AcasăEconomiePoliţa RCA se schimbă radical, din aprilie 2024. Cum va arăta noul...

Poliţa RCA se schimbă radical, din aprilie 2024. Cum va arăta noul bonus-malus şi ce înseamnă achiziţia asigurării în rate

Se modifică prețurile la RCA. Ce anunță ASFSe modifică prețurile la RCA. Ce anunță ASF/ Sursa FOTO: promotor.ro

ASF va modifica radical poliţa RCA în 2024. Se va lărgi aria de aplicare a sistemului bonus malus, va apărea posibilitatea de a plăti RCA în rate lunare sau semestriale și va apărea un nou sistem numit ”franșiză”.

Se pare că noua asigurare RCA va fi destul de aproapiat de CASCO, în sensul că firma de asiguări plătește daunele și apoi le recuperează de la asiguratul vinovat de incident.

Cum se schimbă sistemul de bonus malus

Sistemul bonus-malus se va schimba substanțial, prin lărgirea ariei de aplicare și diversificarea criteriilor în ambele sensuri, în timp ce asigurătorii vor fi obligați să pună la dispoziția șoferilor care solicită acest lucru atât plata în rate a RCA (în premieră, va fi vorba de până la 12 rate), cât și aplicarea unei franșize, ca la CASCO, ce va permite reducerea primelor.

Ce este sistemul ”franșiză”

Acest sistem va fi un fel de CASCO, în sensul că firma de asiguări plătește daunele și apoi le recuperează de la asiguratul vinovat de incident.

„Franșiza ar fi după modelul celei aplicate pentru CASCO, evident cu diferența că atunci când se face plata daunei de către asigurător nu se va face o deducere a franșizei din beneficiul pe care l-ar obține păgubitul.

Asigurătorul va plăti el dauna, iar mai departe, în funcție de valoarea franșizei, va recupera suma de la asiguratul vinovat în evenimentul respectiv. Trebuie spus că este un beneficiu opțional, la cererea asiguratului”, a spus vicepreședintele ASF pentru asigurări, Sorin Mititelu.

Cum plăteşti RCA în rate

Noile polițe RCA vor putea fi plătite inclusiv în 12 rate pe lună, dar numărul de rate poate varia la cererea asiguratului.

Oferim posibilitatea închierii în rate. Este același lucru în cazul companiilor. Când ai parc auto mare, să îți faci o rezervă de câteva sute de mii de lei poate fi un efort semnificativ. Aceasta este motivația.

Avem în vedere ca măsura să se aplice doar contractelor cu valabilitate de un an. Mai departe, posibilitatea de plată în rate să fie lunară, trimestrială sau semestrială, adică în 12 rate, în patru sau în două rate.

Ca și la franșiză, este un drept al asiguratului și o obligație a asigurătorului”, a mai zis vicepreședintele ASF.

author avatar
Andrei Ștefan
893 afisari

3 COMENTARII

  1. Reforma trebuie să arate așa:
    1) Asigurarea să se facă pe persoană și nu pe mașină (motivele vi le explicați singuri) Cum e cu carnetu Nimeni nu poate merge cu două mașini deodată.
    2) Dacă în anul respectiv n-am produs accidente cu vinovăție la sfîrșitul anului să mi se returneze suma asigurării, cu care să plătesc asigurarea anului următor.
    3) Bonus malus e o tîlhărie inacceptabilă și produce încălcarea drepturilor civile. Trebuie abrogat.
    PUNCT

Comments are closed.