AcasăEconomieNu au soluții. UE ne obligă să consumăm energie doar când produc...

Nu au soluții. UE ne obligă să consumăm energie doar când produc regenerabilele

Consumul de energie, după cum bate vântul

Principala metodă de flexibilitate, care să contracareze intermitența energiei produsă de regenerabile, este să consumăm doar când acestea produc. Concluzia se regăsește într-un raport al Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) din UE, care admite că, în fața exploziei din piață a fotovoltaicelor și eolienelor, nu prea există soluții viabile. 

Fluctuațiile în generarea energiei din fotovoltaice și eoliene (VRE) pun un stres foarte mare pe sistem, tocmai de aceea este nevoie de o dublare a resurselor de flexibilitate pentru a menține echilibrul, atenționează într-un raport de analiză Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) din UE.

„Flexibilitate” înseamnă capacitatea sistemului de energie interconectat al UE de a gestiona, cu toate resursele sale conectate, variabilitatea și incertitudinea producerii de energie electrică și modele de consum în intervalele de timp relevante. Cererea de flexibilitate va crește brusc pe baze zilnice (de 2,4 ori), săptămânal (de 1,8 ori) și anuale (de 1,3 ori), comparativ cu 2021, susține ACER. Agenția consideră că soluțiile de flexibilitate nu trebuie să constea doar în stocare și interconectare între statele UE, ci în special în adaptarea comportamentului de consum.

Astfel, prin implementarea contoarelor inteligente, populația și agenții economici vor trebui să consume energie doar când regenerabilele produc foarte mult și să stopeze consumul când există un deficit. ”În prima jumătate a anului 2023, unele piețe angro europene au înregistrat de două ori mai multe evenimente de prețuri negative la energie electrică ca în aceeași perioadă din 2022. Aceste prețuri se întâmplă în situații de exces de VRE, de exemplu, atunci când o creștere a vântului de vară coincide cu vârful de generare solară și cu cerere scăzută”, se arată în raportul ACER.

Compromisuri majore

Realizarea unui sistem energetic sigur și decarbonizarea în același timp necesită totuși o politică puternică de angajament, coordonare și o înțelegere aprofundată a compromisurilor, consideră ACER. Rețeaua electrică europeană trebuie să fie echipată cu o gamă bine calibrată a resurselor de flexibilitate în acest deceniu pentru a se asigura că sistemul poate face față fluctuațiilor cererii și ofertei pe termen scurt, mediu și lung. Agenția cere statelor UE să maximizeze interconectarea, pentru a beneficia pe deplin de avantajele partajării energiei curate și de resursele de flexibilitate, eliberând, totodată, cel puțin 70% din capacitatea rețelei pentru a o face disponibilă pentru comerțul transfrontalier.

”Trebuie furnizate semnale de preț, prin facturile de energie și contoarele inteligente (inclusiv tarifarea carbonului și tarifele pentru timpul de utilizare), care informează consumatorii asupra costului real al energiei electrice și pot declanșa schimbarea comportamentului și adoptarea de noi modele de afaceri, ca răspuns la perioadele de penurie și surplus. Expunerea gospodăriilor la prețuri ar trebui să fie adaptată preferințelor lor de risc”, se precizează în raportul ACER.

Probleme nerezolvate

Dincolo de provocarea flexibilității, electrificarea rapidă din surse regenerabile se referă și la preocupări cu privire la funcționarea sistemului (de exemplu, scăderea inerției), disponibilitatea materiei prime, reciclabilitatea tehnologiilor și impactul asupra ecosistemelor (cum ar fi utilizarea terenurilor), semnalează ACER. Pe de altă parte, în situația de deficit VRE, reducerea cererii va deveni deosebit de eficientă. ”O reducere similară cu măsurile de economie de energie introduse în iarna anului 2022/2023 ar atenua deficitul VRE prin

231 TWh/an, care este egal cu producția anuală a 37 de centrale termice cu sarcină de bază sau consumul total de energie electrică al Spaniei în 2022. În viitor, situațiile de deficit VRE vor deveni esențiale pentru planificarea resurselor, așa cum, dacă nu sunt gestionate corect, ele reprezintă un risc pentru securitatea aprovizionării”, se mai arată în raportul ACER.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.329 afisari

11 COMENTARII

  1. La câte le „fată” mintea, ăștia îl întrec și Ceaușescu. Să mai zică lumea că nu „progresează”.

  2. Bine ca pe cind am iesit noi din comunism, comunismul se intoarce si ne musca de f..d

  3. ”să consumăm doar când acestea produc” Intrebarea e : Astia sunt tembeli sau rau intentionati? Ptr tembeli sunt centre speciale, ptr rau intentionati – puscaria pe viata.

    • Cine sa-i trimita la puscaria pe viata pe rau intentionati – in Romania fara-de-legea face legea!

  4. Si cu ce pana mea vor sa produca energie pentru pompele de caldura, ca vor sa inlocuiasca centralele pe gaz si sobele cu lemne. va creste necesarul de zece ori, de unde il vor scoate ?

  5. Mare este gradina lui Dumnezeu ! Au innebunit lumea cu regenerabilele. Ce filozofie o fi sa inteleaga si politrucii ca fotovoltaicele si eolienele DEPIND de soare/vant ?! Niciodata nu vor putea acoperi necesarul de zi cu zi, oricata economie s-ar face. Da, trebuiesc exploatate aceste resurse, dar oricum vor fi secundare.

  6. PRIN DOCUMENTELE DE ADERARE LA UE S-A SEMNAT ACEASTA TAMPENIE ???,”UE POATE DICTA STRATEGIA ENERGETICA A ROMANIEI „!!!,
    VERIFICATI MAI IDIOTILOR CE ATI SEMNAT !,ASA A SEMNAT TAMPITUL DE RADU VASILE CU BANCA MONDIALA CAONDITIILE PRIN CARE ROMANIA TREBUIA SA-SI DISTRUGA INFRASTRUCTURA AGRICULTURII ROMANESTI SI IN PLUS REZERVA DE STAT LA GRANE SA FIE DE CATEVA SUTE DE MII DE TONE !!,BANCA MONDIALA NE VOIA MURITORI DE FOAME !,DUPA RETURNAREA IMPRUMUTULUI TAMPITII DIN GUVERN AU PASTRAT RESTRICTIILE INCA 5 ANI !!,IDIOTI CA IN GUVERNELE ROMANIEI MAI RAR.

    • Nu. S-ar semnat prin PNRR. Noi suntem mai smardoi. Dacă toți trebuie să renunțe la cărbune până în 2030, noi renunțăm până la 01.01.2026. Așa au hotărât politicienii noștri de atunci. Aia care au semnat acordul PNRR cu UE. Eu zic să a le mulțumim!

  7. PRIN DOCUMENTELE DE ADERARE LA UE S-A SEMNAT ACEASTA TAMPENIE ???,”UE POATE DICTA STRATEGIA ENERGETICA A ROMANIEI „!!!,
    VERIFICATI MAI IDIOTILOR CE ATI SEMNAT !,ASA A SEMNAT TAMPITUL DE RADU VASILE CU BANCA MONDIALA CAONDITIILE PRIN CARE ROMANIA TREBUIA SA-SI DISTRUGA INFRASTRUCTURA AGRICULTURII ROMANESTI SI IN PLUS REZERVA DE STAT LA GRANE SA FIE DE CATEVA SUTE DE MII DE TONE !!,BANCA MONDIALA NE VOIA MURITORI DE FOAME !,DUPA RETURNAREA IMPRUMUTULUI TAMPITII DIN GUVERN AU PASTRAT RESTRICTIILE INCA 5 ANI !!,IDIOTI CA IN GUVERNELE ROMANIEI MAI RAR.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger