AcasăEconomiePolițele RCA, sub jugul austriac. Guvernul execută ordinele de la Viena

Polițele RCA, sub jugul austriac. Guvernul execută ordinele de la Viena

Piața RCA din România este acaparată de firmele austriece, două dintre ele având acționari Primăria Viena, ne spune conducerea Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România. Acesta este, cel mai probabil motivul pentru care Guvernul refuză să emită polițe RCA de stat, încălcând legea și menținând în țară cele mai mari tarife din UE și cele mai mici despăgubiri acordate.

Refuzul și tergiversarea aplicării Legii 132/2017, care prevedea emiterea de polițe RCA de către statul român încă de acum 6 ani, nu are absolut nicio explicație logică. În ultimii ani, guvernele au tot anunțat că CEC Bank face demersuri pentru obținerea autorizației de emitere a polițelor RCA, însă nimic nu s-a mișcat. Și asta în condițiile în care, în doar doi ani, România s-a confruntat cu falimentul a două firme de asigurări, cu cote uriașe de piață, care a provocat majorarea exagerată a tarifelor RCA, pentru acoperirea găurilor lăsate de cele două companii. Și acum, când Executivul se confruntă cu proteste uriașe ale transportatorilor, dar și ale populației, care nu mai pot plăti tarifele enorme cerute de asigurători, se evită abordarea subiectului CEC Bank.

Apariția RCA-ului de stat ar însemna atât profit pentru compania bancară de stat, cât și prețuri rezonabile la asigurarea obligatorie, însă Guvernul nici nu vrea să audă. Și nu vrea să audă pentru că RCA-ul de stat va provoca o migrație a asiguraților către CEC Bank și o diminuare a profiturilor și a cheltuielilor de administrare exagerate ale companiilor străine. Conducerea Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) ne spune că Asirom și Omniasig au ca acționar Primăria Viena și că, împreună cu celelalte două companii austriece , Uniqa și Grawe, dețin un procent important din piața asigurărilor din România. În plus, susține conducerea COTAR, ASF a refuzat să accepte intrarea altor companii din Germania , Franța și alte țări, fapt care a împiedicat o concurență reală pe piață.

Șmecheria ASF

Revendicările transportatorilor nu s-au rezolvat, susține Vasile Ștefănescu, președintele COTAR. Acesta arată că noul vicepreședintele ASF, Sorin Mititelu, s-a poziționat din start ca apărător al companiilor de asigurări.

”Noi am cerut să se aplice tarifele de referință pentru toți asigurații, transport de marfă, transport persoane, și autoturisme, nu doar pentru transportul de marfă. În acest tarif de referință, care este făcut pentru fiecare categorie de transport, sunt incluse frecvența daunelor, marja de profit de 5% și toate cheltuielile. ASF vrea să aplice tariful de referință și să reducă RCA doar la transportul de marfă, nu și la transportul de persoane și la cei 7,5 milioane de șoferi de autoturisme, care sunt la fel de afectați. Probabil a fost o înțelegere între ASF și companiile de asigurări, să scape de transportatori, care au ieșit la proteste. Toată lumea trebuie să beneficieze de reduceri la tariful RCA, că în România este cel mai mare tarif din UE și se plătesc cele mai puține despăgubiri”, ne-a precizat Vasile Ștefănescu, președintele COTAR.

În acest moment, nu există poliță RCA mai mică de 14.000-15.000 de lei la transportul de marfă, deși tariful de referință este de 8.600 de lei. La fel și în cazul celorlalte polițe RCA, tarifele sunt duble față de cele de referință, ne mai spun reprezentanții transportatorilor.

Soluția CEC Bank

Valoarea totală a despăgubirilor plătite de asigurători nu depășește 30%, așa cum s-a semnalat într-un raport UE, însă vicepreședintele ASF, Sorin Mititelu insistă că firmele din acest sector ar plăti 70%, fără a aduce vreun argument în acest sens, a mai arătat conducerea COTAR. ”Cred că în cei 70% a trecut și huzurul asigurătorilor, salariile uriașe din consiliile de administrație, sediile închiriate cu câte 800.000 de euro pe lună, plus cheltuieli uriașe pe reasigurare, de 60-70%. Tocmai de aceea este nevoie de o firmă de asigurări românească. CEC Bank are deja infrastructura creată, nu mai trebuie să plătească chirii exorbitante, nu trebuie să cumpere mașini de lux și să dea bani grei consiliului de administrație, și atunci o să vedem un preț mult mai mic la RCA”, ne-a mai declarat președintele COTAR, Vasile Ștefănescu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
24.408 afisari

35 COMENTARII

  1. Tradatorii de tara din echipa cistigatoare sint slugile austriecilor!

    • Pana recent EUROINS si CITY INS ocupau 80%din piata RCA si nu erau austriece ! vede cineva?
      dar au fost impinse in groapa, si nu de austrieci ci de cozile de topor romanesti… stiu ei cine

  2. inseamna ca asa trebuie din moment ce nimeni nu este tras la raspundere .de ex sri a avizat vinderea termo Mintia pe nimic , ce ne mai miram ca fiecare face ce vrea .

  3. Nu se mai satura ba gura asta austriaca sa tot inghita din tara numita Romania??? Vai de capul vostru,sa nu ziceti ca nu stiti ca voi sunteti neamul alungat de la fata lui Dumnezeu,sa stiti ca iertare nu veti gasi!!

  4. Tradatorii de neam sunt slugile tuturor, nu numai ai austriecilor. Cand te conduc numai hoti , asta avem . Un mare … ciolac!

  5. Eu am făcut asigurarea la fostul ASIROM care a fost preluat de austrieci și este foarte convenabil. Voi faceți la Țiriac ca să fiți patrioți.

  6. „Conducerea Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) ne spune că Asirom și Omniasig au ca acționar Primăria Viena și că, împreună cu celelalte două companii austriece , Uniqa și Grawe, dețin un procent important din piața asigurărilor din România.”
    Deci noi toti soferii romani platim niste bani OBLIGATORIU unor firme austriece, care astazi sunt, dar maine nu-e… Frumos domnilor guvernanti, mai jos decat ati ajuns in aceasta mocirla plina cu dejectii nu mai aveti cum. Sa fiti mandri de voi cand o sa inghititi pe saturate ceea ce va place foarte mult.

  7. Transpira Austria+Ungaria= love, sa destabilizeze economic Romania.De la defrisari infractionale, la dobanzi si comisioane la Banci, la OMV care face preturi de lux, pana la RCA.
    Aia care ar trebui sa se ocupe de siguranta economica a tarii, ce or mai face?

  8. Ce nu au putut face cu sabia acum sute de ani, fac cu pixul ( banul) astăzi. Au cucerit o tara de decucerit!

  9. cu ASIROMUL stie ce actionari are?
    Sau iarasi un mistocar rupt in izmene?
    Inca o data se vede ca Austria ne alege alesii. 50 de servicii romanesti, treziti-va ca ai vostrii copiii vor fi iobagi!

  10. Nu cotar , voi „transortatorii” ATI AVUT firma VOASTRĂ de asigurari !!!
    ASOTRANS bre !
    Când ati vazut că vă PAȘTE FALIMENTUL ați vandut-o bulgarilor de la EUROINS !!!
    Păi dacă e atât de PROFITABIL RCA-ul de ce nu ați pastrat-o ???
    Că doar nu ati fi dat cloșc care făcea puii de aur !!!!

  11. Plătesc asigurări din 81 fără nici un incident, dar polița crește semnificativ în fiecare an , de ce nu face CEC asigurări așa cum au promis ?

  12. Si mai vrem Schengen, nu?
    Pai daca se facea numai miscarea asta cu distrugerea acestui monopol, austriecii si-o luau in freza frumos.
    Insa din articol trag concluzia ca in Schengen nu ne vor politicienii romani nu austriecii

  13. Dacă cineva m-ai crede ca astazi sau in trecut conducerile guvernante majoritare ale PSD și alți au dorit sa fie normali ,sa aibă grija de popor va înșelați!! Obligi pe șoferi sa facă polite altfel ii lasi fara masina dar nu vegezi și aperi de lupii !!!,facind concurenta cu companii ale statului -Asa ar fi guvernele normale , insa cind pui hoti care se cred miei și prosti numiți de alți în timp ce ei stau in spate și păpușesc ,amante și fini care se pricep cel mult la maturat wc ,hoți care cind ajung aduc alți hoti și fac ce stiu m-ai bine -sa tolereze furtul si incompetenta ,,,Romănia nu se face bine ….nu simtiti asta de 30 ani .

  14. Dacă cineva m-ai crede ca astazi sau in trecut conducerile guvernante majoritare ale PSD și alți au dorit sa fie normali ,sa aibă grija de popor va înșelați!! Obligi pe șoferi sa facă polite altfel ii lasi fara masina dar nu vegezi și aperi de lupii !!!,facind concurenta cu companii ale statului -Asa ar fi guvernele normale , insa cind pui hoti care se cred miei și prosti numiți de alți în timp ce ei stau in spate și păpușesc ,amante și fini care se pricep cel mult la maturat wc ,hoți care cind ajung aduc alți hoti și fac ce stiu m-ai bine -sa tolereze furtul si incompetenta ,,,Romănia nu se face bine ….nu simtiti asta de 30 ani și culma cei m-ai rai sint Austrieci care n-o trag la greu .

  15. Mai este ceva romanesc in colonie? Doar slugarnicia. Votati slugile, votati tradarea de tara!

  16. Dl Ciolacu a numit un infractor la ASF pe nume Sorin Mititelu Vicepreședinte la piața de asigurări . Din păcate PSD a sărit din lac în put scăpând de Cristian Roșu un drac cu chip de om dar a dat de tasu Sorin Mititelu . O să vedeți dl Ciolacu ce vă va aduce acest Mititelu. Țineți minte.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Nicușor Dan recunoaște că e incapabil să rezolve problemele din Capitală. Traficul și apa caldă, peste alte două mandate

În 2020 Nicușor Dan, candidat la primăria Capitalei, promitea, printr-o serie de mesaje electorale, rezolvarea rapidă a problemei termoficării și a traficului din București....

Burduja depune plângere penală, după ce i-au fost vandalizate panourile electorale: „De cine le este frică nu vor scăpa”

Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, a anunțat că depune plângere penală. Totul, după ce i-au fost vandalizate panourile electorale. „De cine le...
proger