Cauta

O firmă privată a primit jumătate din halca reactoarelor modulare. Investiția o face statul român

Banii statului, investiți într-o firmă privată

Jumătate din investiția de 9 miliarde de dolari, pe care o va face România cu bani împrumutați, va aparține unei firme private. Amplasamentul de la Doicești, ales fără studii de fezabilitate pentru amplasarea viitorelor mini-centrale nucleare, este privat, ceea ce înseamnă că statul investește, de fapt, o sumă imensă, într-o firmă privată. Cum a ajuns un SRL să dețină 50% din acțiuni în sectorul strategic nuclear, nicio autoritate nu vrea să spună. 

Cu banii cheltuiți pe reactoarele modulare americane de 462 MWh se pot face două reactoare clasice de 1400 MWh

Ultimele informații despre mega-proiectul americano-român, un experiment derulat pe teritoriul țării noastre, acela al reactoarelor modulare NuScale, mă obligă să reiau subiectul. SRL-ul Nova Power & Gas, care a cumpărat cu câteva milioane de euro termocentrala de la Doicești, Dâmbovița, unde vor fi amplasate mini-centralele nucleare americane, a primit 50% din acțiunile firmei care va deține dreptul de proprietate asupra reactoarelor. Iar statul român, cu 50% din acțiuni, va investi cel puțin 9 miliarde de dolari.

Deputatul Anamaria Gavrilă a lansat o interpelare în Parlament, arătând că deținătorii terenului de la Doicești, Nova Power & Gas, au, pe anul trecut, o cifră de afaceri de 580.790.378 lei și o pierdere de 28.186.313 lei și că orice companie care înregistrează pierderi este descalificată de la orice licitație.

”De ce s-a ales Doiceștiul pentru amplasamentul acestor mini-reactoare? Unde este studiul de fezabilitate pentru alegerea acestui amplasament?  Cum a ajuns o firmă privată, care nu are nicio experiență în construcția, dezvoltarea și operarea unei centrale nucleare, să fie beneficiara uneia dintre cele mai mari investiții ale statului român ? Cum este posibil ca o mare companie națională importantă, cum e Nuclearelectrica, cu o cifră de afaceri de 55 de ori mai mare, să se asocieze cu o firmă aflată în pierderi? Vă rog să ne comunicați raționamentul economic pentru care Ministerul Energiei a decis să cheltuie miliarde de dolari pentru capacități de producere a energiei electrice care vor aparține unei firme private? Menționez că Nova Power & Gas a cumpărat o serie de ative pe amplasamentul respectiv cu o sumă infimă în comparație cu valoarea investițiilor ce urmează să se facă, de aproape 10 miliarde de dolari”, a spus deputatul Anamaria Gavrilă.

Ministerul Energiei confirmă

Răspunzând interpelării parlamentare, referitoare la firma Nova Power & Gas, Ministerul Energiei a precizat că, la data de 24 mai 2022, în cadrul workshop-ului Small Modular and Advanced Reactors Workshop Planning IV, organizat în București, de Agenția de Comerț și Dezvoltare din SUA, în parteneriat cu Departamentul de Comerț al SUA, Nuclearelectrica, NuScale și Nova Power & Gas SRL au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România, pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, Dâmbovița. ”Compania de proiect pentru implementarea tehnologiei SMR în România este reprezentată de RoPower Nuclear, care este și viitorul proprietar al SMR-ului, deținută de către SNN Nuclearelectrica, care va fi operatorul centralei și Nova Power & Gas, care este proprietarul sitului Doicești. Rolul RoPower va fi de dezvoltator și viitor proprietar al centralei nucleare, în timp ce SN Nuclearelectrica va fi operatorul. RoPower este deținută în proporție de 50% de SNN și în proporție de 50% de Nova Power & Gas, proprietarul sitului de la Doicești”, a transmis Ministerul Energiei.

17 derogări de la reguli pentru reactoarele SUA

România este singura țară din Europa care a acceptat amplasarea pe teritoriul său a mini-reactoarelor nucleare, a spus, în Parlament, deputatul Anamaria Gavrilă. Aceasta a arătat că proiectul de design al companiei americane a fost certificat în SUA în ianuarie 2023, cu nu mai puțin de 17 derogări de la reguli și că nu există încă un prototip finalizat pentru aceste mini-reactoare. ”Care este motivația logică pentru care ne angajăm să plătim 9,3 miliarde de dolari, care este suma estimată acum și care crește în fiecare lună, pentru 462 de MWh capacitate instalată, când am putea cu acești bani să construim de 4 ori capacitate în centrale nucleare clasice, precum cele de la Cernavodă, pe care le știm, le operăm și sunt destul de sigure”, a afirmat deputatul Anamaria Gavrilă.

Răspuns halucinant

În ce privește costurile umflate ale mini-reactoarelor, bani cu care s-ar putea construi două reactoare de 1.400 de MW, răspunsul Ministerului Energiei a fost absolut halucinant.

”Conform raportului Agenției Internaționale pentru Energie, în colaborare cu Agenția pentru Energie Nucleară, realizat în 2020 cu privire la costurile energiei electrice, energia nucleară generează unul dintre cele mai eficiente costuri ale electricității, în medie 32 USD/MWh pentru costul energiei produsă de centralele retehnologizate, în timp ce costul energiei generate de capacități nucleare noi este de 69 USD/MWh (comparativ cu 50 USD/MWh pentru energia eoliană, 56 USD MWh pentru panourile solare, 91 USD/MWh pentru centralele pe cărbune). Costul energiei generată de reactoarele modulare mici NuScale este de 58 USD/MWh, la costurile forței de muncă din SUA. Estimările preliminare arată că acest cost va fi și mai mic pentru piața din România”, a scris Ministerul Energiei.

Ultimele stiri

  • Pensiile vor fi recalculate altfel, de la 1 septembrie 2024. La ce trebuie să fie atenţi angajaţii
  • Alege ce citești
  • Mugur Isărescu, explicaţii uluitoare: de ce e bine că Guvernul se împrumută masiv pentru finanţarea deficitului
  • Un medic de la Institutul Oncologic, acuzat de ucidere din culpă! Ar fi uitat o compresă în abdomenul unei femei
  • Sică Mandolină l-a băgat în stabor pe Nicușor Dan
  • Erdogan se teme de Israel. Liderul turc a prevăzut ce s-ar întâmpla dacă Hamasul va fi învins
  • Pacientul Florin Piersic a trecut la nivelul următor. Cum a evoluat starea sănătăţii marelui actor
  • Ce a făcut Robert Fico, premierul Slovaciei, înainte de a fi împuşcat la Bratislava. Un martor a dezvăluit totul
  • Ucraina și Moldova pun presiune pe sistemul energetic românesc. Pierderi majore la Transelectrica
  • Tratatul de pace ce putea încheia războiul din Ucraina. Mai lipseau doar semnăturile lui Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin. De ce nu s-au mai înţeles
  • Exit mobile version