Cauta

Planul Guvernului pentru reducerea cheltuielilor. Patru măsuri radicale

sursa foto: captură video

Marcel Ciolacu plănuiește să-şi asume măsuri fiscale radicale care să ducă la reducerea deficitului bugetar.

Premierul vrea desfiinţare a 200.000 de posturi la stat. Se pare că PNL nu susţine introducerea de măsuri care să afecteze mediul de afaceri şi susţine reducerea cheltuielilor, la nivelul instituţiilor statului, fiecare ministru urmând să îşi vină cu un astfel de plan.

Planul lui Marcel Ciolacu, în 4 paşi:

  1. Reducerea aparatului de stat:Creșterea Normativelor de personal alocate unei funcții de conducere; Reducerea numărului de posturi vacante cu 200.000, rezultând o reducere a numărului de funcții de conducere cu cel puțin 20.000; Reducerea numărului de membri în Consiliile de Administrație / Supraveghere în companiile de stat; Plafonarea indemnizațiilor (componenta fixă și variabilă) pentru membrii CA/ CS și Directorat din companiile de stat; Comasarea / desființarea unor instituții / agenții cu sarcini suprapuse.
  2. Reducerea sporurilor, prin reducerea plafonului lunar de venituri neimpozabile care nu se cuprind în baza de calcul a CASS, de la 33% la 20% din salariu.
  3. Reducerea cheltuielilor cu bunuri și servicii (altele decât cele pentru medicamente și spitale) și a cheltuielilor de funcționare a statului. a) Reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri si servicii, altele decât cele pentru medicamente spitale si programe de sănătate si b) Creditele de angajament și creditele bugetare reținute, în proporție de 10% în bugetul de stat, în bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetul asigurărilor pentru șomaj se anulează cu ocazia primei rectificări bugetare, cu excepția cheltuielilor de investiții, a cheltuielilor cu stocurile rezervă de stat și de mobilizare și a cheltuielilor aferente despăgubirilor civile).
  4. Prioritizarea proiectelor de investiţii publice în funcție de efectul de multiplicare (economic și social) și trecerea celor eligibile pe finanțare din fonduri europene.

Creşte şi TVA-ul

Două ordonanţe de urgenţă vor fi date, una pentru restructurarea din aparatul de stat, alta pentru măsurile fiscale. Creşterea TVA de la 5% la 9% ar urma să se facă de la 1 septembrie 2023, iar majorarea celui de la 9% la 19%, de la 1 ianuarie 2024.

Impactul total pe 2023 este de 8 miliarde de lei

Ultimele stiri

  • Scandal la Mangalia: Repetă Mohammad Murad rețeta ilegală din 2020?
  • PSD continuă să aloce fonduri uriașe pentru a păstra ritmul investițiilor în infrastructură
  • Horoscop luna iunie 2024 – pentru toate zodiile. Noroc şi reuşite în multe activităţi. Planurile de călătorie ţin capul de afiş
  • Românii care îşi pot pierde „leafa” din cauza noilor prevederi din Legea Pensiilor 2024. Seniorii care riscă să rămână fără bani
  • Planul Oficial al lui Sebastian Burduja pentru București, dezvăluit românilor din Capitală
  • Zile libere legale pentru români în luna iunie 2024. Cei mai mulţi au 3, dar există şi norocoşi care primesc 4
  • Veşti proaste despre Kate Middleton după anunţul că se luptă cu cancerul!
  • Traian Băsescu, avertisment pentru Klaus Iohannis: „Liderii statelor NATO se feresc să fie șantajați”
  • Guvernul României, pus la colţ! Trebuie să plătească 42 de milioane de euro către băieţii deştepţi din energie
  • Mai este profitabil să investeşti într-un apartament, în 2024? Ce câştig îţi poate aduce o afacere în imobiliare
  • Exit mobile version