AcasăEconomieOccidentul a luat plasă: creditorii chinezi varsă miliarde în băncile rusești

Occidentul a luat plasă: creditorii chinezi varsă miliarde în băncile rusești

Banii Chinei, alternativă la sancțiunile Occidentului

Creditorii chinezi au intervenit pentru a acorda împrumuturi majore băncilor rusești, în condițiile în care instituțiile occidentale și-au retras operațiunile din această țară în primul an de la invazia Ucrainei.

Mișcările întreprinse de patru dintre cele mai mari bănci din China fac parte din eforturile Beijingului de a promova yuanul ca monedă globală alternativă la dolar.

Expunerea Chinei la sectorul bancar din Rusia s-a cvadruplat în cele 14 luni până la sfârșitul lui martie, potrivit celor mai recente date  analizate de Financial Times.

Creditorii au luat locul băncilor occidentale, care au fost supuse unor presiuni acute din partea autorităților de reglementare și a politicienilor din țările lor de origine pentru a ieși din Rusia.

Industrial and Commercial Bank of China, Bank of China, China Construction Bank și Agricultural Bank of China și-au crescut expunerea combinată la Rusia de la echivalentul de  2,2  miliarde de dolari la 9,7 miliarde de dolari, ICBC și Bank of China reprezentând împreună 8,8 miliarde de dolari din active.

În aceeași perioadă, Raiffeisen Bank din Austria – banca străină cu cea mai mare expunere la Rusia – și-a crescut activele din această țară cu peste 40%, de la 20,5 miliarde de dolari la 29,2 miliarde de dolari.

Raiffeisen a declarat că analizează modalitățile de retragere din Rusia și și-a redus activele la 25,5 miliarde de dolari din martie.

Împrumuturile băncilor din China arată dorința Rusiei de a adopta yuanul, mai degrabă decât dolarul american sau euro, ca monedă de rezervă. O alternativă în fața sancțiunilor occidentale.

Înainte de invazia de anul trecut, peste 60% din plățile Rusiei pentru exporturile sale erau efectuate în ceea ce autoritățile țării numesc acum „monede toxice”, precum dolarul și euro, yuanul reprezentând mai puțin de 1%.

Monedele toxice au scăzut de atunci la mai puțin de jumătate din plățile pentru exporturi, în timp ce yuanul Chinei reprezintă 16%, potrivit datelor băncii centrale a Rusiei.

Pe de altă parte, Raiffeisen este una dintre puținele bănci occidentale care și-a păstrat o prezență semnificativă în Rusia, după ce mai multe alte bănci străine au tăiat legăturile și au vândut filiale anul trecut.

Profitul afacerii rusești a Raiffeisen a crescut cu 9,6% în primele șase luni ale acestui an, până la 867 de milioane de euro, iar creditorul austriac a majorat salariile personalului său din Rusia cu 200 de milioane de euro.

Banca Centrală Europeană intensifică presiunile asupra creditorilor pe care îi supraveghează, inclusiv Raiffeisen, pentru a ieși din Rusia.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
11.436 afisari

13 COMENTARII

  1. „Pe de altă parte, Raiffeisen este una dintre puținele bănci occidentale care și-a păstrat o prezență semnificativă în Rusia, după ce mai multe alte bănci străine au tăiat legăturile și au vândut filiale anul trecut.”
    Raifutaizan face miliarde in Rusia, iar pe tine rumun cand depui bani cash la ei te intreaba sursa fondurilor. Conceptul de economii a disparut de tot, fiecare cetatean este privit din start ca un infractor financiar evazionist sau dealer de droguri.

  2. Barbu Gh., esti putin cam bolnavior. Despre National.ro nu cred ca mai trebuie sa mai spun ceva ori sa – i mai bag in seama, pentru simplu motiv ca permit asemenea abjectii (vedeti DEX) in comentarii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger