AcasăUtileMeteoNoi vești despre vreme. Caniculă și vijelii. COD PORTOCALIU și GALBEN de...

Noi vești despre vreme. Caniculă și vijelii. COD PORTOCALIU și GALBEN de la ANM – HARTA zonelor vizate de avertizări

Noi vești despre vreme. Caniculă și vijelii. COD PORTOCALIU și GALBEN de la ANM - HARTA zonelor vizate de avertizări (sursa foto: gorjonline.ro)

Vreme la extreme – canicula persistă în unele zone, dar sunt anunțate și furtuni. Meteorologii au emis luni, 2 august, alerte COD PORTOCALIU și GALBEN de vijelii.

Așadar, vremea continuă să fie foarte călduroasă, în unele zone ale țării, însă meteorologii atrag atenția că în unele regiuni ale țării se vor semnala și manifestări ale instabilității atmosferice.

foto: meteoromania.ro

Pentru ziua de luni, 2 august, este în vigoare o avertizare COD PORTOCALIU, de val de căldură persistent și disconfort termic deosebit de accentuat. Conform ANM, în această primă zi a săptămânii, în Muntenia, cea mai mare parte a Olteniei și a Dobrogei și în sudul Moldovei, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. După cum se poate vedea de pe hartă, și Bucureștiul intră sub incidența acestei avertizări. Temperaturile maxime se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar în sudul Munteniei se vor atinge 41 de grade.

De asemenea, tot pentru ziua de luni, 2 august, este valabilă și o avertizare COD GALBEN, prin intermediul căreia Administrația Națională de Meteorologie (ANM) informează că valul de căldură va persista în regiunile sudice și estice. Iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 34 și 37 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade, transmit meteorologii.

COD GALBEN de vreme instabilă

foto: meteoromania.ro

Și tot din direcția ANM s-a emis, în dimineața zilei de luni, o avertizare COD GALBEN de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Mesajul este valabil pentru intervalul 02 august, ora 10:00 – 02 august, ora 22:00, în care, spun meteorologii, în Transilvania, nordul Munteniei și al Dobrogei și local la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Sunt anunțate frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, dar și averse ce vor avea și caracter torențial și grindină. ”Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…30 l/mp”, conform ANM.

COD PORTOCALIU pentru opt județe din zona Moldovei

Totodată, specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au transmis luni dimineață și o avertizare COD PORTOCALIU de vreme rea, care va intra în vigoare peste doar câteva ore.

Mai exact, avertizarea va fi valabilă în intervalul 02 august, ora 13:00 – 02 august, ora 22:00, respectiv până luni seară târziu. Conform ANM, ”în Moldova vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 80…90 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Local vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși 30…40 l/mp”.

Din câte se poate vedea de pe hartă, opt județe se vor afla sub incidența acestei avertizări COD PORTOCALIU de vreme rea.

162 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger