AcasăEconomieProbleme majore la reactoarele nucleare modulare. Americanii nici nu au pomenit de...

Probleme majore la reactoarele nucleare modulare. Americanii nici nu au pomenit de ele

În timp ce ministrul Energiei, Sebastian Burduja, precum și premierul Marcel Ciolacu o țin una și bună că reactoarele modulare americane vor fi montate în premieră în România, Polonia a bătut palma pentru construcția altor SMR-uri, care par a fi cele mai avansate și performante. Alianței GE Hitachi Nuclear Energy, producătoarea reactoarelor modulare, i s-a cerut să rezolve mai multe probleme la SMR-uri, printre acestea numărându-se cele legate de protecția împotriva radiațiilor și a incendiilor.

Reactoarele modulare nucleare au încă probleme nerezolvate. Acestea au ieșit la iveală odată cu dezvoltarea proiectului SMR al uneia dintre cele mai importante și puternice alianțe din acest domeniu, GE Hitachi Nuclear Energy (GEH), care va construi, până în 2028, reactorul modular mic GE Hitachi BWRX-300. Deși Comisia Canadei pentru Securitate Nucleară (CNSC) nu a identificat bariere fundamentale în calea acordării de licențe BWRX-300 în evaluarea sa, organismul a concluzionat că sunt necesare informații mai aprofundate care susțin protecția împotriva radiațiilor, factorii umani, dezafectarea și protecția împotriva incendiilor, pentru ca CNSC să determine modul în care aceste programe vor îndeplini cerințele de reglementare. De asemenea, sunt necesare informații suplimentare privind limitarea eliberării de radionuclizi în timpul activităților de manipulare a combustibilului și măsurile de protecție pentru lucrători în cazul unui accident de criticitate în afara miezului, a spus comisia. Nimic din toate acestea nu se regăsește în prezentarea și solicitarea de autorizare a reactoarelor nucleare modulare de la NuScale, care sunt prezentate ca fiind extrem de sigure, fără a se fi răspuns la întrebări esențiale. În septembrie 2023, SN Nuclearelectrica SA și NuScale Power salutau aprobarea de către Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a Documentului Bază de Autorizare (Licensing Basis Document – LBD) pentru centrala nuclearoelectrică NuScale. Documentul Bază de Autorizare stabilește cerințele de autorizare pentru proiectul centralei cu șase module, documentele de reglementare, codurile și standardele aplicabile, atât naționale, cât și internaționale, precum și caracteristicile proiectului care asigură îndeplinirea cerințelor și criteriilor de securitate nucleară. Și, evident, din nou, nimic despre securitatea proiectului.

Costuri reduse

Potrivit site-ului ge.com, există un interes global în creștere pentru BWRX-300, dat fiind faptul că, pe lângă atingerea obiectivelor de decarbonizare, acest SMR este conceput pentru a reduce costurile de construcție și operare sub alte tehnologii de generare a energiei nucleare. Astfel, la începutul acestui an, Fermi Energia a anunțat că a selectat BWRX-300 pentru o potențială implementare în Estonia, iar Tennessee Valley Authority (TVA) a început planificarea și acordarea de licențe preliminare pentru o potențială implementare a unui BWRX-300 la Clinch River Site de lângă Oak Ridge, Tennessee. Totodată, SaskPower a selectat BWRX-300 pentru o potențială implementare în Saskatchewan la mijlocul anilor 2030. Zilele trecute, Polonia a dat undă verde pentru construcția a 24 de SMR-uri de acest tip. „Guvernul polonez a decis să emită o decizie de principiu și a aprobat șase locații pentru construirea a 24 de unități de ultimă generație de tip GE Hitachi BWRX-300 în Polonia”, a declarat directorul executiv al OSGE (Orlen Synthos Green Energy, o societate mixtă între cel mai mare rafinător din Polonia, Orlen, și compania de produse chimice Synthos), Rafal Kasprow, la Summitul Net Zero Nuclear.

Progrese semnificative

În martie 2023, GE Hitachi Nuclear Energy (GEH) a anunța că reactorul său modular mic (SMR) BWRX-300 a atins o etapă semnificativă de pre-autorizare în Canada, odată cu finalizarea fazelor unu și două ale Procesul de evaluare a designului furnizorilor (VDR) al Comisiei Canadei de Securitate Nucleară (CNSC). „BWRX-300 este prima tehnologie SMR care a finalizat două faze ale procesului VDR al CNSC. Finalizarea cu succes a acestor faze și feedback-ul pe care l-am primit cu privire la designul nostru SMR sunt pași importanți în implementarea acestei tehnologii”, declara Sean Sexstone, vicepreședinte executiv al Advanced Nuclear GEH.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
20.145 afisari

14 COMENTARII

 1. Alo, aici bucatareasa! Expert în „ciorbe reincalzite”.
  Nu ma baga nimeni în seama, dar eu tot „bat ca surdu’n toba”…
  De foame.

 2. I-au pacalit si pe polonezi? Pacalit inseamna ca polonezii o sa plateasca foarte scump ceva care va produce putina energie dar care vine cu multe riscuri la pachet. Ca si la noi. Totusi cineva mai castiga din treaba asta, in afara de cei care incaseaza gramezile de bani platiti de cetatenii tarilor respective devenite tari-cobai: este vorba de tradatorii din tarile care aproba aceste proiecte, ei primesc fie spaga, fie sustinere amerloca, ca slugi supuse.

 3. Propaganda filo-rusa susținută cu perseverenta si dublata de o mare doza de prostie și ignoranta. Tehnologia asta se folosește de câteva decenii pe vase și submarine cu destinație militara. Sunt mici diferențe. Poare aflam și cine scrie tâmpeniile astea, ca articolul nu este semnat. Asta denotă lașitate.

 4. Americanii au abandonat proiectul NuScale fiind prea scump.Independenta energetica se poate obtine si prin alte moduri mai puțin periculoase…

 5. Tehnologia este periculoasă, există riscuri, dar ne permitem să renunțăm?? Cum ar arăta viața noastră dacă ne-am întoarce la tehnologiile de până la începutul secolului XX? Suntem condamnați la dezvoltare, stagnarea este condamnarea societății la disoluție, dispariție. Și tot din cauza asta omul trebuie să iasă în spațiu, nu numai pentru curiozitatea științifică ci pentru resurse economice.

 6. Reactoare nucleare de jucarie, pt prostit fraierii. Nu se vor realiza prea curand, mai degraba niciodata iar banii pt incercari ii deconteaza fraierii, romanii.

 7. Va invit sa va stabiliti domiciliul in comuna Doicesti, acolo unde se doreste instalarea SMR.
  Locatia se afla chiar in centrul comunei, casele sunt ieftine.

 8. Revin cu propunerea avansată de la bun început: Renunțarea la SMS și focalizarea pe finalizarea unităților 3 și 4.
  Nu avem fonduri pentru experimente.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri