AcasăEconomieONG-ul finanțat de Germania atacă proiectele de termoficare de înaltă eficiență din...

ONG-ul finanțat de Germania atacă proiectele de termoficare de înaltă eficiență din România

Bankwatch, ONG-ul finanțat de Ministerul Mediului din Germania, a atacat cele patru proiecte de termoficare în cogenerare ale României, finanțate din bani europeni. Activiștii de mediu arată că astfel de centrale termice ar produce mai multe emisii și critică excluderea regenerabilelor din aceste proiecte. Pe de altă parte, RiverWatch, un alt ONG din Germania, pledează la UE pentru stoparea construcției a două hidrocentrale pe Dunăre.

ONG-urile de mediu au devenit din ce în ce mai agresive și cer stoparea tuturor proiectelor din sistemul energetic și al termoficării, care depășesc sfera eolienelor și fotovoltaicelor. Cel mai recent atac vine din partea Bankwatch, un ONG finanțat de Ministerul Mediului din Germania, care arată că planurile de termoficare ale României bazate pe combustibili fosili împiedică o tranziție energetică durabilă. ONG-ul critică măsura de înlocuire a centralelelor pe cărbune din România cu o combinație de energie termică și electrică (CHP) de înaltă eficiență pentru utilizarea în sistemele de termoficare, finanțată prin PNRR. ”Aceste sisteme de termoficare vor fi alimentate cu gaz fosil, neglijând potențialul surselor regenerabile de energie ale țării. Patru proiecte din municipiile Râmnicu Vâlcea, Arad, Constanța și Craiova au fost aprobate pentru a primi finanțare dintr-un pool de 300 de milioane de euro alocat pentru această măsură. Cea mai acută problemă a schemei este excluderea finanțării pentru sursele regenerabile de energie în aceste sisteme de termoficare. Apelul de proiecte a fost conceput în așa fel încât să susțină doar proiecte pe gaze fosile, limitând astfel posibilitatea unei tranziții la sisteme de încălzire regenerabile, abordare care trebuie adoptată urgent în următorii ani. Ca răspuns la o solicitare de informații depusă de Bankwatch, Ministerul Energiei a confirmat că proiectele vor îndeplini limita de emisii de gaze cu efect de seră și vor fi pregătite pentru hidrogen, dar nu a oferit acces la niciun document justificativ”, se arată într-un comunicat al Bankwatch.

Cresc emisiile

Centralele pe gaz planificate pentru Constanța și Arad, despre care dezvoltatorii susțin că ar putea fi trecute pe hidrogen în viitor, sunt menite să înlocuiască unitățile existente care funcționează deja pe gaze fosile, dar acestea subminează obiectivele de reducere a emisiilor ale României, susține Bankwatch. ”Datele de producție din raportul de mediu al operatorului, precum și datele din Sistemul de comercializare a certificatelor de emisii al Uniunii Europene dezvăluie că în 2022 centrala de termoficare din Constanța a produs 209g CO2/kwh. Cu toate acestea, noua centrală va genera emisii de CO2 de aproximativ 226 g pentru o cantitate similară de energie produsă. Aceasta înseamnă că, în loc să reducă emisiile, acestea vor fi crescute. În plus, nu este clar cum va folosi hidrogenul vreunul dintre proiectele aprobate. Deși unele documente menționează posibilitatea unui aport de hidrogen de 20%, ele nu oferă detalii despre funcționarea sau sursa de alimentare cu hidrogen. Nici unul dintre promotori nu demonstrează cum exact aceste proiecte vor înceta să mai folosească gaze fosile după 2030”, se mai precizează în comunicatul Bankwatch.

Nici hidrocentralele nu sunt bune

Proiectele a două hidrocentrale de pe Dunăre, care se vor construi în colaborare cu Bulgaria, au fost și ele aspru criticate de activiștii de mediu. Este vorba despre hidrocentrala dintre Turnu Măgurele și Nicopole și cea dintre Călărași și Silistra, care vor avea o capacitate instalată de 800 MW. Ulrich Eichelman, președintele de la RiverWatch, o organizație nonprofit care monitorizează starea apelor europene, susține că în zonă există sute de insule, care sunt extrem de valoroase, iar construirea digurilor de pe cursul inferior al Dunării ar scufunda multe dintre aceste insule. „Aceste zone au devenit probabil ultimul refugiu pentru mai multe specii de sturioni și de heringi. Pentru toate aceste specii, efectul va fi mortal și va ajunge până la Marea Neagră”, a declarat germanul Ulrich Eichelman.

18.548 afisari

37 COMENTARII

 1. Asta e doar un motiv pe care il folosesc tradatorii de tara din echipa cistigatoare ca sa distruga sistemul energetic national si sa devenim dependenti de importuri! Vai, nu ne lasa aia! Hai, sictir!

 2. O.N.G.-urile ăstea trebuie luate la purificat. Toate. Și purificate bine de tot, la sînge, nu așa.
  Ungurii le-au pus botniță cum trebuie.

  • Ungurii au făcut ce trebuie cu aceste ONG-uri, unele chiar au fost interzise ,multe funcționează pe bagabonteala și trădare, iar gunoaie ca și garoiul care fura nume trebuie mu it bine nărodu

   • Ce îmi place mie la tine băh excrementule că te-ai obișnuit cu numele ,încet dar sigur răspunzi la garoiul, semn că esti pe drumul bun nărodule ! Sper sa te dezvăț să mai furi numele unora de pe aci

  • Bai gauaza de cur american basinos, verși toate mizeriile după ce americanul s a iinbuibat cu toate bunătățile furate de la săracii lumii, rusii sunt rai prosti, cum vrei tu ar nu își trădează prietenii pe la spate cum face americanul, suge javra toooot de la prieteni, asa cum ne a supt pe noi

 3. Astia sunt agenti straini care au distrus ue in primul rand prin gandirea lor se vede pt interesele altora care sunt de zece ori mai poluatori si nu i doare ,iar pe aici pe la slugile noastre fac ce stiu.La puscarie!!

 4. Muriti comunistilor! Fara RADET! Moarte sistemelor centralizate inclusiv rahatul securist inca numit rromania. Ptiu fi-mi-ar scarba !

 5. Asta e doar un motiv pe care il folosesc tradatorii de tara din echipa cistigatoare ca sa distruga sistemul energetic national si sa devenim dependenti de importuri! Vai, nu ne lasa aia! Hai, sictir!

 6. Cumpărăm Dosare ANRP – Telefon – 0788029694 – Fondul Proprietatea – Retrocedări Legea 10/2001 – La cel mai bun preț din piață privind Despagubirile prin echivalent . Totodată vă putem reprezenta pentru Emitere Dispoziție din Primarii , Notificari și Restituiri , Dosare ANRP , Fond Funciar , și Sentințe Judecătorești pentru anul in curs prin Avocati Specializați în Dosare ANRP / Retrocedare – telefon – 0788029694 .
  Aveți o notificare depusă la Primarie ? Aveti un dosar de retrocedare nesoluționat ? Indiferent de stadiul dosarului dvs la Primarie , Prefectură sau ANRP , noi vă putem reprezenta în fața tuturor Autorităților privind depunerea diligențelor aferente soluționării dreptului dvs .
  În calitate de Parteneri ai dvs efectuam :
  – PLATA TUTUROR CHELTUIELILOR NECESARE – aferente demersurilor ce se impun până la soluționarea dosarului dvs de retrocedare ( onorarii avocați și experți , cheltuieli de obținere a documentelor ce lipsesc din dosar , etc ) . Totodată vă oferim varianta cesionării drepturilor dvs în conformitate cu legea 165/2013 daca este cazul .
  ONORARIU DOAR IN CAZ DE SUCCES !!!
  CONTACT :
  email : stefan_terziu@yahoo.com sau telefon – 0788029694 – Ștefan Terziu
  DOSARE FONDUL PROPRIETATEA – DOSARE ANRP
  Cumpărăm Decizii Puncte ANRP – telefon : 0788029694 – La cel mai bun preț din piață privind Retrocedarile pentru anul 2023

 7. Cand se tot mediatiza intrarea in UE totul era prezentat ca un izvor de lapte si miere !!, dar nu pentru romani ci pentru ei fondatorii unei uniuni economice !,devenita intre timp o DICTATURA POLITICA , O DICTATURA FINANCIARA ,O DICTATURA MILITARA ,O DICTATURA SANITARA _UMANA SI VETERINARA,O DICTATURA IN CARE ORCE INITIATIVA ROMANEASCA ESTE TOCATA ,DISTRUSA, CA ROMANIA SA RAMANA O COLONIE A UE !.
  O ROMANIE mulsa pana la epuizare ,o Romanie ca si debuseu pentru produsele de proasta calitate ,o Romanie a deseurilor.

 8. da la noi in tara nimic nu este bun, bine ca dau ei jos centrale eoliene sa poata excava dupa carbune care il folosesc in termocentrale.
  ei nu polueaza, nemti au inceput sa bata pasul pe loc de cativa ani si nu mai stiu ce sa faca sa opreasca dezvoltarea tarilor din jurul lor.
  asa au facut si in ani 30 sa speram ca nu mai ajunge niste senili la conducerea tarii…

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Imagini spectaculoase, de Ziua Națională. Fenomenul surprins pe cer, la Alba Iulia – VIDEO

Fenomen optic spectaculos pe cerul României, chiar de Ziua Națională! Imaginile au fost surprinse la Alba Iulia.Un curcubeu a apărut pe cerul orașului Alba...

Șofer ucrainean, prins când încerca să intre în România pe la Giurgiu, conducând băut. Cât arăta etilotestul

Un șofer ucrainean a intrat în atenția polițiștilor giurgiuveni. S-a întâmplat la primele ore ale zilei de vineri, 1 decembrie.Un cetăţean ucrainean de 46...