AcasăEconomieNoul guvern pune tunurile pe multinaționale. Gata cu optimizările fiscale și transferul...

Noul guvern pune tunurile pe multinaționale. Gata cu optimizările fiscale și transferul profiturilor

Guvernul Ciolacu trimite ANAF-ul la companiile străine

Noul program de guvernare anunță măsuri dure împotriva companiilor străine, care, prin diferite subterfugii, ajung să își exporte profiturile, scăzând la minimum baza de impozitare și, implicit, sumele datorate statului român. Noul Guvern vorbește clar despre evaziune fiscală în acest practici ale multinaționalelor și intenționează să reducă masiv fenomenul. Totodată, se vor lua măsuri și împotriva abuzurilor hipermarketurilor în relația cu producătorii români.

Programul de guvernare iunie 2023- decembrie 2024 conține, la capitolul politici fiscal-bugetare, măsuri dure împotriva evaziunii fiscale practicate de multinaționale, sub forma optimizării fiscale și a exportului profitului. Astfel, noul guvern anunță transpunerea prevederilor Inițiativei la nivel global privind evitarea erodării bazei impozabile și a transferului profiturilor, care va reduce substanțial evaziunea fiscală. Totodată, se vor institui reglementări legislative prin care se va permite includerea în costurile de producție ale firmelor numai a cheltuielilor legate strict de desfășurarea activității economice generatoare directe de venituri a acestora, conform practicilor din țările dezvoltate europene.

Ca efect, vor scădea costurile de producție, prin eliminarea cheltuielilor subiective ale acționarilor și administratorilor, înregistrate, în prezent, în contabilitatea firmelor și, astfel, va crește baza de impozitare, susține Guvernul. Printre măsurile anunțate se mai numără și implementarea unui sistem obligatoriu de facturare electronică, pentru creșterea eficienței și eficacității în colectarea impozitelor și taxelor, precum și acordarea restituirilor de TVA și a altor creanțe ale firmelor în raport cu bugetul, numai după compensarea, potrivit prevederilor actuale ale Codului fiscal, cu obligațiile acelorași agenți economici către buget. Executivul a mai prevăzut în programul de guvernare și dezvoltarea și consolidarea compartimentului din cadrul ANAF care verifică prețurile de transfer, în scopul reducerii substanțiale a acestei practici de evaziune fiscală.

Intră în joc inteligența artificială

Pentru prevenirea și combaterea fraudei fiscale, ANAF va dezvolta proiecte-pilot de conformare voluntară pe sectoarele și categoriile de risc, bazate pe inteligența artificială, și va combate comportamentele neconforme prin demararea de acțiuni complexe, țintite, la contribuabilii cu risc fiscal ridicat. Controalele ANAF vor fi direcționate, prioritar, către firmele cu cel mai ridicat risc fiscal (cele implicate în evitarea sau evaziunea în plata taxelor), importurile mărfurilor cu risc fiscal ridicat vor fi strict monitorizate, pentru creșterea colectării veniturilor din accize, TVA și taxe vamale, iar controlul antifraudă va fi eficientizat și în domeniul comerțului electronic. Pentru asigurarea concurenței corecte, vor fi implementate reglementările la nivelul legislației comunitare, în sensul sancționării efectelor generate de abuzurile venite din partea unor companii care, deși nu sunt dominante, dețin o putere superioară de negociere față de partenerii lor comerciali, în anumite sectoare, și extinderea reglementărilor specifice la nivelul tuturor sectoarelor.

Lista albă, lista neagră

În vederea sprijinirii conformării voluntare la plata obligațiilor fiscale, Guvernul va acorda facilități fiscale la plata obligațiilor fiscale pentru bunii plătitori și va mediatiza cei mai buni plătitori de impozite și taxe prin elaborarea „listei albe”, ce cuprinde contribuabili care și-au declarat și achitat la scadență obligațiile fiscale de plată. De cealaltă parte, executarea silită va fi transformată într-un proces investigativ. În același timp, potrivit programului de guvernare, tratamentul fiscal va fi diferențiat în funcție de comportamentul fiscal al contribuabililor, iar măsurile specifice vor fi aplicate gradual de către organele fiscale. De asemenea, se introduc în practicile inspectorilor ANAF notificarea contribuabililor cu privire la posibilele neregularități care ar putea conduce la stabilirea de diferențe de impozite și taxe, medierea, controlul inopinat, inspecția fiscală parțială și inspecția fiscală generală.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
12.974 afisari

22 COMENTARII

  1. Bai prostanilor din guvernul p00lii, multinationalili din Rromanistan sunt FILIALE ale firmelor mama di Evropa, boilor. Conform legii filialili are dreptul de a transfera banii/profitul catre firma mama care se afla in Evropa, ca acolo sa se plateste impozitul, adica autoritatzili rromane o sa ia p00la in gura.

    • Sunt multe alte subrefugii prin care multinationalele si chiar si firmele Romanesti fac inginerii fiscale si pierd banii prin off-shore daca tot esti asa informat si esti vorbesti numai cu p00la in gura. Majotitatea firmrlor fac ce fac si au prifit 0 sa minim nimrni nu plătește impozit pe profit normal ca statu nu incaseaza nimic sau minimul penibil trebuie pus impozit pe cifra de afaceri in functie de tipul afacerii.

      • Acel profit se face 100% din banii romanilor care cumpara produsele multinationalelor, au stabilit monopol sa vanda cat mai scump si au falimentat micii comercianti si priducatori romani prin cozile de topor puse politic. Multinationalele sunt ca roiurile de lacuste care devasteaza totul pe unde trec, lasand in urma doar distrugere si foamete, in numele profitului maxim. Ca urmare, trebuie actionat pentru control, transparenta si impozit pe cifra de afaceri, 1% e prea putin.

      • ZIARE.COM UN SITE DE EXCREMENTE CE FAC ELOGII SI LING VARTOS IN KOOR CLASA POLITICA SI GUVERNUL ACTUAL DE HOTI SI INCOMPETENTI

        ZIARE.COM UN SITE DE PROPAGANDA INFECTA CE ADUCE AMINTE DE DICTATURA COMUNISTA CA PE TIMPUL LUI CEAUSESCU CU ANALFABETI CE POSTEAZA ARTICOLE CU TOT FELUL DE GRESELI GRAMATICALE SI ORTOGRAFICE

        ODE SI OSANALE , ELOGII SI LINSUL LA KOOR A CONDUCATORULUI SUPREM SI SLUGILE ACESTUIA ZIARE.COM SUN IMBATABILI

        JEGUL PRESEI ROMANESTI ESTE ZIARE.COM

      • Este corect, impozit pe cifra de afaceri și atunci este absolut corect. Ai facturat, ai plătit la stat restul sunt banii tai ca la pfa într un fel.

      • și foarte bine a făcut,uite că le merge din ce n ce mai bine ,și pe piața rusească e loc și pentru asiatici,turci și restul sau numai vesticii să facă Pl mare?

  2. Dacă se impoziteaza cu unu două sau trei procente in functie de domeniul de activitate cifra de afaceri este mai greu de fentat

  3. In Romania nu trebuie sa existe Societatzi comerciale in care capitalul strain sa reprezinte mai mult de 40% din capitalul societatzii. Societatzile cu capital strain ar trebui, in general, descurajate si controlate sever de catre un Guvern care sa fie Romanesc.

  4. Programul e una, realitatea e alta. Le vedeti in stare pe slugile din guvern de o asa fapta vitejeasca?

  5. Povesti de adormit copii , pina acum cine i-a oprit ? de 30 de ani tot aud vrajelile aste cu pus tunul pe nu stiu ce .

  6. Politicienii nostrii impreuna cu institutiile de forta tot pe romanii cei saraci ii vor controla si ii vor impozita cu strainii nu se va intampla nimic. Multinationalele vor eluda in continuare statul prin diverse inginerii financiare iar marii nostrii barbati de stat impreuna cu organele de represiune nu vor face nimic alteva decat sa isi concetreze actiunile pe persoanele fizice ca si pana acum. Va mai aduceti aminte de Lucian Heius fostul presedinte ANAF care la fiecare interventie televizata vorbea numai de evaziunea realizata de persoanele fizice… „Oficiul” oragul de informatii financiare al statului Roman nu ii va deranja decat pe romani…

  7. Iar o iei pe aratura tu Claudea !Sa mori tu ca gata cu hotia multinationalelor ?Asa spuneai si de pensiile speciale si s-a facut ceva ?

  8. Este vrajeala de 2 lei,oricine are 2 grame de creier în cap stie ca autoritatile române nu au puterea sa faca asta. Companiile alea mari au în spate guvernele lor în fata caruia guvernul român de slab si prost ce este îi e frica si sa respire. Guvernul român are putere doar asupra cetateanului de rînd din România caruia nu îi apara nimeni interesele si sa-si mareasca propriile salarii. Atîta tot,în rest urmeaza orbeste tot ce i se impune.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger