AcasăEconomiePe motiv că ne obligă Comisia Europeană, Guvernul dă lovitura de grație...

Pe motiv că ne obligă Comisia Europeană, Guvernul dă lovitura de grație industriei de apărare

UE vrea ca România să devină exclusiv importator de armament

Contractele de offset pentru achizițiile în sectorul de Apărare devin operaţiuni de cooperare tehnologică şi industrială și nu mai pot fi aplicate decât dacă se decide în CSAT. Potrivit Guvernului, modificarea legislativă a fost impusă de Comisia Europeană, pe motiv că operațiunile compensatorii ar fi discriminat operatorii economici din UE. Mai mult, valoarea obligației de ”cooperare” scade de la un minim de 80% la doar 20% , iar valoarea contractelor vizate crește de la 2 milioane de euro, la 10 milioane de euro.

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care distruge definitiv și irevocabil industria de apărare a României. Executivul susține că actul normativ ar fi fost impus de Comisia Europeană,  care a cerut ca derularea operaţiunilor compensatorii în achiziția de armament să nu presupună măsuri restrictive care încalcă Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, respectiv discriminează operatorii economici din alte state membre ale Uniunii Europene şi împiedică libera circulaţie a mărfurilor şi serviciilor prin solicitarea derulării unor activităţi în statele membre care achiziţionează.

Astfel, ordonanța schimbă denumirea de compensare prin offset în operaţiuni de cooperare tehnologică şi industrială, reducând obligativitatea compensării cu o valoare de minimum 80% din contract la un minimum de 20%. Mai mult, valoarea achiziției militare de la care se impune compensarea crește de la 2 milioane de euro, la 10 milioane de euro, iar decizia de a include contractul în operațiunea de cooperare tehnologică va fi luată de CSAT. Compensarea offset, deși a fost aplicată într-o mică proporție în România, ar fi ajutat industria de apărare, prin transfer de tehnologie sau prin comenzi date în acest sector, dat fiind că statul care vindea țării noastre armament era obligat să cumpere armament sau să producă armament în societățile românești.

Ipocrizie incredibilă

Prin operaţiunile de cooperare tehnologică şi industrială se vor revitaliza capacităţile din industria de apărare și se va asigura şi reintegrarea în circuitul economic a forţei de muncă disponibilă pe plan local, susține Guvernul. Însă operațiunile vor fi aprobate de CSAT și doar în cazul în care se consideră că protejează interesele esenţiale de securitate ale României.

”Valoarea obligaţiei de cooperare tehnologică şi industrială – valoarea rezultată prin aplicarea unui procent între 20% şi 100% din valoarea contractului de achiziţie publică, procent ce se stabileşte, de la caz la caz, de către CSAT. Etapa premergătoare procesului de analiză a necesităţii impunerii obligaţiei de cooperare tehnologică şi industrială constă în analiza şi aprobarea CSAT privind planurile/concepţiile de înzestrare ale Forțelor Armate. Pentru planurile de înzestrare, autoritatea contractantă împreună cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului analizează dacă se impun măsuri pentru protejarea intereselor esenţiale de securitate naţională ale României prin derularea de operațiuni de cooperare tehnologică şi industrial. Analiza se efectuează pentru contractele de achiziţie public a căror valoare estimată depăşeşte pragul valoric reprezentând echivalentul a 10 milioane de euro fără TVA. Sunt exceptate de la procesul de analiză contractele atribuite în baza unor proceduri derulate de către agenţii/structuri din cadrul NATO sau Uniunii Europene, achiziţiile efectuate în comun cu alte state, precum şi contractele atribuite altui guvern pentru bunurile transferate din proprietatea acestuia”, se precizează în ordonanța de urgență.

Se dublează posturile din minister

Oficiul de Compensare pentru Achiziţii de Tehnică Specială din Ministerul Economiei se desființează, iar în locul acestuia apare Agenţia Română de Cooperare Tehnologică şi Industrială pentru Securitate şi Apărare (ARCTIS). Astfel, de la 25 de posturi cu președinte cu tot, apar 50 de posturi plus un președinte și un vicepreședinte. Potrivit Executivului, înființarea noii agenții era necesară pentru reducerea birocraţiei şi realizarea unei structuri organizatorice moderne, flexibile conform procesul de revizuire strategică a apărării, a experienţei acumulate în monitorizarea activităţii de compensare, a lecţiilor învăţate şi a bunelor practici din sfera comunitară şi euroatlantică.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
131.888 afisari

58 COMENTARII

    • Ba asta e adevarata mUE si NATO ca interesele lor sunt servite. Pesede, penele, usere sunt doar slugile care îndeplinesc ordinele primite.

    • Romania,a fost condusa ,ma ales acum,de conducatori tradatori supusi Americii pana la penibil.Tradatorii de tara au fost ,intotdeauna,pedepsiti intr-un singur mod.Asteptam,dar sa nu dureze mult!!!

      • mmm…nu chiar. de ce mai existam daca suntem condusi de „tradatori supusi pana la penibil”? Si ca fapt divers suntem supusi celui de-al IV-lea imperiu German numit UE. Fata de America conducatorii sunt doar obedienti ca sa nu ceara indepartarea si pedepsirea securistilor comunisti ce inca mai conduc tara, america fiind doar bratul militar al ordinii existente, celelate fiind in ordinea numerelor de pe tricou – Uk – bratul financiar, Germania (UE) bratul administrativ, Vatican – bratul religios, China – bratul economic (productiv), iar Rusia trebuia sa fie depozitul de resurse naturale. Numa ca Putin si-a imaginat ca o sa primeasca si el un loc la masa si s-a enervat cand a nu i s-a dat , de ce credeti ca face razboi acum. Totul bineinteles sub conducerea Israelului.

      • PSD supuși Americii? :))) Ăștia-s comuniști până la sânge. Chiar dacă nici de fani Rusia nu-i pot acuza.
        PSD sunt ei cu ei, pentru ei.

        • PSD-ul de azi nu are nicio legătură cu vreo doctrină politică , e doar o adunătură de interlopi și curve , interesată doar de menținerea găștii la robinetul cu bani . Pentru asta sunt dispuși la orice și acceptă să se ,,prostitueze” oricând și cu oricine !!

      • Granitele sunt deschise. Esti liber sa mergi in orice tara doresti. Te vor primi chiar si tarile comuniste. Drum bun !

  1. Nici o surpriză. La ce incompetenți si trădători sunt in cadrul haitei fsn(psd pnl udmr și minoritari)Să nu privim cu încredere viitorul-poate daca serviciile si sts dezerteaza din slujba lor .Lucru putin probabil .

  2. Prostie mai mare ca asta nu am mai văzut. Pt reducerea birocrației desființezi o instituție cu 25 angajați și înființezi una cu 50 angajați.!???!!

    • Acești analfabeți ne iau de prosti ,în mintea lor bolnavă, a reduce birocrația înseamnă a dubla numărul de neamuri ,amante etc.in minister sau ce o mai fi și ăla! Criminal !

    • Acești analfabeți ne iau de prosti ,în mintea lor bolnavă, a reduce birocrația înseamnă a dubla numărul de neamuri ,amante etc.in minister sau ce o mai fi și ăla! Criminal !

  3. Sunt curios sa aflu cum a reacționat Polonia sau Ungaria ? Și ei au contracte cu astfel de prevederi incluse în ele! Apoi,nu vad care e greutatea în a convocat de urgenta CSAT și a lua aceste decizii,pentru a continua operațiunile contractuale ca și înainte!

  4. La firmele din țară ii mai greu cu comisionul .Pe lângă asta, fsn constituit
    dinainte de ’84 de serviciile straine , tradatorii kgb si din alte tari din secu si esalonul ll pcr a avut ca sarcina sa distrugă România. Încet încet își duc sarcina la îndeplinit.

  5. Să distrugem tot pentru marea UE care urinează în frunte cu Austria pe România
    politicieni ipocriți să vă voteze Austria ßi UE eu sigur,nu.

  6. Votăm în 2024 trădătorii și distrugerea României !!? La. câți analfabeți avem ……nu m-ar mira !!!

  7. Nemernicie
    , Trădare și prostie cat cuprinde! Unde sunt procuratura militară, DNA și SRI ? Pe nicăieri pt români și peste tot la banii de la români.

  8. Vorbim ce și despre ce ! România industrie națională a statului ,care , unde ? Hidro , Atomo , Petrom „fabrici nu mai avem ,, acestea mai sunt ale statului român ale românilor ? De ce că statul , guvernul mai deține 30 – 60% acțiuni la unele dintre acestea ! Greșit guvernul mai tine acest procentaj pentru să aibă posturi de muncă bine platite pentru familia lor și tovarăși lor hoț și incapabili , unde credeți voi că idioți ăstea ar intra prin concurs la vreo inpresa particulară . Toat ce a mai rămas din fosta industrie este pe acțiuni ale mele sau ale dumitale . Industrie națională a statului găsești în Norvegia ” petrolul și alte minereuri , Franța, Polonia, Ungaria, Slovacia cu întreprinderi SA în Germania ” vezi industria de apărare și auto câți banii au primit în ajutor . Nu la noi în România nu este vorba de NATO , UE ect . Vobim de incompetență ,hoție trădare un stat fără legii și un popor inconștient care se multumeste cu bârfa și manele .

  9. @ A făcut bă careva vreo evaluare a creșterii temperaturilor în funcție de avansările în grade la generali, ofițeri superiori, ?

  10. Domnilor si doamnelor care ati votat la Referendum pentru intrarea in UEsi NATO,acum va plangeti,nu puteati gandi ca veti deveni Slugi,de ce credeti real ca se traieste foarte greu inRomania,nu sunt bani de pensii si salarii,cumparam armament pe baza propagandei aservite celor mentionati mai sus ca ne va ataca un Dusman ,care de fapt nu exista,asa ca luptati la vot pentru schimbare ,apoi un Referendum care sa elimine din tara Stapanii(UEsiSUA inclusiv NATO)altfel saracPOPOR ROMAN,SARACA ROMANIE!

  11. Nu inteleg:
    Majoritatea bogățiilor acestei țări nu mai sunt ale romanilor.
    Atunci de ce sa plătim noi apărarea lor?
    De ce sa luam credite, la dobânzi enorme pentru cumpără armament?

    • Nici măcar nu este vorba de apărarea țării, deja ocupată de trupe străine, ci despre faptul că trebuie ca contractorii și producătorii americani de armament să-și vândă avioanele și sistemele de rachete foarte scumpe (oricum plătim înainte ca la curve, iar până ne ajung în dotare deja sunt depășite).

  12. Ce ne tine în UE (Uniunea Escrocilor?)? Elveția de ce nu întra? Anglia de ce a ieșit?

  13. Pnl ,psd ,usr ,astia ne vad ,distrug ,indatoreaza tara ptr ca sa s pastreze pozitia si scaunu ,ar trebui judecati ptr tradare si subminarea economiei ……

  14. Haida-tz bah ca v-a facut Marele Mut Calator RFG din Rromanistan… De asta l-ati ales si a doua oara, ca sa va faca si RDG taranilor.

  15. & Probabil că d’astea cu avansare în grade la mulți generali și ofițeri și cu doctoratele ăstora ar putea fi și cu experimente ”termobarice”, și cu multe incendii, ?

  16. aracis.ro 28.02.2023
    ,,AGENŢIA ROMÂNĂ DE ASIGURARE A CALITĂŢII ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL SUPERIOR
    Raport de evaluare externă
    a domeniului de studii universitare de
    doctorat”

    ,,A7663/04. 08.2021 /S
    TOHAN SA
    Asistență tehnică în vederea
    realizării unei capse detonante cu
    inițiere electrică
    Mihai UNGUREANU”

  17. Bidonette nu sunt de acord. Uita-te la Polonia , Cehia, Slovacia, Ungaria. De vina sunt doar cei care conduc. Acolo trebuie cautate motivele. Asta a fost, este si va fi politicul din Romania.

  18. Chiar ne obligă comisia europeană și SUA, suntem în NATO, facem parte din UE, trebuie să cotizăm și noi.Acesta este principiul,(toți pentru unul și unul pentru toți)😜🤪😁.

  19. Inculții, incompetenții, corupții și mafioții sunt majoritari la conducerea țării de la așa zisa revoluție a lui Iliescu. O parte de vină o avem și noi poporul că le-am permis celor care au condus țara 4 ani să o conducă din nou (deși nu au condus-o în folosul comunității). Trebuia să nu mai intre 4 ani în parlament (să stea pe tușă ca la fotbal). Deșteaptă-te romîne! Croieste-ți altă soartă cu oameni cinstiți și competenți (care nu au făcut licee sau facultăți la seral sau fără frecvență).

  20. & MRU, alt ,,doctor”, se exprima despre, ,,cap sec” și ,,fitiliști” , ăștia cercetează ,,capse”, ?

  21. Căta nerusinare din partea guvernantilor romani.Pentru orice eșec se dă vina peUE.Industria română de armament a făcut față cu brio tuturor cerințelor impuse pe piața.Dar acești tradatori au uitat,ce construia România până în 1989.Rușine guvernanților și conducerii MAp

  22. Ne conduc mulți indivizi nepricepuți, care pe deasupra confundă interesele țării cu interesele lor personale. Acelea de a parvenii ,prin mijloace nelegale sau legale în vidul legislativ ce favorizează hoțiile.

  23. În România clasa politica este compusă din hoți,prosti și analfabeți și noi vrem sa o ducem bine

  24. Cu neamuri de traistă ‘n frunte
    Ne așteaptă vremuri crunte…
    Ne vor tot crea necazuri
    Pentru a nu mai face nazuri
    Că n-ar fi democrație…
    Va fi clară anarhie.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger