AcasăEconomiePreluarea regenerabilelor mai așteaptă. Guvernul prioritizează investițiile pentru Republica Moldova

Preluarea regenerabilelor mai așteaptă. Guvernul prioritizează investițiile pentru Republica Moldova

Investițiile în infrastructura de transport gaze și energie electrică, precum și în depozitarea gazelor pentru Republica Moldova au devenit, brusc, obiective strategice de importanță națională. Guvernul a semnat un memorandum cu țara vecină în care își asumă prioritizarea acestor investiții în detrimentul celor cu adevărat strategice, care să preia energia produsă de regenerabile și să asigure accesul la sistem a prosumatorilor.

La solicitarea Republicii Moldova, Guvernul a semnat un nou memorandum cu această țară, în care își asumă prioritizarea investițiilor pentru transportul gazelor și energiei, precum și a depozitării gazelor în România. Numai Transelectrica are nevoie de peste 7 miliarde de lei pentru a realiza planul major și strategic de investiții în liniile de transport a energiei electrice în țară, investiții care să ajute la preluarea energiei regenerabile variabile și la echilibrarea sistemului. Printre cele mai importante se numără liniile noi de curent alternativ și de curent continuu de evacuare a producției eoliene onshore și offshore din zona Dobrogea, respectiv a producției generate de Unitatea 3 și de Unitatea 4 ale Centralei Electrice Nucleare de la Cernavodă, pe traseul Tuzla-Podișor și Podișor-Corbu-Hurezani-Hațeg-Recaș-Horia-Nădlac. Invocând implementarea obiectivelor de politică energetică ale Uniunii Europene privind dezvoltarea interconectărilor cu statele învecinate şi întărirea acestora cu partenerii săi din cadrul Comunităţii Energiei, în special cu Republica Moldova, Guvernul a decis să-și asume o altă ordine a priorităților naționale.

Astfel, potrivit memorandumului, România și Republica Moldova vor colabora în vederea promovării şi realizării proiectelor de interconectare a reţelelor naţionale de transport de gaze naturale şi energie electrică, precum și pentru realizarea depozitelor de înmagazinare a gazelor naturale.

Mai mult gaz

În domeniul gazelor naturale, țițeiului și produselor petroliere, România și Republica Moldova vor crește capacitățile de transport de gaze naturale, vor extinde conductele existente și dezvolta capacitățile de stocare a gazelor naturale de pe teritoriul României și vor coopera în vederea menținerii unui nivel minim de rezerve de țiței și/sau de produse petroliere. Documentul prevede și semnarea , pe parcursul anului 2024, a unui Acord bilateral care să prevadă identificarea de spații de depozitare în vederea creării de stocuri de urgență ale Republicii Moldova pe teritoriul României. În domeniul energiei electrice, se va construi obiectivul de investiții de importanță strategică Linia Electrică Aeriană de 400 kV Suceava – Bălți, se vor extinde stația 400 kV Suceava și stația 400 kV Bălți”, se vor construi linii de interconexiune și o stație electrică de pe teritoriul României și se vor realiza interconexiuni de comunicație pe liniile electrice existente, precum și alte linii electrice stabilite de comun acord, potrivit memorandumului.

Cine plătește?

Autorităţile desemnate, printre care Ministerul Energiei, condus de Sebastian Burduja, care a și semnat memorandumul, își vor coordona  poziţiile în cadrul reuniunilor în formatul Comisia Europeană – România – Republica Moldova – instituţii financiare internaţionale, în vederea realizării cu prioritate a obiectivelor nominalizate în Memorandum de Înțelegere.

”Autorităţile desemnate vor face demersuri către Comisia Europeană şi instituţiile finanţatoare în vederea includerii proiectelor din respectivul Memorandum de Înțelegere pe listele de proiecte energetice prioritare ale Uniunii Europene/Comunităţii Energetice şi vor avea în vedere asigurarea cu prioritate a finanţării acestora din surse proprii şi atrase”, se mai arată în memorandum.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.739 afisari

5 COMENTARII

  1. Cum brusc, vorba ardeleanului, au trecut doar 33 de ani de la Podul de Flori?
    Au pus o țeavă de gaze anul trecut pînă la Prut țeavă ce nu poate duce nici măcar jumate din necesarul R Moldova.
    Nu este nici o linie de înaltă tensiune care să treacă Prutul!
    Prostie? Mircea, fă-te că lucrezi? Bețe-n roate unirii românilor?

  2. Mai terminați, băi, cu „unirea românilor”. Și așa suntem mulți și proști aici.

  3. Dati-le bah tot la Moldova si la Ukraina, sa nu mai ramana in tara asta nici macar scaieti, sa ramana totul pustiu ca s-o duca bine altii, rumunii da-i dreaq de prosti, sa stea doar in izmene la lumina opaitzului.

  4. Sa fim clari! In Moldova, devenita iarasi rss moldoveneasca NU mai sunt romani! Toti cei care se simteau romani si au dorit asta, adica o mare majoritate, au venit in Romania si au dobandit cetatenia romana, avand aceste drept legal, dupa care s-au imprastiat in toata UE la munca fiind cetateni europeni, prin alianta, dar cu toate drepturile. Au ramas cetatenii rusi, ucrainieni, cargazi, kazahi si alte foste sau actuale etnii de pe teritoriul fostei URSS. Pentru acesti cetateni rusi facem toate aceste eforturi? Stimabila din poza este foarte smechera si suge la doua tate, ia si de la Putin, pe care-l injura de zor si de la noi, pe care inca nu ne injura fiindca a dat de niste prosti care-i dau ce cere. Asa ca ajunge cu sora noastra de peste Prut!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger