AcasăEconomiePână când vom finanța Ucraina?

Până când vom finanța Ucraina?

Summitul de la Bruxelles a fost de fapt o ședință tensionată: cancelarul german Olaf Scholz i-a avertizat pe liderii Uniunii Europene că este timpul să  ia în serios limitarea planurilor de cheltuieli ale blocului, în timp ce mulți fac presiuni pentru  fonduri suplimentare destinate Ucrainei.

Contribuabilii europeni au ajuns donatori pentru președintele Volodimir Zelenski

Pandemia a cam golit visteriile europene, iar Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, caută mai multe finanțări, deoarece epuizează spațiul bugetar în urma crizei energetice. Cu toate acestea, majoritatea fondurilor vor fi pentru un pachet financiar pe termen mediu pentru Ucraina, în valoare de 50 de miliarde de euro. Se vor adăuga ajutoare militare și de securitate pe patru ani de 20 de miliarde de euro.

Mai mulți oficiali au spus că nu există sprijin politic pentru noi cheltuieli, cu excepția cazului în care este vorba despre Ucraina, potrivit surselor Bloomberg. Dar chiar și găsirea banilor pentru Ucraina este o provocare, având în vedere constrângerile bugetare de la Bruxelles și din statele membre.

„Ucraina este una dintre cele mai corupte țări din lume”, a declarat Robert Fico, noul prim-ministru slovac. El s-a alăturat opiniilor ungurului Viktor Orban pentru a respinge finanțarea pentru ucraineni.

„Ungaria nu poate și nu dorește să suporte povara unui sprijin financiar suplimentar pentru Ucraina”, insistă Orban. „Nu văd niciun rost în a trimite Ucrainei bani care au fost plătiți de contribuabilii la bugetul Ungariei”.

Migrația  este o altă  prioritate importantă, 15 miliarde de euro fiind solicitate pentru consolidarea frontierelor externe sau pentru noi parteneriate cu țările vecine. Comisia dorește, de asemenea, 10 miliarde de euro pentru a completa diferite domenii și pentru a mobiliza fonduri în vederea stimulării tehnologiilor de vârf, în contextul concurenței cu SUA și China.

Dar premierul belgian Alexander De Croo a cerut disciplină bugetară din partea UE: „Trebuie să menținem sprijinul financiar pentru Ucraina, dar, la un moment dat, instituțiile europene trebuie să se uite la propriile cifre.Atunci când țările sunt îndemnate să își pună ordine în bugete, instituțiile europene trebuie să facă același lucru”.

În SUA, noul președinte al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a arătat puțin interes în a oferi bani suplimentari din partea Congresului pentru a sprijini Ucraina. El a precizat că acum „trebuie să rămânem alături de aliatul nostru important din Orientul Mijlociu, și acesta este Israelul”.

După ce au recuperat o parte din teren în timpul unei contraofensive care a început în iunie, forțele ucrainene nu au reușit să străpungă apărarea Rusiei pentru a-și atinge obiectivul de a tăia o legătură terestră cu Peninsula Crimeea la care râvnesc.

Se așteaptă acum ca operațiunile ofensive să încetinească pe măsură ce se instalează iarna. Toate acestea în ciuda sprijinului de miliarde de euro din partea Europei și a Statelor Unite.

Geopolitica se schimbă –  și  nu neapărat în avantajul lui Volodimir Zelenski. Mai important, factorul economic poate să devină o criză: pentru UE, linia de salvare a Ucrainei pune o povară tot mai mare pe umerii europenilor afectați de inflație.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.736 afisari

16 COMENTARII

  1. Sa limiteze banii dati catre Ucraina! E austeritate, Europa nu are bani de dat pe razboaiele altora!

  2. Kum adika pana kand?
    Pai marele likurici a grait: „atat timp cat va fi necesar!”
    Are cineve curajul sa faca ceva cu jet pe marele likurici?

  3. Culmea culmilor, UE trimite bani si nu putini, in Gaza, fara nici un control. Pentru banii dati tarilor europene prin diferite programe, se pun conditii, se cer dovezi despre cum au fost cheltuiti. Pentru cei trimisi in Gaza, indirect Hamas, nu se cere nimic. Cum vine asta? Hamas este a doua organizatie terorista cea mai bogata, din banii prostilor de occidentali care isi finanteaza practic, atacurile teoriste. Ce treaba are UE cu acea parte de lume? De ce banii nu vin de la tarile arabe, foarte bogate de altfel care ar fi mai indreptatite sa-si ajute fratii intru credinta. Si inca ceva. Este vorba despre ajutoare pe timp de pace. Cei de acolo nu fac nimic, traiesc doar din ajutoare? Dar Hamas care ii conduce din 2006 de ce nu face nimic pentru dragul sau popor?

  4. Vin alegerile si in SUA si in UE. Puliticienii si puliticienele au nevoie de parai sa-si mentuna sus-puse si calde sub fundurile cazute. Dau un euroi pentru Ucraina si li se intorc doi.
    Fraierii strang din buci si aplauda a doua electrificare care ii va aduce la sapa de lemn, iar pentru a-si cumpara faina de greieri si larvele ce le sunt ingaduite a fi hrana cetateanului european, vor munci gratis zeci de ore pe saptamana. Totul pentru „sustenabilitate”, tovarasi!

  5. Noi comentam, ne lamentam, ne enervam , dar aceasta nu ajuta cu nimic. Trebuie sa găsim noi ,ca ei nu vor face niciodata , cum trebuie sa acționăm, sa oprim odată pentru totdeauna prostiile guvernanților. Aia cu votul e apa de ploaie. Altceva…

  6. Cand e vorba de ROMANIA nimeni n-a gasit timp macar sa asculte nevoile necazurile unei tari intrata in UE doar dupa ce a facut cadouri toate intreprinderile ce erau viabile ,profitabile ,si de 1012 ani sta ca proasta la portile SCHENGENULUI ca nu vrea sa stea si capra pentru olandezi si austrieci !.
    Dar pentru Ucraina unde au afaceri americanii ,nemtii,olandezii ,unde deja si-au infipt coltii pentru 65% din pamantul Ucrainei si isi vad amenintate hotiile ,azi americanii ,si sefimea din UE se zbat sa scape Ucraina din ghiarele vechii Rusii,DE CE NOI ROMANII CARE AM AVUT DE PIERDUT DE PE URMA UCRAINIENILOR INCEPAND CU SFARSITUL PRIMULUI RAZBOI MONDIAL ,TREBUIE SA PLATIM SI AZI ??.

  7. Bani in buzunarele decidentilor si a golanilor ucrainieni si un mare rahat in tarile europene, mai ales in ROMANIA. Nu-l plac pe Orban dar are dreptate cu Ucraina. e bine ca a mai aparut si Slovacia sa se puna contra. cand oare vom mai elimina si noi din gramezile de bani pe care-i dam fara discernamant si control catre ucrainieni.

  8. Nu o sa fie nimic din această construcție artificiala zisa UE. Încă UE mai are de gustat niște zamuri amare . Perdea au crezut că sunt buricul. Nu este așa. Nu produci nu mănânci. Aici se va ajunge. Și Europa nu mai produce nici măcar pârțuri. Asta e . Puturoșilor li se ia darul.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger