Cauta

Pe motiv că ne obligă Comisia Europeană, Guvernul dă lovitura de grație industriei de apărare

UE vrea ca România să devină exclusiv importator de armament

Contractele de offset pentru achizițiile în sectorul de Apărare devin operaţiuni de cooperare tehnologică şi industrială și nu mai pot fi aplicate decât dacă se decide în CSAT. Potrivit Guvernului, modificarea legislativă a fost impusă de Comisia Europeană, pe motiv că operațiunile compensatorii ar fi discriminat operatorii economici din UE. Mai mult, valoarea obligației de ”cooperare” scade de la un minim de 80% la doar 20% , iar valoarea contractelor vizate crește de la 2 milioane de euro, la 10 milioane de euro.

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care distruge definitiv și irevocabil industria de apărare a României. Executivul susține că actul normativ ar fi fost impus de Comisia Europeană,  care a cerut ca derularea operaţiunilor compensatorii în achiziția de armament să nu presupună măsuri restrictive care încalcă Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, respectiv discriminează operatorii economici din alte state membre ale Uniunii Europene şi împiedică libera circulaţie a mărfurilor şi serviciilor prin solicitarea derulării unor activităţi în statele membre care achiziţionează.

Astfel, ordonanța schimbă denumirea de compensare prin offset în operaţiuni de cooperare tehnologică şi industrială, reducând obligativitatea compensării cu o valoare de minimum 80% din contract la un minimum de 20%. Mai mult, valoarea achiziției militare de la care se impune compensarea crește de la 2 milioane de euro, la 10 milioane de euro, iar decizia de a include contractul în operațiunea de cooperare tehnologică va fi luată de CSAT. Compensarea offset, deși a fost aplicată într-o mică proporție în România, ar fi ajutat industria de apărare, prin transfer de tehnologie sau prin comenzi date în acest sector, dat fiind că statul care vindea țării noastre armament era obligat să cumpere armament sau să producă armament în societățile românești.

Ipocrizie incredibilă

Prin operaţiunile de cooperare tehnologică şi industrială se vor revitaliza capacităţile din industria de apărare și se va asigura şi reintegrarea în circuitul economic a forţei de muncă disponibilă pe plan local, susține Guvernul. Însă operațiunile vor fi aprobate de CSAT și doar în cazul în care se consideră că protejează interesele esenţiale de securitate ale României.

”Valoarea obligaţiei de cooperare tehnologică şi industrială – valoarea rezultată prin aplicarea unui procent între 20% şi 100% din valoarea contractului de achiziţie publică, procent ce se stabileşte, de la caz la caz, de către CSAT. Etapa premergătoare procesului de analiză a necesităţii impunerii obligaţiei de cooperare tehnologică şi industrială constă în analiza şi aprobarea CSAT privind planurile/concepţiile de înzestrare ale Forțelor Armate. Pentru planurile de înzestrare, autoritatea contractantă împreună cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului analizează dacă se impun măsuri pentru protejarea intereselor esenţiale de securitate naţională ale României prin derularea de operațiuni de cooperare tehnologică şi industrial. Analiza se efectuează pentru contractele de achiziţie public a căror valoare estimată depăşeşte pragul valoric reprezentând echivalentul a 10 milioane de euro fără TVA. Sunt exceptate de la procesul de analiză contractele atribuite în baza unor proceduri derulate de către agenţii/structuri din cadrul NATO sau Uniunii Europene, achiziţiile efectuate în comun cu alte state, precum şi contractele atribuite altui guvern pentru bunurile transferate din proprietatea acestuia”, se precizează în ordonanța de urgență.

Se dublează posturile din minister

Oficiul de Compensare pentru Achiziţii de Tehnică Specială din Ministerul Economiei se desființează, iar în locul acestuia apare Agenţia Română de Cooperare Tehnologică şi Industrială pentru Securitate şi Apărare (ARCTIS). Astfel, de la 25 de posturi cu președinte cu tot, apar 50 de posturi plus un președinte și un vicepreședinte. Potrivit Executivului, înființarea noii agenții era necesară pentru reducerea birocraţiei şi realizarea unei structuri organizatorice moderne, flexibile conform procesul de revizuire strategică a apărării, a experienţei acumulate în monitorizarea activităţii de compensare, a lecţiilor învăţate şi a bunelor practici din sfera comunitară şi euroatlantică.

Ultimele stiri

  • Primarul Capitalei, Nicuşor Dan: „Am nenumărate lucruri pe care mi le reproşez” – VIDEO
  • Nicolae Ciucă îşi lansează cartea: Sunt gândurile mele despre ce a însemnat tranziția de la om de armată la om politic
  • Incident șocant la Parchetul Vaslui: o angajată ar fi dat foc unor documente şi ar fi încercat să se sinucidă
  • Ce acte trebuie să duci statului dacă vrei o pensie mai mare. Veste de la Simona Bucura-Oprescu
  • Ai grijă unde bei berea la mare! Poţi primi o amendă de 1.500 euro
  • Miron Cozma, audiat la PG: „Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă”
  • Ayatollahul Iranului amenință: „Dacă avem și cea mai mică dovadă, vom reacționa dincolo de orice imaginație!” (VIDEO)
  • Cât te costă o noapte de cazare la mare cu „Litoralul pentru toţi”. Programul, în perioada 31 mai – 20 iunie
  • Prețuri de lux la restaurantele din București. Cât costă să iei masa în oraș. De banii ăștia, faci un city-break la Milano!
  • Cu „dedicaţie” de la Guvern, pentru şoferi: benzina şi motorina se scumpesc, de la 1 iulie 2024! Cât cresc accizele
  • Exit mobile version