AcasăEconomiePetrolul crește, dolarul slăbește

Petrolul crește, dolarul slăbește

Prețul țițeiului a crescut, susținut de un dolar slab și de așteptările ca grupul de producători OPEC+ să extindă reducerile de producție din cauza îngrijorărilor legate de cererea scăzută

Prețul petrolului a crescut marți, susținut de un dolar slab și de așteptările ca grupul de producători OPEC+  să extindă reducerile de producție din cauza îngrijorărilor legate de cererea scăzută.

Contractele futures pentru petrolul Brent au crescut cu 57 de cenți, sau 0,7%, la 80,55 pe baril, fiind pe cale să întrerupă o serie de patru zile de pierderi. Contractele pentru țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 54 de cenți, de asemenea cu 0,7%, la 75,40 dolari pe baril, după ce au scăzut timp de trei sesiuni consecutive.

Potrivit Reuters, OPEC+, care reunește Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliați, inclusiv Rusia, va organiza o reuniune ministerială online pe 30 noiembrie pentru a discuta obiectivele de producție pentru 2024.

Săptămâna trecută, OPEC+ a provocat o prăbușire a prețurilor petrolului prin amânarea reuniunii sale pentru a aplana dezacordurile privind obiectivele de producție ale companiilor africane. Dar s-a îndreptat spre un compromis, ceea ce ar putea ajuta liderul de facto al grupului, Arabia Saudită, să ajungă la un consens.

„Arabia Saudită ar putea fi consolată de faptul că prețul benzinei din SUA a scăzut timp de 60 de zile consecutive. Acest lucru ar putea atenua opoziția Statelor Unite față de orice măsură de înăsprire a piețelor petroliere și de susținere a prețurilor”, au declarat analiștii ANZ Research.

Retragerea dolarului american la cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni ar trebui să susțină cererea din partea țărilor care plătesc petrolul în alte monede.

OPEC+ a prelungit în iunie, după lungi negocieri, reducerea producției de petrol cu 3,66 milioane de barili pe zi (bpd), adică aproximativ 5% din cererea mondială zilnică, până la sfârșitul anului 2024. Arabia Saudită face o reducere voluntară a producției de un milion  bpd până la sfârșitul lunii decembrie 2023. O reducere a exporturilor de petrol ale Rusiei de 300.000 bpd durează, de asemenea, până la sfârșitul acestui an.

Grupul își propune să producă anul viitor o cantitate totală de 40,58 milioane bpd, după ce a ajustat valorile de referință și obiectivele pentru mai multe țări față de nivelurile utilizate în 2023. Acordurile permit Emiratelor Arabe Unite, care și-au sporit capacitatea, să își mărească producția în 2024.

Rystad Energy se așteaptă ca petrolul să se tranzacționeze aproape de 80 de dolari pe baril anul viitor fără reduceri suplimentare ale ofertei.

author avatar
Radu Jacotă Redactor