AcasăEconomieO firmă privată a primit jumătate din halca reactoarelor modulare. Investiția o...

O firmă privată a primit jumătate din halca reactoarelor modulare. Investiția o face statul român

Banii statului, investiți într-o firmă privată

Jumătate din investiția de 9 miliarde de dolari, pe care o va face România cu bani împrumutați, va aparține unei firme private. Amplasamentul de la Doicești, ales fără studii de fezabilitate pentru amplasarea viitorelor mini-centrale nucleare, este privat, ceea ce înseamnă că statul investește, de fapt, o sumă imensă, într-o firmă privată. Cum a ajuns un SRL să dețină 50% din acțiuni în sectorul strategic nuclear, nicio autoritate nu vrea să spună. 

Cu banii cheltuiți pe reactoarele modulare americane de 462 MWh se pot face două reactoare clasice de 1400 MWh

Ultimele informații despre mega-proiectul americano-român, un experiment derulat pe teritoriul țării noastre, acela al reactoarelor modulare NuScale, mă obligă să reiau subiectul. SRL-ul Nova Power & Gas, care a cumpărat cu câteva milioane de euro termocentrala de la Doicești, Dâmbovița, unde vor fi amplasate mini-centralele nucleare americane, a primit 50% din acțiunile firmei care va deține dreptul de proprietate asupra reactoarelor. Iar statul român, cu 50% din acțiuni, va investi cel puțin 9 miliarde de dolari.

Deputatul Anamaria Gavrilă a lansat o interpelare în Parlament, arătând că deținătorii terenului de la Doicești, Nova Power & Gas, au, pe anul trecut, o cifră de afaceri de 580.790.378 lei și o pierdere de 28.186.313 lei și că orice companie care înregistrează pierderi este descalificată de la orice licitație.

”De ce s-a ales Doiceștiul pentru amplasamentul acestor mini-reactoare? Unde este studiul de fezabilitate pentru alegerea acestui amplasament?  Cum a ajuns o firmă privată, care nu are nicio experiență în construcția, dezvoltarea și operarea unei centrale nucleare, să fie beneficiara uneia dintre cele mai mari investiții ale statului român ? Cum este posibil ca o mare companie națională importantă, cum e Nuclearelectrica, cu o cifră de afaceri de 55 de ori mai mare, să se asocieze cu o firmă aflată în pierderi? Vă rog să ne comunicați raționamentul economic pentru care Ministerul Energiei a decis să cheltuie miliarde de dolari pentru capacități de producere a energiei electrice care vor aparține unei firme private? Menționez că Nova Power & Gas a cumpărat o serie de ative pe amplasamentul respectiv cu o sumă infimă în comparație cu valoarea investițiilor ce urmează să se facă, de aproape 10 miliarde de dolari”, a spus deputatul Anamaria Gavrilă.

Ministerul Energiei confirmă

Răspunzând interpelării parlamentare, referitoare la firma Nova Power & Gas, Ministerul Energiei a precizat că, la data de 24 mai 2022, în cadrul workshop-ului Small Modular and Advanced Reactors Workshop Planning IV, organizat în București, de Agenția de Comerț și Dezvoltare din SUA, în parteneriat cu Departamentul de Comerț al SUA, Nuclearelectrica, NuScale și Nova Power & Gas SRL au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România, pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, Dâmbovița. ”Compania de proiect pentru implementarea tehnologiei SMR în România este reprezentată de RoPower Nuclear, care este și viitorul proprietar al SMR-ului, deținută de către SNN Nuclearelectrica, care va fi operatorul centralei și Nova Power & Gas, care este proprietarul sitului Doicești. Rolul RoPower va fi de dezvoltator și viitor proprietar al centralei nucleare, în timp ce SN Nuclearelectrica va fi operatorul. RoPower este deținută în proporție de 50% de SNN și în proporție de 50% de Nova Power & Gas, proprietarul sitului de la Doicești”, a transmis Ministerul Energiei.

17 derogări de la reguli pentru reactoarele SUA

România este singura țară din Europa care a acceptat amplasarea pe teritoriul său a mini-reactoarelor nucleare, a spus, în Parlament, deputatul Anamaria Gavrilă. Aceasta a arătat că proiectul de design al companiei americane a fost certificat în SUA în ianuarie 2023, cu nu mai puțin de 17 derogări de la reguli și că nu există încă un prototip finalizat pentru aceste mini-reactoare. ”Care este motivația logică pentru care ne angajăm să plătim 9,3 miliarde de dolari, care este suma estimată acum și care crește în fiecare lună, pentru 462 de MWh capacitate instalată, când am putea cu acești bani să construim de 4 ori capacitate în centrale nucleare clasice, precum cele de la Cernavodă, pe care le știm, le operăm și sunt destul de sigure”, a afirmat deputatul Anamaria Gavrilă.

Răspuns halucinant

În ce privește costurile umflate ale mini-reactoarelor, bani cu care s-ar putea construi două reactoare de 1.400 de MW, răspunsul Ministerului Energiei a fost absolut halucinant.

”Conform raportului Agenției Internaționale pentru Energie, în colaborare cu Agenția pentru Energie Nucleară, realizat în 2020 cu privire la costurile energiei electrice, energia nucleară generează unul dintre cele mai eficiente costuri ale electricității, în medie 32 USD/MWh pentru costul energiei produsă de centralele retehnologizate, în timp ce costul energiei generate de capacități nucleare noi este de 69 USD/MWh (comparativ cu 50 USD/MWh pentru energia eoliană, 56 USD MWh pentru panourile solare, 91 USD/MWh pentru centralele pe cărbune). Costul energiei generată de reactoarele modulare mici NuScale este de 58 USD/MWh, la costurile forței de muncă din SUA. Estimările preliminare arată că acest cost va fi și mai mic pentru piața din România”, a scris Ministerul Energiei.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
6.288 afisari

19 COMENTARII

  1. UN LUCRU ROMANII TREBUIE SA STIE: CAND NU VA MAI FI NIMIC , ATUNCI ROMANIA VA SFARSI DE A MAI EXISTA , SAU VA EXISTA CA STAT SCLAVAGIST , CUMPARAT DE ALTII
    LA FEL CA AIA CE SE RAZBOIESC ACUM SI VA BAGA GRAUL SI CEREALELE OBLIGAT PE GAT

    • Care aveti copii, case, masini , bani sa va ganditi. Mie mi se rupe P u l a la cat mai am de stat pe aici. Va f u t in gura pe toti.

    • Cu conducători cu discernământ îndoielnic, nu putemfi decât idioții utili ai tarii cufuritului de Biden.

    • La fel ca avioanele F-35 care vor ajunge la noi prin 2035. Important pentru noi este să le plătim.

  2. Jan Haverkamp, expert senior în energie nucleară și politici energetice la Greenpeace, afirma că reactorul modular mic (SMR) nu există decât pe hârtie și că documentația a fost deja pusă la îndoială în repetate rânduri. Este foarte probabil, spunea acesta, ca, din cauza nevoii de capital pe termen lung necesar fabricii care va produce reactoarele și a complexității modelului NuScale și a adaptărilor necesare, reactoarele să nu fie deloc ieftine. ”Cred că e puțin probabil că vor putea fi livrate la un preț mai mic de 6.000 euro/kWe instalat, ceea ce înseamnă că fiecare modul de 70 MW va costa în jur de 0,5 miliarde de euro, și că 6 unități vor costa în jur de 3 miliarde de euro. Pentru acest preț ajungi să beneficiezi de o capacitate de doar 420 MWe, ceea ce e foarte puțin”, declara Jan Haverkamp. Acesta a mai arătat că reactoarele modulare mici din România ar urma să funcționeze mult prea târziu, nu înainte de 2035, și că vor furniza doar o foarte mică parte din electricitate, în condițiile în care, la acel moment, România va trebui să producă electricitate doar din surse regenerabile.

    Deșeuri radioactive

    Expertul Greenpeace consideră că reactoarele modulare mici sunt periculoase. Mai ales că este vorba despre un model nou, netestat, și pot exista erori de de proiectare care pot duce la accidente foarte grave. ”Aceste reactoare vor avea nevoie de măsuri de precauție de urgență similare cu cele vechi. De asemenea, vor produce aceleași tipuri de deșeuri radioactive. Mai mult, încă nu există o propunere clară care să indice dacă acestea vor fi reprocesate sau dacă pur și simplu vor produce combustibil uzat care trebuie gestionat”, a mai precizat Jan Haverkamp.

  3. la mijloc sunt afacerile lui ,ala de e la carma ameriolacilor. Nu intamplator a punctat in Japonia de reactoarele de la Romanika.Subiectul era altul la sumitul din Japonia.Romania a intrat pe mana asasinilor economici ai Americii. Au trei pasi:cu vorba buna=spaga, numiri de guverne la carma tarilor pe unde e de jupuit,cine se opune sfarseste ca ala din Panama.Asta de la energie e cea mai mare lichea tradatoare pe care a avut-o ststul roman. E omul lor.

    • Acești TRADATORI folosiți de AMERICANI au fost VOTAȚI de către ROMANII DĂSTEPTI DĂ DREAPTA POLITICA . Sa vedeți ca în 2024 vor vota la fel .

  4. Definitia fascismului a fost formulata de un tip pe numele lui, Benito Mussolini , si era ceva de genul fuziunea guvernului cu corporatiile private impotriva cetatenilor….. Minunata lume noua

  5. Alta solutie nu este decat ca Romania sa fie rasa de pe fata pamantului. Probabil ca asta este inceputul.

  6. Nu ma mai mira nimic. Reactoarele mici sunt netestate, nu au mai fost construite pana acum. Probele se vor face in Romania pentru ca nicaieri in lume nu au fost acceptate.
    Romania a devenit bancul de testare a acestor reactoare. Se pare ca nu numai slugarnicia politicienilor romani a contribuit la aceasta. Exista mita si paraindarat.

  7. Daca suntem prosti ,cobaii americanilor ,cobaii unui mosneag ce da mana cu aerul asa ne trebue!Daca sare in aer aceasta hulubarie si omoara jumatate de tara ,ei nu au nicio treaba Nu-i proprietatea lor ,Va fi daca se va dovedi ca nu sare in aer Atunci Vergil ,Plavanul si compania vor iesi din ascunzatorilor antiatomice si se vor bate cu caramida in piept ca ei au adus aceasta hulubarie in tara

  8. Acum văd tot mai mulți că pe ales îl doare în bascheți de popor. Odihnește-te în pace, popor român!

  9. Slugile si tradatorii de tara din echipa cistigatoare or sa lase in urma lor un dezastru.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger