzat pentru o perioadă mai mare de 3 ani”, arată Ministerul Finanțelor.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
5.769 afisari

8 COMENTARII

  1. Excelent !
    Sa punem in functiune termocentralele, mai putin Mintia, cea demolata de cumparatorul IRAKIAN !
    Apoi, sau concomitent, sa iesim eapis din ue , lagar nazist condus de nebuni !

  2. Toți ăștia care și-au pus astfel de țigănii pe case sau mai știu eu unde trebuie obligați să suporte cheltuielile cu dezafactarea lor atunci când le va veni sorocul. Da, da, să fie și atunci prosumatori de rit hecologist!

  3. Asta e una din cele mai bune HG-uri emise vreodată.
    O să-i liniștească pe progresiștii care abia așteptau să conducă tinichele pe baterii și pe retardații care aveau senzația că panourile solare pot compensa un sistem energetic național.

  4. de ce sa dai bani pentru panouri la aia care au multi bani ?….excrocherie cu adresa….platesc toti romîni pentru aia cu bani….

  5. Fotovoltaicele poluează mult si la dezafectare emit azbest. Ungurii si sarbii cumpăra ieftin de la ruși si nu au nevoie sa faca experiențe cu sistemul energetic national, sa-l decompenseze si sa produca panică la sate si orașe cu fluctuațiile lor.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger