AcasăEconomiePortiță de scăpare. Sancțiuni mai blânde pentru concurența neloială încurajată de autorități

Portiță de scăpare. Sancțiuni mai blânde pentru concurența neloială încurajată de autorități

Bogdan Chirițoiu, cadou de rămas bun pentru marile companii din România

Pentru a avea motivul legal de reducere consistentă a amenzilor acordate, de regulă, multinaționalelor, Consiliul Concurenței vrea să introducă la circumstanțe atenuante mai multe elemente. Printre acestea se numără și cazul în care comportamentul neloial a fost autorizat sau încurajat de autorităţi publice ori de legislaţia existentă. Totodată, reducerea amenzii se va aplica și atunci compania dovedeşte acordarea de despăgubiri persoanelor prejudiciate.

Înainte de apropiata sa plecare din funcție, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, vrea să ofere un cadou multinaționalelor, schimbând fundamental instrucțiunile privind individualizarea sancţiunilor în acest domeniu. Practic, noile instrucțiuni personalizează pedepsele și oferă portițe de scăpare în cazul încălcărilor Legii concurenței, care prevăd amenzi uriașe. Până acum, circumstanțe atenuante, care beneficiau de o reducere a amenzii, erau considerate colaborarea și recunoașterea faptei. Prin noul act normativ, nivelul amenzii se poate reduce și atunci când comportamentul neloial al persoanei juridice a fost autorizat sau încurajat de autorităţi publice ori de legislaţia existentă, când întreprinderea dovedeşte încheierea de tranzacţii cu persoanele prejudiciate de încălcarea legislaţiei în materia concurenţei neloiale cercetate, în scopul acordării de despăgubiri sau când persoana juridică ia măsuri de remediere a afectării produse ca urmare a practicii de concurenţă analizate. Cele trei puncte introduse la circumstanțe atenuante echivaleză, practic, cu reducerea oricărei amenzi pe care Consiliul Concurenței o va mai aplica în viitor, din motive mai mult decât evidente.

Se evaluează gravitatea

Proiectul elaborat de Consiliul Concurenței introduce și evaluarea gravității încălcării legislației, care se va face de la caz la caz, pentru fiecare tip de încălcare, luându-se în considerare toate împrejurările relevante ale cazului. Astfel, în evaluarea gravităţii încălcării se vor lua în considerare, printre altele, natura faptei săvârşite, proporționalitatea cu gradul de pericol social al faptei săvârşite, evaluarea împrejurărilor în care a fost săvârşită fapta, aprecierea modului şi a mijloacelor de săvârşire a acesteia, scopul urmărit, urmarea produsă, precum şi circumstanţele personale ale contravenientului. Gradul de pericol social va fi evaluat şi în funcţie de importanţa sectorului economic în care acesta s-a produs, apreciat în ansamblul economiei naţionale, iar evaluarea împrejurărilor în care a fost săvârşită fapta va avea în vedere contextul economic și social, dar și existența unor evenimente sociale neprevăzute. ”Dacă practica de concurență neloială a fost implementată doar la nivelul unuia sau mai multor puncte de lucru, spre exemplu prețurile speculative au fost implementate doar în unele zone, întreprinderea poate beneficia de o reducere a cuantumului amenzii de maxim 50%, prin raportarea veniturilor anuale înregistrate în respectivele locații, în care s-a implementat fapta, la veniturile totale anuale ale întreprinderii. Când fapta de concurență neloială are în vedere doar anumite produse, întreprinderea poate beneficia de o reducere a cuantumului amenzii de maxim 70%, prin raportarea veniturilor anuale înregistrate din vânzarea respectivelor produse la veniturile totale anuale ale întreprinderii”, se arată în proiectul de act normativ.

Amenzi anemice pentru multinaționale

Printre cele mai importante amenzi date de Consiliul Concurenței în 2022 se numără 26,6 milioane de euro pentru 65 de companii și Asociația Concesionarilor Dacia, Renault și Nissan – ACODAREN,

3 milioane euro pentru Generali S.p.A. UK Branch, Generali România, Omniasig și un broker de asigurări, 2,7 milioane euro pentru Volvo România și 2 milioane euro pentru Mega Image.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.085 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger