AcasăEconomiePolitică stupefiantă la Guvern. Ia cu o mână de la multinaționale și...

Politică stupefiantă la Guvern. Ia cu o mână de la multinaționale și cu 3 mâini de la companiile românești

Guvernul nu vrea să supere multinaționalele și jupoaie capitalul românesc

Sindicaliștii din ANAF atrag atenția să nu este echitabil ca multinaționalele să plătească un impozit de 1%, iar microîntreprinderile să plătească 3%, lovindu-se, astfel, direct în capitalul românesc. Deși nu există încă o formă finală a proiectului de lege a austerității, sindicaliștii au mai remarcat că, în doar două zile, impozitul pentru firmele din energie a scăzut de la 1%, la 0,5%.

Măsurile fiscale draconice pe care Guvernul vrea să și le asume sunt, în mare parte, inechitabile. Și asta pentru că cele mai dure dintre ele vizează populația și microîntreprinderile românești, tratamentul pentru bănci și multinaționale fiind extrem de blând. Foarte plastic spus, statul ia doar cu o mână de la firmele străine și cu trei mâini de la cele românești, în condițiile în care companiile autohtone se zbat să supraviețuiască. Sindicaliștii din ANAF consideră însă că ar fi trebuit să existe cel puțin o cotă de impozitare egală pentru firmele românești și cele străine.

”Exact cum am mai spus, băncile din România făceau cele mai mari profituri din UE și aici plăteau cel mai mic impozit. De exemplu, o bancă austriacă se împrumuta cu o dobândă mult mai mare de la banca mamă din Austria și, chiar dacă aici aveau cele mai mari dobânzi din Europa, ei erau pe pierdere. Teoretic, degeaba ai 16% din profit, pentru că o pierdere înseamnă zero lei la bugetul de stat. Acum o să plătească oricum 2% din cifra de afaceri, ceea ce este bine, dar ar fi trebuit să plătească cel puțin 3%. Nu mi se pare normal să impozitezi microîntreprinderile românești cu 3% și să impozitezi firmele din gaze și din energie cu 0,5%, pentru că în două zile a scăzut de la 1% la 0,5%. Singura măsură cu care nu sunt de acord este triplarea impozitului la microintreprinderi. Acolo îi lovește pe cei mici mult prea tare. Iar această taxare a băncilor, a multinaționalelor, a firmelor din energie se face mult prea timid, iar a micilor afaceri mult prea brusc. Nu este normal să pui 1% la multinațională și 3% la o întreprindere mică. Ori pui 3% pentru toată lumea, ori pui 1% pentru fiecare, ca să fie o echitate”, ne-a declarat Dorin Modure, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Fiscală ”Solidaritatea”.

Vine momentul zero

În ce privește supraimpozitarea de 70% pe averea obținută cu surse neidentificate, reprezentanții sindicaliștilor din ANAF spun că este posibil ca Guvernul să introducă un moment zero pentru o amnistie fiscală.

”Până acum nu a funcționat nicicum această impozitare, pentru că ori era infracțiune, ba se impozita cu cotele normale. Acum se vrea să se facă o supraimpozitare, ceea ce este corect, zic eu. Dacă cineva are 15 case și 20 de milioane de lei în cont și are un venit legal declarat, de când lucrează, de 1.000 de euro, atunci inspectorul fiscal îl va întreba de unde are banii. Aici este vorba de sarcina probei, pe care trebuie să o facă cel verificat, cu referire la banii care nu se pot justifica, încasați la negru sau din infracțiuni. Totul are un moment zero. Și în Italia s-a aplicat. Prima amnistie fiscală a fost la italieni, care au avut posibilitatea să scoată banii de la saltea și să achite un impozit pe ei și a fost ca și cum i-au câștigat legal. Și aici vorbim și despre proprietăți, nu numai despre banii pe care îi au. Și s-au adus o grămadă de bani la bugetul de stat. La genul acesta de reglementări, când apar, se dă un termen, în care să vină toată lumea să declare și să-și plătească cota de impozit”, ne-a precizat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Fiscală ”Solidaritatea”, Dorin Modure.

Incertitudini până la forma finală

Sindicaliștii arată că luni a ieșit ultima variantă a proiectului de lege pe surse, marți s-a pus în transparență decizională deja modificat, iar miercuri au mai apărut vreo 4 modificări. ”Până nu văd forma finală a legii, nu pot spune nimic concret. Dar, în principiu, genul ăsta de legislație așa se aplică. Se dă un termen până când toată lumea poate să-și declare toate veniturile și toți banii pe care îi are, îi impozitează dacă nu au fost impozitați, după care, dacă te prinde Fiscul, se aplică măsura din lege, cu impozitare de 70%. Deci poate fi un fel de amnistie fiscală, să-ți dea posibilitatea să declari la Fisc că ai găsit prin casă vreo sută de mii de euro și îi declari. Nu te întreabă nimeni de unde îi ai, ți se impozitează cu 16% și gata. Asta este o măsură foarte bună. Dacă ți se dă posibilitatea să declari și să te albești și dacă nici atunci nu faci, cu 16%, înseamnă că provin dintr-o sursă ilegală. Dar trebuie să așteptăm să vedem cum va ieși legea în forma finală, să vedem dacă se dă sau nu un termen de conformare. Bănuiesc că se va porni, la verificări, de la o diferență de 50.000 de euro. O amnistie fiscală asta înseamnă, că nu te întreabă de unde ai banii și cum i-ai făcut, atâta vreme cât vii în termenul dat de Guvern și plătești impozitele pe ei și atunci se prezumă că i-ai făcut legal. Legea nu vizează oamenii obișnuiți, dar vizează mult mai mulți decât ne închipuim noi”, ne-a mai declarat Dorin Modure.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.177 afisari

8 COMENTARII

  1. E lege ue sa impoziteze la sursa veniturile asa ca e inutila vorbaria singura certitudine e ca va lua de la romani triplu asa ca tradarea e pe fata!! Slugi la toti neicanimeni mondiali!!

  2. Tradatorii de tara din echipa cistigatoare, slugile multinationalelor.

  3. Dupa urmatoarele alegeri o sa guverneze cei de la AUR singuri, tradatorilor din echipa cistigatoare!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger