AcasăEconomiePetrodolarul va supraviețui în orice ordine mondială!

Petrodolarul va supraviețui în orice ordine mondială!

Moneda aurului negru, imposibil de detronat

Politicile petrolului la nivel mondial dezvoltă alianțe economice și politice. Acestea sunt similare cu cele care au existat în timpul Războiului Rece. Blocul petrolier este extrem de politic, iar toate țările implicate  fac încercări continue de a-și exercita influența una asupra celeilalte.

Dar, în ultimii ani, a existat un acord tot mai mare cu privire la faptul că dominația Statelor Unite se diminuează într-o asemenea măsură încât sistemul internațional trece de la o ordine globală unipolară la o ordine multipolară. Cu toate acestea, nu se poate vorbi de slăbirea petrodolarului.

Un petro-bloc mondial a fost controlat de SUA, Rusia, China și Orientul Mijlociu. În afara Statelor Unite și a Rusiei, companii precum Chevron, Shell, Exxon-Mobil, BP, Texaco și Gulf Oil dețin 88% din rezervele mondiale de petrol.

O schimbare bruscă în petropolitică a ieșit în evidență ca urmare a două evenimente cheie. În primul rând, războiul rusesc împotriva Ucrainei a dus la restricții asupra importurilor de petrol rusesc. În al doilea rând, insistența Statelor Unite de a crește producția de petrol după război s-a lovit de opoziția OPEC, controlată de Arabia Saudită.

Această evoluție nu este neașteptată, având în vedere că Occidentul, în frunte cu SUA, a impus sancțiuni care au îngreunat exportul de gaze și petrol de către Rusia. Dar țările din Orientul Mijlociu nu s-au conformat cererii națiunilor occidentale, deoarece ar fi pus și mai mult în pericol afacerea cu petrodolari a OPEC. De asemenea, guvernele din Orientul Mijlociu nu au vrut să scadă în mod artificial prețul petrolului, așa că au menținut nivelurile de producție la un nivel scăzut și nu și-au mărit producția.

China a depus eforturi pentru a-și reduce dependența de dolarii americani pentru importul de mărfuri și pentru a contesta dominația petrodolarului.OPEC și aliații săi se îndreaptă în direcția opusă strategiei americane actuale, care este de a pleda pentru o scădere semnificativă a prețului petrolului.

Rusia a cerut ca Uniunea Europeană să plătească pentru petrol și gaze în ruble. Alte națiuni care cumpărau petrol, printre care India și China, evitau de asemenea utilizarea dolarului pentru moment și optau în schimb pentru alte monede.

Dar ignorarea statutului petrodolarului este deosebit de nesăbuită, deoarece are ramificații grave în politica internațională. În astfel de circumstanțe, Arabia Saudită încearcă să mențină echilibrul în legăturile sale atât cu Statele Unite, cât și cu  China.

Se poate susține că au existat o serie de semne demne de luat în seamă care indică o potențială îndepărtare de dolar și o orientare către alte monede, în special în lumina schimbărilor aparente de politică. Pe de altă parte, în cazul în care valoarea petrodolarului ar scădea, acest lucru ar putea indica o îndepărtare de la un sistem financiar monopolar și o trecere la unul mai multipolar.

De fapt, valoarea dolarului a scăzut semnificativ ca urmare a schimbării modului în care a fost utilizat în comerțul internațional cu petrol. Un efect de domino cu restul OPEC ar putea avea loc dacă Arabia Saudită începe să tranzacționeze petrolul în schimbul yuanului.

Esențial, majoritatea țărilor sunt obișnuite să facă afaceri în dolari, iar acest sistem global este practic imposibil de schimbat. Atâta timp cât în economia mondială există un surplus de datorii exprimate în dolari, va exista o nevoie de dolari. În plus, dolarul continuă să fie una dintre cele mai sigure monede la îndemână, în special în băncile centrale din China, Japonia, Uniunea Europeană și Regatul Unit.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.483 afisari

19 COMENTARII

  1. daca americanii insisi se intreaba cat timp mai are sua, tu zici ca va mai supravietui? s-o crezi tu!

    • Acum 60 de ani tu erai în ouă la tac-to ,ca ridica în slăvi comunismul ,umblând pe ogoarele patrie să convingă țărani să intre în colectivizarea țări, ascuțit
      ca lupta de clasă înfierat cu o mânie proletara imperealismul ,iar azi odrasla o arde pe o alta formă de comunism ,neomarxismul globalist
      satanic ,să nu mori de rușine

  2. Daca e petro trebuie sa fie bazat pe resursa petrol si cea mai mare buc nu va mai fi le ei!!Asa au aranjat elitele lor si numai ei!!

    • America fura cu pistolul in mana! Vazui o inregistrare la „Jimmy Dore Show” pe „YouTube” in care Donald Trump se plingea ca el il pusese pe Guidao Presedinte in Venezuela (in timpul Discursului Anual adresat Congresului SUA in Februarie-Martie 2020) si ca azi , vezi-Doamne ce nenorocire, SUA cumpara petrol de la „Dictatorul” Maduro…
      Bai, daca un Sef de Stat nu le da astora voie sa ia cu japca, gata e un dictator singeros care-si asupreste poporul si este si un pericol pentru Pacea Lumii si trebuie de indata omorit. Asta e nivelul lor de diplomatie. Dar povestea nu e noua; cititi la Wikipedia ce s-a intimplat cu Mohammed Mosadegh, Primul Ministru Iranian, care a incercat in 1958 sa Nationalizeze Compania Iraniana de Petrol.Ohooo…da aia nu-i nimic! Cititi si povestea lui Abd al Karim Qasim Primul Ministru al Iraqului care a Nationalizat Industria petrolului din Iraq si a fondat OPEC, Organizatia Tarilor Producatoare de Petrol ! https://en.wikipedia.org/wiki/Abd_al-Karim_Qasim Sfirsitul tragic al acestui Mare Erou al popoarelor Arabe si al Lumii, cel mai capabil Om de Stat (impreuna cu Abdel Nasser) al Lumii Arabe, va va umple ochii de lacrimi si mintea de invataminte! Pe Lumea asta sau pe ailalta, acesti monstrii trebuie sa plateasca – cu virf si indesat!

      Pentru Politie, Procuratura, Armata, Magistratura si Ciinii de Paza ai Democratiei: Sa Muriti!

      Răspundeți

  3. Raducule dar ce ai patit baiatule sa scrii tu asemenea ineptii companiile occidentale „detin 88% din rezervele de petrol”.
    Ar vrea ei dar ce faci cu Rusia, cu Iranul cu Sauditii cu Venezuela, Brazilia, China, nu mai continui pentru ca deja am depasit 88% din rezervele mondiale.
    Si atunci ce mai are occidentul?
    Nu mai poate fi vorba de petrodolar pentru ca petrolul nu mai este in spatele dolarului, petrolul se vinde in orice alte valute, tu Raducule pe ce lume traiesti?
    Chiar asa, ne iei drept altii si ne jignesti inteligenta, sa-ti fie rusine.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger