AcasăAfaceriEconomieNouriel Roubini, un părinte al economiei mondiale, anunţă sărăcia cea mare: "Vine...

Nouriel Roubini, un părinte al economiei mondiale, anunţă sărăcia cea mare: „Vine mama tuturor crizelor”

energieCRIZA ENERGETICĂ. Facturile la energie îngroapă spitalele din Germania. Zeci de clinici în pragul falimentului

Nouriel Roubini, considerat unul dintre părinţii economiei mondiale, anunță o nouă criză financiară, care va fi mult mai mare decât cea din 2008. Mai mult decât atât, americanul o numește ”mama tuturor crizelor economice”.

”Mama” tuturor crizelor economice se profilează, iar factorii de decizie politică nu pot face nimic în privința asta, este de părere Roubini pentru Project Syndicate.

Cauza: inflaţiile şi deficitele naţionale

Specialistul în economie a identificat cauzele crizei uriaşe: explozia deficitelor, împrumuturilor și efectului de pârghie din ultimele decenii.

În sectorul privat, muntele datoriilor include pe cel al gospodăriilor (cum ar fi ipoteci, cărți de credit, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi personale), întreprinderilor și corporațiilor (împrumuturi bancare, datorii cu obligațiuni și datorii private) și al sectorului financiar (pasive ale instituțiilor bancare și nebancare)„, a scris Nouriel Roubini, preluat de ziare.com.

Diferenţe majore faţă de 2008

”Spre deosebire de criza financiară din 2008 și de primele luni ale COVID-19, simpla salvare a agenților privați și publici cu politici macro laxe ar arunca mai multă benzină pe focul inflaționist.

Aceasta înseamnă că va avea loc o aterizare dură – o recesiune profundă și prelungită – pe lângă o criză financiară severă. Pe măsură ce bulele de active izbucnesc, ratele datoriei cresc, iar veniturile ajustate în funcție de inflație scad în rândul gospodăriilor, al corporațiilor și al guvernelor, criza economică și prăbușirea financiară se vor hrăni reciproc.

Cu siguranță, economiile avansate care se împrumută în propria monedă pot folosi o criză de inflație neașteptată pentru a reduce valoarea reală a unor datorii nominale pe termen lung cu rată fixă„, a mai notat americanul.

”Mama tuturor crizelor” de datorii stagflaționiste poate fi amânată, nu evitată, a concluzionat Roubini.

author avatar
Andrei Ștefan
5.736 afisari

4 COMENTARII

  1. Economiile vestice nu isi mai pot plati datoriile fara sa tipareasca bani. Cu cat tiparesc mai multi cu atat datoriile cresc. O criza financiara, devalorizarea monedelor si a bunurilor este inevitabila. Bogati sau saraci, toti vor fi afectati

  2. Lu gunoiul asta de Andrei, sa ma slob ozesc pe ochișorii Lu ma sa de spart, sa imi bag pu la in ma ta de bu lan ce stergi comentariile.

    • Fu tu ti mo rtii ma tii de Neo mar xist ne no ro CIT. Nu ve zi mu ie ca iti vin zi semenii pe un euro. Nu vrei sa se scrie ca ne pun ăștia ca Luș ul in gu ra, ca sa pu na un gu vern unic

  3. Inainte sa te apuci de scris invata si tu alfabetul si limba romana. Asta e generatia de maine,halal generatie.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger