AcasăEconomiePierderi de peste 580 milioane de euro din cauza exporturilor ieftine de...

Pierderi de peste 580 milioane de euro din cauza exporturilor ieftine de energie electrică

Paradoxul energiei verzi: vindem pe nimic și cumpărărm foarte scump

Curtea de Conturi a avertizat că România a pierdut peste 580 de milioane de euro din exporturile pe nimic a energiei electrice și importurile la prețuri exorbitante, având în vedere că vânzarea în afara țării se produce doar când se înregistrează excedent pe toate piețele. Instituția a cerut, totodată, ca energia ieftină produsă de hidro și de regenerabile, subvenționată din banii populației, să poată fi utilizată pe piața internă. 

Începând cu anul 2019, având în vedere diminuarea producției de energie electrică, în vederea asigurării consumului intern, România a devenit importator net de energie, semnalează Curtea de Conturi. Astfel, în 2019, s-au importat 1.514 GWh, în 2020, 2.784 GWh, în 2021, 2.203 GWh, iar în 2022, 1.191 GWh, soldul balanței comerciale (energie electrică) înregistrând un deficit de 735,8 milioane euro în perioada 2019-2021.

Analiza efectuată asupra valorilor la care sunt efectuate tranzacțiile transfrontaliere a scos în evidență faptul că prețurile medii ponderate anuale la care s-au efectuat tranzacțiile de import au fost superioare celor la care s-a efectuat exportul, pe întreg intervalul de timp analizat. Dacă pentru prima parte a intervalului de timp (2017-2020) diferențele dintre prețurile medii ponderate anuale de import și cele de export au variat între un minim de 41,21 lei/MWh (2020) și un maxim de 77,45 lei/MWh (2021), în anul 2022 aceasta diferență a ajuns la 525,3 lei/MWh. În cazul importului de energie electrică, prețul mediu ponderat a variat între un minim de 223,01 lei/MWh în anul 2020 și un maxim de 1.616,53 lei/MWh în anul 2022, iar în cazul exportului de energie electrică, acesta s-a realizat la un preț mediu ponderat minim de 181,80 lei/MWh în anul 2020 și un maxim de 1.088,23 lei/MWh, în anul 2022. ”Efectuarea tranzacțiilor de import la prețuri medii ponderate superioare celor de export a generat un sold negativ al balanței comerciale (energie electrică) de 581,6 milioane euro, în perioada 2017- 2021”, se arată într-un raport al Curții de Conturi.

În bătaia vântului

Existența unor prețuri medii ponderate superioare pentru activitatea de import față de cele de export poate fi explicată prin efectuarea operațiunilor de export de electricitate la momentul în care la nivelul piețelor este înregistrat un excedent, cu precădere în situația în care există un excedent de energie regenerabilă (zile însorite și vânt puternic), iar a operațiunilor de import în situațiile în care la nivel național este înregistrat un consum ridicat față de producția internă, susține Curtea de Conturi. Potrivit raportului instituției, o astfel de situație scoate în evidență necesitatea introducerii unor surse de stocare a energiei electrice care să acumuleze energie în perioadele de excedent și să o elibereze la momentul creșterii consumului, România având, la finalul anului 2022, o singură astfel de capacitate (7,4 MW).

Plătim pentru străini

Utilizarea energiei electrice din surse regenerabile în schimburile transfrontaliere, pune consumatorul român într-o poziție nefavorabilă, având în vedere calitatea pe care acesta o are în cadrul schemei de promovare a producerii E-SRE, aceea de susținător și de finanțator al schemei, atrage atenția Curtea de Conturi. În condițiile în care producția de E-SRE beneficiază de sprijin financiar prin schema de promovare instituită la nivel național, impactul aplicării acestei scheme în prețul energiei electrice la consumatorul final a ajuns la 71,5 lei/MWh, în anul 2022. Totodată, energia din surse hidro înregistrează cele mai scăzute costuri de producție, iar aceasta influențează volumul exportului de energie electrică, nefiind destinată exclusiv consumului intern, mai arată Curtea de Conturi.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
18.497 afisari

17 COMENTARII

  1. Asta o toata smecheria tradatorilor de tara din echipa cistigatoare pnl. Sa poata vinde baietii destepti energia importata la preturi uriase!

  2. Pariu ca escrocheria a fost făcută numai pe hârtie. Este exact situația exporturilor de grane ieftine si „importul” scump .Banii se pierd în paradisele fiscale ale mafiei antiromânești-fsn(psd pnl udmr și minoritari).

  3. Dupa raportul acesta trebuiau demisi cei care conduc Ministerul energiei si demarata o ancheta asupra a ceea ce s-a intamplat. Directorii din companiile de stat trebuiau demisi pentru

  4. Așa știe statul român să facă afaceri,prin persoanele numite in fruntea ministerului de resort,adică Virgil Popescu
    Și tot așa statul român își protejează cetățenii prin exportul de energie ieftină și importul de energie scumpă
    Nici un ministru nu răspunde pentru prostiile pe care le face,pentru că noi le platim

  5. Politicieni nenorociți……… Direct la pușcărie. Ciolacu, Iohanis, ce aveți de spus? Vă bateți joc de români fffffîg.

  6. Aici avem o mostră de troli ai lui Putin!! Băieți nu uitați că bogățiile noastre sunt și ale romanilor de peste Prut. Vă rog să vizionați filmul Dacii cu replica memorabilă a lui Bastos (Gheorghe Dinică)

    • Romanii de peste Prut sa devina romani mai intai. Deocamdata sunt cetateni ai Republicii Moldova, iar Maia Sandu a dat semne destul de clare ca nu doreste unirea cu Romania, ci intrarea in UE, dar separat de Romania. Oricum chestiunea unirii este una destul de complicata, care ridica multe tipuri de probleme. Iar de ajutat ii ajutam destul pe fratii de peste Prut.

  7. In ecuatia asta noi romanii mai contam?
    Cu astfel de tradatori nu mai avem nici o sansa. Ne vand zi de zi pe nimic, iar noi nu facem nimic. Asa duspare o tara, un popor pein nepasarea generala.

  8. Așa știe Ministerul energiei sa importe scump și să exporte ieftiin, cine suportă pagubele,

  9. Era de asteptat la cat de incompetenti si batati in cap sunt guvernantii. La vremuri noi batuti in cap noi. Ce-s e alea: stratergie energetica, strategie nationala de aparare….da-le focului, le fac altii pentru noi, in folosul lor. UE am vrut, ue avem.

  10. Tocmai pentru a elimina astfel de aberații ar trebui impulsionată construcția hidrocentralelor cu pompaj, când e ieftin ( la extrem preț negativ) pompezi și acumulezi energie ( ideal din import) Iar când e scump produci EE. Dat pentru asta trebuie sa vrei binele tuturor, pe termen lung. Ai noștrii vor rapid și doar pentru ei. Asa sunt politicienii noștrii. Vedea-iaș la Antipa în borcane ca exemplare de specii dispărute!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger