Cauta

Piața RCA, în pericol de prăbușire. Încă un faliment la orizont

Falimentele companiilor de asigurări, plătite de români. Guvernul, fără soluții

Criticați că nu-și fac treaba, inspectorii Autorității de Supraveghere Financiară au dat amenzi consistente unuia dintre principalii lideri ai pieței RCA, compania Groupama Asigurări, unde au constatat nereguli grave. Reprezentanții transportatorilor spun că acțiunea ASF dovedește că sunt mari deficiențe în piață și că oricând ne putem aștepta la un nou faliment.

Compania Groupama Asigurări S.A. a fost sancționată cu amenzi totale de aproape 350.000 de lei de către inspectorii ASF, care au constatat numeroase încălcări ale legilor și ale normelor în vigoare din acest sector. Astfel, o amendă în cuantum de 115.500 lei a fost aplicată pentru încălcări ale Legii nr. 129 din 11 iulie 2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

O altă sancțiune, în valoare de 100.700 lei, a fost aplicată pentru nerespectarea prevederilor art. 21 alin. (4) și alin. (5) din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie. Mai exact, compania de asigurări nu a respectat prevederile conform cărora despăgubirea se plătește de către asigurătorul RCA în termen de 10 zile de la data acceptării ofertei de despăgubire sau de la data la care asigurătorul RCA a primit o hotărâre judecătorească definitivă sau acordul entității de soluționare a litigiului cu privire la suma de despăgubire pe care este obligat să o plătească.

Totodată, compania nu a respectat obligativitatea plății unor penalități de 0,2% pe zi de întârziere atunci când nu și-a îndeplinit  obligațiile sau și le-a îndeplinit defectuos, inclusiv prin diminuarea nejustificată a despăgubirii sau întârzierea achitării despăgubirii.

Probleme cu rezervele de daune?

Potrivit ASF, Groupama Asigurări S.A. a fost sancționată și cu o amendă în cuantum de 124.400 lei pentru nerespectarea prevederilor art. 4 alin. (2) lit. d) ultima teză din Regulamentul A.S.F. nr. 2/2016 privind aplicarea principiilor de guvernanță corporativă de către entitățile autorizate, reglementate şi supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, cu modificările și completările ulterioare. În acest sens, raportat la cerințele prevăzute la art. 2 alin. (2), art. 21 alin. (3), art. 25 alin. (1), art. 30 alin. (1) și alin. (4) și art. 31 alin. (3) din Norma A.S.F. nr. 32/2015 privind organizarea și efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor, capitalurilor proprii și a tranzacțiilor privind activitatea de asigurare și de reasigurare ale asigurătorilor/reasigurătorilor și brokerilor de asigurare/reasigurare, mecanismele de control intern din cadrul societății cu privire la procesul de inventariere a rezervei de daune avizate nu au fost adecvate, arată ASF.

Un semnal periculos

Reprezentanții transportatorilor susțin că amenzile date acestei companii ar trebui să ne îngrijoreze. ”Acesta este un semnal clar că încă sunt nereguli pe piața de asigurări și că oricând ne putem aștepta la un nou faliment. Iar Groupama a devenit o companie foarte importantă după falimentul City și Euroins, având o cotă de circa 30% din piață”, ne-a declarat Vasile Ștefănescu, președintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

Între timp, prețurile RCA i-au scos pe transportatori în stradă, aceștia arătând că tarifele exagerate și fără justificare îi vor duce în faliment. În replică, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că se lucrează la un preț de referință pentru RCA. ”Trebuie să stau de vorbă și cu asiguratorii. Nu pot să-i trimit în faliment. Dar nu poți dubla RCA-ul. Trebuie să fie un echilibru. Nu trebuie să fim rigizi. Eu nu-s Ceaușescu să dau mâine ordonanțe, decrete și decizii”, a declarat premierul Marcel Ciolacu. În ce privește compania Groupama, aceasta a raportat la Ministerul Finanțelor un profit de peste 131 milioane de lei în 2022, față de 21,1 milioane de lei în 2021 și 17,2 milioane de lei în 2020.

Ultimele stiri

  • Primarul Capitalei, Nicuşor Dan: „Am nenumărate lucruri pe care mi le reproşez” – VIDEO
  • Nicolae Ciucă îşi lansează cartea: Sunt gândurile mele despre ce a însemnat tranziția de la om de armată la om politic
  • Incident șocant la Parchetul Vaslui: o angajată ar fi dat foc unor documente şi ar fi încercat să se sinucidă
  • Ce acte trebuie să duci statului dacă vrei o pensie mai mare. Veste de la Simona Bucura-Oprescu
  • Ai grijă unde bei berea la mare! Poţi primi o amendă de 1.500 euro
  • Miron Cozma, audiat la PG: „Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă”
  • Ayatollahul Iranului amenință: „Dacă avem și cea mai mică dovadă, vom reacționa dincolo de orice imaginație!” (VIDEO)
  • Cât te costă o noapte de cazare la mare cu „Litoralul pentru toţi”. Programul, în perioada 31 mai – 20 iunie
  • Prețuri de lux la restaurantele din București. Cât costă să iei masa în oraș. De banii ăștia, faci un city-break la Milano!
  • Cu „dedicaţie” de la Guvern, pentru şoferi: benzina şi motorina se scumpesc, de la 1 iulie 2024! Cât cresc accizele
  • Exit mobile version