AcasăEconomiePrivatizarea distribuției energiei electrice, un eșec total. Zero investiții în rețele

Privatizarea distribuției energiei electrice, un eșec total. Zero investiții în rețele

Deși contractele de privatizare a distribuției energiei electrice prevedeau investiții obligatorii în rețele, operatorii străini, cu sprijinul ANRE, le-au lăsat la nivelul de acum peste 30 de ani, ne spune Bende Sandor, preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor. Consecința este că rețelele s-au supraaglomerat, atingându-se o limită periculoasă. Soluția urgentă este acum oprirea racordărilor prosumatorilor la aceste rețele. 

Rețelele de distribuție a energiei electrice sunt aceleași de peste 30 de ani. Și asta pentru că operatorii străini nu au fost obligați de ANRE să investească în modernizarea și extinderea acestora, așa cum era prevăzut în contractul de privatizare. Consecințele sunt acum multiple, de la pierderi uriae de tensiune pe traseu, până la imposibilitatea racordării prosumatorilor. În cazul prosumatorilor, vorbim despre racordarea la rețelele de distribuție de joasă tensiune, iar în cazul unităților de producție parcuri fotovoltaice, vorbim de racordarea la nivelul mediu de tensiune de 20 kV sau cu tensiuni mai mari, de peste 110 kV, cu racordare direct la rețelele de transport.

”Problemele le avem în zona de distribuție de joasă tensiune și, eventual, de tensiune medie. Avem aceeași capacitate a rețelelor de joasă tensiune de pe vremea lui Ceaușescu, proiectate la un anumit consum și, dacă ne uităm, aproape că s-a dublat consumul pe aceste rețele. Aici vorbim de pierderi enorme de tensiune, pentru că rețelele sunt foarte, foarte lungi și foarte încărcate, vorbim de o calitate nesatisfăcătoare a curentului electric ș.a.m.d. Deci problemele stringente și urgente le avem pe joasă tensiune, unde sunt racordați prosumatorii. În retorica mea din ultimii 7 ani nu s-a auzit altceva decât lipsa investițiilor din domeniul distribuției energiei electrice”, ne-a declarat Bende Sandor, preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor. Acesta arată că legislația primară îi permite ANRE să recunoască într-un procent cât mai mare doar investițiile în rețea, chiar de peste 80%, și că nu mai este nevoie de o altă legislație, pentru că autorității i se permite să pună target-ul de investiții în rețele, prin contractul de privatizare. ”ANRE trebuie să-și facă datoria și, dacă sesizează probleme legislative, care necesită modificări pentru a putea să implementeze și mai bine acest lucru, atunci noi îi stăm la dispoziție”, susține deputatul Bende Sandor.

Soluția imediată, stocarea

Potrivit președintelui Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, Bende Sandor, soluția ar fi ca proiectele de finanțare să fie făcute de acum încolo cu instalații de stocare, care vor dubla prețul. Asta înseamnă că, în loc de un milion de beneficiari, vor fi doar 500.000. ”Prosumatorul este acel consumator care produce energie pentru consum propriu și doar plusul îl injectează în rețea, numai cu unii ar dori să facă un act comercial și să câștige din asta. Dar nu este în regulă să injectezi surplusul de energie în rețea, pentru că este în defavoarea consumatorilor, fiind foarte greu de ținut în parametri normali energia electrică. Nu ne putem juca. Dacă lucrurile se înrăutățesc în privința atingerii limitei de suportabilitate a rețelelor, atunci este posibil să venim cu o lege care să limiteze capacitatea instalată a prosumatorilor. Nu pot să spun că de azi, de mâine nu se va mai accepta niciun branșament, dar ne apropiem de limită”, ne-a precizat deputatul Bende Sandor.

Au mai rămas 500 MW

Președintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, Bende Sandor, a mai semnalat că şi Uniunea Europeană şi legislaţia actualmente în vigoare spun că aceste facilităţi pentru prosumatori se pot da şi se vor da atâta timp cât nu afectează reţelele. Astfel, cetățenii trebuie să știe că, în momentul în care prosumatorii ajung la o capacitate de producţie de peste 8% din puterea totală instalată a României, ceea ce este considerat astăzi undeva la 18.000 de MW, atunci poate să mai diminueze sau să taxeze în plus aceste investiţii. Asta ar trebui să fie la 1.400-1.600 MW, în condițiile în care a fost deja depășit nivelul de 1.000 MW.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.