AcasăEconomiePetrodolarul va supraviețui în orice ordine mondială!

Petrodolarul va supraviețui în orice ordine mondială!

Moneda aurului negru, imposibil de detronat

Politicile petrolului la nivel mondial dezvoltă alianțe economice și politice. Acestea sunt similare cu cele care au existat în timpul Războiului Rece. Blocul petrolier este extrem de politic, iar toate țările implicate  fac încercări continue de a-și exercita influența una asupra celeilalte.

Dar, în ultimii ani, a existat un acord tot mai mare cu privire la faptul că dominația Statelor Unite se diminuează într-o asemenea măsură încât sistemul internațional trece de la o ordine globală unipolară la o ordine multipolară. Cu toate acestea, nu se poate vorbi de slăbirea petrodolarului.

Un petro-bloc mondial a fost controlat de SUA, Rusia, China și Orientul Mijlociu. În afara Statelor Unite și a Rusiei, companii precum Chevron, Shell, Exxon-Mobil, BP, Texaco și Gulf Oil dețin 88% din rezervele mondiale de petrol.

O schimbare bruscă în petropolitică a ieșit în evidență ca urmare a două evenimente cheie. În primul rând, războiul rusesc împotriva Ucrainei a dus la restricții asupra importurilor de petrol rusesc. În al doilea rând, insistența Statelor Unite de a crește producția de petrol după război s-a lovit de opoziția OPEC, controlată de Arabia Saudită.

Această evoluție nu este neașteptată, având în vedere că Occidentul, în frunte cu SUA, a impus sancțiuni care au îngreunat exportul de gaze și petrol de către Rusia. Dar țările din Orientul Mijlociu nu s-au conformat cererii națiunilor occidentale, deoarece ar fi pus și mai mult în pericol afacerea cu petrodolari a OPEC. De asemenea, guvernele din Orientul Mijlociu nu au vrut să scadă în mod artificial prețul petrolului, așa că au menținut nivelurile de producție la un nivel scăzut și nu și-au mărit producția.

China a depus eforturi pentru a-și reduce dependența de dolarii americani pentru importul de mărfuri și pentru a contesta dominația petrodolarului.OPEC și aliații săi se îndreaptă în direcția opusă strategiei americane actuale, care este de a pleda pentru o scădere semnificativă a prețului petrolului.

Rusia a cerut ca Uniunea Europeană să plătească pentru petrol și gaze în ruble. Alte națiuni care cumpărau petrol, printre care India și China, evitau de asemenea utilizarea dolarului pentru moment și optau în schimb pentru alte monede.

Dar ignorarea statutului petrodolarului este deosebit de nesăbuită, deoarece are ramificații grave în politica internațională. În astfel de circumstanțe, Arabia Saudită încearcă să mențină echilibrul în legăturile sale atât cu Statele Unite, cât și cu  China.

Se poate susține că au existat o serie de semne demne de luat în seamă care indică o potențială îndepărtare de dolar și o orientare către alte monede, în special în lumina schimbărilor aparente de politică. Pe de altă parte, în cazul în care valoarea petrodolarului ar scădea, acest lucru ar putea indica o îndepărtare de la un sistem financiar monopolar și o trecere la unul mai multipolar.

De fapt, valoarea dolarului a scăzut semnificativ ca urmare a schimbării modului în care a fost utilizat în comerțul internațional cu petrol. Un efect de domino cu restul OPEC ar putea avea loc dacă Arabia Saudită începe să tranzacționeze petrolul în schimbul yuanului.

Esențial, majoritatea țărilor sunt obișnuite să facă afaceri în dolari, iar acest sistem global este practic imposibil de schimbat. Atâta timp cât în economia mondială există un surplus de datorii exprimate în dolari, va exista o nevoie de dolari. În plus, dolarul continuă să fie una dintre cele mai sigure monede la îndemână, în special în băncile centrale din China, Japonia, Uniunea Europeană și Regatul Unit.

author avatar
Radu Jacotă Redactor